Juridisch-administratief dienstverlener

Crebocode 25145 Leerweg BOL Niveau 4

Voorbereiding

Het erste semester staat het vak Beroeps- en BPV orientatie ingeroosterd. Hier maak je kennis met de beroepenvelden waarvoor je wordt opgeleid en waar je mogelijk ook stage gaat lopen. Het begin van het tweede semester verschuift het accent dan naar de BPV voorbereiding. Nu gaat het vooral om zaken als het schrijven van sollicitatiebrieven en het voeren van sollicitatiegesprekken. Brieven kunnen pas de deur uit als je het fiat hebt van de BPV coordinator en de brief is gezien door de docent Nederlands.

De praktijkovereenkomst, kortweg POK genoemd, moet ingevuld zijn voordat je aan een bpv-periode begint. Hierin staat aangegeven:

hoe lang de bpv-periode duurt

het totaal aantal te maken uren

het adres van het bedrijf/instelling waar je de bpv doet

de naam van de bpv-leraar die je vanuit school begeleidt

De POK is dus een voor alle partijen bindende overeenkomst, die wordt afgesloten en ondertekend door jou, het bedrijf/de instelling, de school en eventueel ook nog door de Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Toelating Beroepspraktijkvorming

Aan het eind van periode 3 heb je een studievoortgangsgesprek met je slb’er waarbij er een positief of negatief studieadvies wordt gegeven. Een positief advies betekent dat je goed op schema ligt om de eindstreep binnen de normtijd te halen c.q. voldoende bagage hebt om aan de beroepspraktijkvorming te beginnen. Dit advies wordt gegeven op basis van je aanwezigheid, je resultaten en je (beroeps)houding.

Een negatief advies betekent dat er twijfel bestaat of je de opleiding succesvol kunt afronden. In ieder geval moet je er rekening mee houden dat je de opleiding niet meer binnen de normtijd van drie jaar kunt afronden. Voor de examenonderdelen die na de reguliere examenmomenten nog onvoldoende zijn kun je via je slb’er een extra kans aanvragen bij de examencommissie.

Ook aan het eind van periode 9 geeft je slb’er weer een advies of het verstandig is om aan je afsluitende BPV te beginnen. Dit advies is gebaseerd op je aanwezigheid, je resultaten, je beroepshouding en ook je vorige BPV.

Bij een negatief advies bestaat de kans dat je de opleiding niet succesvol kunt afronden. In ieder geval moet je erop rekenen dat je studievertraging oploopt. Met je slb’er kun je bekijken voor welke examenonderdelen er nog mogelijkheden zijn een extra kans aan te vragen.