Audicien

Crebocode 25047 Leerweg BBL Niveau 4

het Beroep

De audicien zorgt voor een optimale hooroplossing die past bij het gehoorprobleem, de wensen en verwachtingen van de client. Hiervoor maakt de audicien gebruik van audiologische en technische kennis en gespreks- en verkooptechnieken.

De audicien werkt in een audicienwinkel. Cliënten kunnen binnenlopen met vragen, maar vaak wordt er op afspraak gewerkt. De audicien ziet een cliënt meerdere keren tijdens het proces van hoortoestelaanpassing. Naast de afspraken verwerkt de audicien verkopen of kleine reparaties.

Het aanpasproces bestaat uit onderzoek (audiometrie), de aanpassing en controlemomenten. Gemiddeld duurt dit proces 6 weken. Om dit goed te kunnen begeleiden zijn kennis en vaardigheden nodig op het gebied van anatomie en fysiologie van het oor, geluidsleer, audiometrie, hoortoesteltechniek en akoestiek.

In de hoorzorgketen werkt de audicien samen met de huisarts, de KNO-arts en de audioloog. De audicien bij een bepaalde cliëntgroep zelf verantwoordelijk voor de triage, waarna eventuele doorverwijzing volgt.