Mbo-Verpleegkundige

Crebocode 25480 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

De mbo-verpleegkundige wordt opgeleid om in alle branches van de verpleging en verzorging te werken: het ziekenhuis, de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg. De doelgroep bestaat onder andere uit: oudere zorgvragers, chronisch zieken, zorgvragers met een handicap, zwangere vrouwen en pasgeborenen, kinderen en jeugdigen of zorgvragers met een psychiatrische ziekte en/of stoornis.
Ook heb je contact met de familie en mantelzorgers. Na diplomering kun je je in het BIG-register als verpleegkundige laten registreren.

De mbo-verpleegkundige dient te beschikken over onderstaande bekwaamheden of competenties om te garanderen dat het handelen daadwerkelijk zorgvuldig en verantwoord kan plaatsvinden. De beschrijving van de bekwaamheden maakt gebruik van een ordening in zeven competentiegebieden, gebaseerd op de systematiek van de CanMEDS ( Canadian Medical Education Directions for Specialists23). Het is een internationaal geaccepteerd model voor het beschrijven van competenties voor professionals in de zorg.

De kern van het beroep is de mbo-verpleegkundige als zorgverlener. De onderliggende vaardigheden zijn allemaal gerelateerd aan deze rol van zorgverlener.

De competentiegebieden zijn als volgt gedefinieerd:

  • Vakinhoudelijk handelen: de mbo-verpleegkundige als zorgverlener

  • Communicatie: de mbo-verpleegkundige als communicator

  • Samenwerking: de mbo-verpleegkundige als samenwerkingspartner

  • Kennis en wetenschap: de mbo-verpleegkundige als reflectieve professional

  • Maatschappelijk handelen: de mbo-verpleegkundige als gezondheidsbevorderaar

  • Organisatie: de mbo-verpleegkundige als organisator

  • Professionaliteit en kwaliteit: de mbo-verpleegkundige als professional en kwaliteitsbevorderaar

In het document “Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging” (rapport over de beroepsprofielen en de overgangsregeling) is per competentiegebied de benodigde kennis, vaardigheden en attitude beschreven voor het generieke beroepsprofiel van de mbo-verpleegkundige.