VeVa - Aankomend onderofficier grondoptreden

Crebocode 25418 Leerweg BOL Niveau 3

Jouw beroep

De aankomend onderofficier grondoptreden voert militaire taken uit op kazernes en in het (militaire) veld, in het binnen- en in het buitenland. Hij moet over een uitstekende fysieke en mentale conditie beschikken. De aankomend onderofficier grondoptreden moet binnen het team verschillende rollen kunnen aannemen: als vakman, als leider en als instructeur. De taken van de aankomend onderofficier bevinden zich op de scheidslijn tussen bevelvoering en uitvoering (middenkadermanagement). Hij moet zich ervan bewust zijn dat hij door zijn gedrag en handelen het team tot voorbeeld is. Hij moet onder alle omstandigheden optreden als commandant op het lagere uitvoeringsniveau en het vermogen hebben op de juiste wijze om te gaan met zijn team. Ook moet hij soms in (levens)bedreigende en stressvolle omstandigheden zorg dragen voor de veiligheid van zijn teamleden.

Militairen worden over de gehele wereld ingezet, onder zeer uiteenlopende omstandigheden. Het uitvoeren van werkzaamheden kan plaatsvinden op land, op en vanaf zee, bij daglicht en bij duisternis, onder alle weersomstandigheden en onder primitieve omstandigheden. Een militair werkt zeer regelmatig samen met Engelstalige collega's. Hiervoor is het noodzakelijk dat hij goed de Engelse taal beheerst.

De opleiding bereidt voor op een loopbaan bij Defensie. De gediplomeerde aankomend medewerker grondoptreden of aankomend onderofficier grondoptreden kan, indien hij aan de veiligheids-, keuring- en selectie-eisen voldoet, als militair worden aangesteld en bij één van de defensieonderdelen gaan werken. Aankomend militairen zullen in de eerste plaats gaan werken bij één van de operationele commando's. Als hij is aangesteld bij Defensie en ingedeeld bij één van de operationele commando's volgt hij eerst een algemene basisopleiding en vervolgens een functieopleiding.

Beroepseisen:

  • je moet fysiek in goede conditie zijn

  • je hebt een stabiele persoonlijkheid

  • je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, bent zelfstandig en neemt initiatief

  • je bent een teamspeler en kunt goed samenwerken