Opticien

Crebocode 25055 Leerweg BBL Niveau 4

Onderwijs en BPV planning

Planning

In de planning van je opleiding staat aangegeven welke onderwijseenheden er in welke periode aan de orde komen en wanneer er beroepspraktijkvorming is.

De globale onderwijsplanning voor leerjaar 1 vind je hieronder:

Werkvormen

Een schooljaar bestaat uit twee semesters die elk weer bestaan uit twee perioden. Elke periode bestaat uit 8 lesweken en wordt afgesloten met een projectweek. Per periode is een studieroute binnen N@tschool (de digitale leeromgeving van Deltion) aangemaakt waarbinnen je alle informatie die je nodig hebt per week en per vak kunt vinden. Je vindt er onder andere studieplanners, readers, filmpjes en opdrachten. Op deze manier weet je altijd wat er op een bepaald moment van je wordt verwacht. Bij optiek worden onder andere hoorcolleges en werkcolleges gegeven, daarnaast is het de bedoeling dat je zelfstandig lesmateriaal bestudeert, (instructie-) filmpjes bekijkt en casussen/opdrachten maakt. Verder zijn er praktijkuren in de werkplaats waarin je praktische vaardigheden traint. Ook zijn er vragenuurtjes voor de casussen/opdrachten en zal je (veelal in groepsverband) presentaties over bepaalde onderwerpen moeten verzorgen. Behalve de optiekvakken heb je te maken met ondersteunende vakken zoals wiskunde, natuurkunde en anatomie.

Gastcolleges

Naast de lessen door docenten worden op school gastlessen door mensen vanuit de praktijk gegeven. Dit kunnen bijvoorbeeld lezingen van glas of montuur fabrikanten zijn maar ook presentaties op het gebied van (optiek) mode. Afhankelijk van de mogelijkheden zal worden geprobeerd om elk jaar minimaal twee gastcolleges te laten verzorgen.

EHBO

In het 3e leerjaar wordt aan de reguliere BOL & BBL groepen een EHBO cursus aangeboden. Het volgen van de lessen is verplicht, deelname aan het examen is vrijwillig. Aan het examen zijn kosten verbonden die veelal via de aanvullende ziektekostenverzekering worden vergoed. Zie voor een overzicht van de kosten de boekenlijst voor Optiek en de leermiddelenlijst.

Verder leren:

MBO

Na de opleiding Opticien kun je de opleiding contactlensspecialist volgen. Deze wordt ook door de afdeling optiek van het Deltion College verzorgd.

HBO

Bij de Hogeschool Utrecht kun je na de opleiding Opticien een opleiding tot optometrist of tot orthoptist volgen. Optometristen en orthoptisten worden opgeleid tot paramedicus binnen de oogzorg. De optometrist houdt zich onder andere bezig met oogonderzoek, aanmeten en controleren van contactlenzen en hulp bieden aan mensen met een zeer slecht gezichtsvermogen. Optometristen werken zowel in optiekzaken als in oogartsenpraktijken. De orthoptist wordt opgeleid om oogstandsproblemen (‘scheelzien’) te behandelen. Veelal gaat het hierbij om het behandelen van jonge kinderen. De meeste orthoptisten werken in een oogartsenpraktijk. De Hogeschool organiseert jaarlijks open dagen en een aantal voorlichtingsavonden. Bij voldoende belangstelling kan tevens een speciale ‘Deltion dag’ op de Hogeschool worden georganiseerd.