Goederenvervoer (Chauffeur wegvervoer)

Crebocode 25549 Leerweg BBL Niveau 2

het Beroep

Context

De chauffeur wegvervoer is werkzaam bij een transportonderneming, een eigen vervoerder of een ander bedrijf met een transportafdeling. Zijn werkplek is de vrachtauto in alle mogelijke varianten en uitvoeringen (samenstellen van voertuigen waaronder aanhangwagens en opleggers, ladingdragers zoals afzetbakken en containers). Hij werkt vaak buiten kantooruren en heeft meestal een onregelmatig werkpatroon. Hij vervoert met zijn vrachtauto alle voorkomende lading tussen meerdere, mogelijk wisselende, laad- en losplaatsen in Nederland en/of Europa.

Europese regelgeving eist, naast een geldig rijbewijs van de overeenkomstige categorie, een bewijs van vakbekwaamheid (code 95) voor het besturen van een vrachtauto. De chauffeur wegvervoer mag hiermee in heel Europa met de meeste soorten vrachtauto’s lading vervoeren. Het getuigschrift van vakbekwaamheid (code 95) moet worden behouden door elke vijf jaar 35 uur nascholing te volgen. Voor bepaalde soorten lading en bepaalde typen vrachtauto’s zijn er echter aanvullende regels gesteld. Het diploma chauffeur wegvervoer dekt deze aanvullende eisen niet.

Typerende beroepshouding

De chauffeur wegvervoer handelt zorgvuldig en accuraat. Hij heeft een servicegerichte houding richting de klant en houdt daarbij ook rekening met het bedrijfsbelang. De werkomstandigheden van een chauffeur wegvervoer vergen een flexibele werkhouding en een alert zijn op zijn eigen fysieke gesteldheid. Hij is initiatiefrijk en kan improviseren en weet wanneer hij zijn leidinggevende moet inschakelen. Hij is voldoende communicatief vaardig; zowel mondeling als schriftelijk. Hij vertegenwoordigt het bedrijf bij de klanten en op de weg. Door zijn gedrag en zijn uiterlijk is hij het visitekaartje van het bedrijf.

Resultaat van de beroepengroep

De chauffeur wegvervoer vervoert, laadt en lost de lading op een professionele wijze, zodat de lading volgens afspraak en op tijd is afgeleverd.