Doktersassistent

Crebocode 25473 Leerweg BOL Niveau 4

Aanvullende eisen voor jouw opleiding

Studie- en beroepshouding
Tijdens je opleiding tot assistent in de gezondheidszorg heb je twee rollen: je bent student én je bent stagiair in je toekomstige beroep. Als student functioneer je op het Deltion College en ga je om met medestudenten en leraren. Het Deltion College verwacht dat je een goede studiehouding vertoont. Als stagiaire functioneer je op je stage-instelling en ga je om met cliënten en collega’s. De stage-instelling verwacht dat je een goede beroepshouding vertoont.

Hieronder kun je lezen wat het Deltion College met deze twee begrippen bedoelt, beide begrippen overlappen elkaar grotendeels.

Studiehouding
De kern hierbij is dat je een beroepsopleiding gekozen hebt die bij je past en dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuze. Kortom: Je laat zien dat je kunt en wilt leren.

Hieruit volgt dat je onder meer:

  • de regels en voorschriften van de school naleeft;

  • positief aanwezig bent op school;

  • respectvol naar anderen bent, ook in de social media;

  • aanwezig bent tijdens de lessen;

  • actief betrokken bent tijdens de lessen;

  • feedback van leraren en medestudenten toepast;

  • communiceert en overlegt;

  • afspraken nakomt;

  • samenwerkt;

  • huiswerk maakt en opdrachten inlevert volgens de plan;

  • voldoende voortgang boekt (zichtbaar in RIS);

  • bij problemen en achterstanden communiceert met je studieloopbaanbegeleider(SLB-er).

Indien er bijzondere omstandigheden zijn waardoor je hier niet aan kunt voldoen, dan wordt samen met je studieloopbaanbegeleider een plan gemaakt. Dit plan wordt besproken met het team DA waarna een beslissing wordt genomen over het inhalen van onderwijstijd.

Beroepshouding
De kern hierbij is dat je kunt functioneren op een stageadres en om kunt gaan met cliënten en collega’s. Kortom: je laat zien dat je geïnteresseerd bent in het beroep en beschikt over basisvaardigheden die je kunt en wilt ontwikkelen.­
Hieruit volgt dat je onder meer:

  • de regels en voorschriften van stage-instelling naleeft;

  • positief aanwezig bent op je stage-instelling;

  • respectvol naar anderen bent, ook in de social media;

  • communiceert en overlegt over je functioneren, opdrachten en proeves;

  • afspraken nakomt;

  • rekening houdt met privacy gegevens;

  • voldoende voortgang boekt (zichtbaar in RIS);

  • jezelf representatief kleedt;

  • interesse toont in het te leren beroep;

  • feedback van je praktijkbegeleider toepast;

  • ontwikkeling laat zien in je professionaliteit.

Studieadvies (aanvullend op bindend studieadvies)­
Indien de docenten twijfelen aan je geschiktheid voor de opleiding op basis van je studie- en beroepshouding vormen onderstaande aandachtspunten de basis voor een gesprek.

Om de studievoortgang in beeld te brengen van de student en samen met hem/haar tijdig de goede maatregelen te treffen, worden er tijdens de SLB drie markeringspunten gezet voor studievoortgangsgesprekken met de student, waarvan verslag gedaan moet worden. Dit betreft de volgende momenten:
In periode 1.4 de eerste markering:
De SLB-er heeft een gesprek met de student en geeft a.d.h.v. resultaten, miniproeve, portfolio, deelname aan projecten een studieadvies. Overweging: mochten er twijfels zijn, wordt er een plan opgesteld met de student. Dit wordt door de SLB-er vastgelegd. Wanneer er ernstige twijfels/zeer slechte resultaten zijn volgt er een negatief studieadvies.
In periode 2.1 de tweede markering:
De student moet aantonen dat de resultaten, portfolio, e.d. voldoende zijn om een stageplaats toegewezen te krijgen. De SLB-er gaat hierover met de student in gesprek en wanneer er nog onvoldoende resultaten zijn, kan dit betekenen dat een student (nog) geen BPV-plaats toegewezen krijgt. De student zal inspanning moeten tonen om alsnog in stage te gaan. Er zal dan studievertraging optreden.
In periode 2.3 de derde markering:
Een gesprek met de SLB-er waarin wordt aangetoond, dat de student klaar is om naar het examenjaar te gaan. Mochten de resultaten en midiproeve tekort schieten, dan kan de student in periode 2.4 nog (inhaal)- activiteiten kunnen ondernemen.
Wanneer n.a.v. een van de genoemde markeringsmomenten blijkt, dat de afspraken niet nagekomen worden, of dat een student niet voldoende voortgang laat zien, kan dit alles leiden tot een bindend negatief studieadvies.­

Tijdens dit gesprek wordt samen met jou (en je ouders/verzorgers) besproken of je de opleiding voort kunt zetten, de uitkomst van het gesprek is een studieadvies.
Positief: na een uitleg en bespreking ga je verder met de opleiding.
Twijfel: je krijgt een contract waarin afspraken staan.
Negatief: je stopt met de opleiding.

Miniproeve
De miniproeve wordt afgenomen eind periode 1.4 bij de BOL studenten. Deze proeve dient met een voldoende te worden afgesloten. Bij een onvoldoende ben je verplicht om deel te nemen aan evt. aangeboden mogelijkheden tot extra oefenen en de herkansing. De onderdelen waar deze proeve uit bestaat zijn: triage, laboratorium, verpleegkunde, administratie, voorlichting en reflectie.­

Midiproeve
De midiproeve wordt afgenomen in periode 2.4. Deze proeve dient met een voldoende te worden afgesloten. Bij een onvoldoende ben je verplicht om deel te nemen aan evt. aangeboden mogelijkheden tot extra oefenen en de herkansing. In de midiproeve wordt het onderdeel triage getoetst.

Bij een tweede onvoldoende krijg je een extra opdracht bij je eerstvolgende stage.

Maxiproeve
Voordat je mag deelnemen aan de maxiproeve heb je alle onderdelen met minimaal een voldoende afgerond. Daarnaast heb je de BPV tot en met de eerste periode beroepsopleidende stage met een voldoende afgerond. De maxiproeve vindt plaats in 3.2 en 3.4 van je opleiding. Het niveau van deze proeve is gelijk aan die van een beginnend beroepsbeoefenaar. Er worden bij deze proeve verschillende onderdelen getoetst. Deze proeve dient met minimaal een voldoende te worden afgesloten. Bij een onvoldoende ben je verplicht om deel te nemen aan evt. aangeboden mogelijkheden tot extra oefenen en de herkansing. Meer informatie volgt in het lopende schooljaar.

Alle bewijzen blijven geldig gedurende de gehele opleiding!

Hepatitis B
Voor de opleiding doktersassistent geldt dat je tijdens de opleiding verplicht bent om je te laten vaccineren voor Hepatitis B. Over eventuele kosten wordt je ten tijde van de vaccinatieronden geïnformeerd.