Opticien

Crebocode 25055 Leerweg BOL Niveau 4

Keuzedelen in jouw opleiding

Voor optiek worden vier keuzedelen verdeeld over een tweetal profielen aangeboden.

De keuzedelen zijn:

A. Internationaal I: Overbruggen (interculturele) diversiteit (240 uur).

B. Verdieping oogzorg : Skiascopie en inleiding contactlensaanpassing (240 uur).

C. Verdieping oogzorg: Binoculair zien en anamnese (240 uur).

D. Ondernemerschap MBO (480 uur).

De twee profielen:

Profiel 1: Keuzedeel A, B en C ( A in leerjaar 1, B in leerjaar 2 en C in leerjaar 3)

Profiel 2: Keuzedeel A en D ( A in leerjaar 1, D in leerjaar 2 en 3)

Profiel 1

Dit profiel is met name geschikt als je van plan bent om na je optiekopleiding door te gaan leren  op het gebied van contactlenzen en/of oogzorg. Dit kan bijvoorbeeld de post-mbo opleiding tot contactlensspecialist zijn of de hbo-opleiding tot optometrist.

Bij dit profiel krijg je in het eerste leerjaar een algemeen keuzedeel op het gebied van internationale diversiteit aangeboden. In leerjaar 2 krijg je een eerste kennismaking met contactlenzen aangeboden en leer je hoe je een oogmeting door middel van skiascopie kunt doen. In het derde jaar wordt, in vergelijking met de gewone opleiding, aanvullend verdiepende lesstof op het gebied van het binoculair zien aangeboden. Daarnaast krijg je meer inzicht in hoe je een goede anamnese en aanvullende onderzoeken uitvoert waarbij tevens de relatie ervan met een aantal veel voorkomende oogziekten (bv. staar, glaucoom) zal worden behandeld.

Profiel 2

Dit profiel is met name geschikt als je van plan bent om je na je optiekopleiding verder te gaan ontwikkelen tot zelfstandige (zzp-er) en/of een eigen zaak wilt starten.

Ook bij dit profiel krijg je in het eerste leerjaar het algemene keuzedeel op het gebied van internationale diversiteit aangeboden. In leerjaar 2 en 3 krijg je verschillende ondernemersvaardigheden aangeleerd en leer je tevens hoe je een eigen onderneming kunt opzetten en vervolgens runnen.