Sociaal Werk

Crebocode 23185 Leerweg BOL Niveau 4

het Beroep

In het sociaal werk help je mensen om deel te nemen aan de maatschappij. Het gaat dus om mensen die dat zonder jouw hulp niet of moeilijk kunnen. Ze komen in aanmerking voor deze hulp omdat ze cliënt zijn bij een zorg- of welzijnsinstelling, of omdat de gemeente vindt dat het nodig is. Daarnaast kan de sociaal werker ook cliënten en/of doelgroepen benaderen. Als sociaal werker draag je bij aan een maatschappij waarbinnen iedereen een plek heeft.

Je kunt als sociaal werker diplomeren in twee profielen, te weten de sociaal maatschappelijk dienstverlener en de sociaal cultureel werker. De sociaal maatschappelijk dienstverlener helpt vooral mensen op individueel niveau. De sociaal cultureel werker richt zich op doelgroepen, bijvoorbeeld via het organiseren van activiteiten of projecten.

Welk profiel je ook kiest, na je opleiding ben je breed inzetbaar in het hele domein van het sociaal werk. Je wordt dus een allround sociaal werker. De belangrijkste competenties die je aanleert, zijn relevant voor beide profielen. Het beroepsprofiel dat je kiest ligt meestal in het verlengde van de gekozen stageplek. Met die keuze ben je niet voor de rest van je loopbaan veroordeeld tot een bepaalde werkomgeving.