Technisch tekenen (Tekenaar werktuigkundige installaties)

Crebocode 25316 Leerweg BBL Niveau 3

Keuzedelen in jouw opleiding

Een opleiding in het mbo is opgebouwd uit een algemeen deel (Nederlands, rekenen, Engels en Burgerschap), een beroepsspecifiek deel en keuzedelen. De keuzedelen zijn een vast onderdeel van je opleiding. Je kunt  kiezen uit verschillende, door de opleiding aangeboden, keuzedelen. In overleg met je studieloopbaanbegeleider (SLB’er) kies je uit de door de opleiding aangeboden keuzedelen.

De opleiding heeft bij haar aanbod van keuzedelen gebruik moeten maken van een door de Minister van Onderwijs vastgestelde lijst van keuzedelen.

Het kan zijn, dat jij een specifiek keuzedeel wilt volgen dat jouw opleiding niet aanbiedt maar dat wel aangeboden wordt door een andere opleiding binnen Deltion. In overleg met je SLB’er kun je dan een verzoek indienen bij de examencommissie om dit specifieke keuzedeel te mogen volgen. Zij zullen dit verzoek beoordelen, een keuzedeel mag namelijk niet je eigen opleiding overlappen en het moet uitvoerbaar en te organiseren zijn binnen jouw rooster. Mocht je dit willen doen ga dan minimaal vier tot zes weken voorafgaand aan het keuzemoment in gesprek met je SLB’er.

Disclaimer:

Wanneer je een niet-gekoppeld keuzedeel aanvraagt (artikel 7.2.7 lid 10 WEB) ben je zelf verantwoordelijk voor het eventuele risico van het niet kunnen volgen van dit keuzedeel.

Deltion neemt de procedure altijd in acht, maar zal in geval van een niet te organiseren keuzedeel of overlap, het keuzedeel niet kunnen aanbieden. Je dient dan zelf op tijd een ander keuzedeel te kiezen.

Hoewel Deltion zorgvuldigheid bij het samenstellen, onderhouden en actualiseren van de aangeboden informatie in acht neemt, verdient het aanbeveling regelmatig na te gaan of de aangeboden informatie is aangevuld.

Keuzedelen in jouw opleiding

Je gaat tijdens je opleiding keuzedelen kiezen, volgen én examineren. Je opleiding heeft een aantal keuzedelen voor je geselecteerd, waaruit je kan kiezen. Dit zijn keuzedelen die aansluiten bij je toekomstige beroep. Het aantal keuzedelen en de bijbehorende Studie Belasting Uren (SBU), zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Elk keuzedeel is een veelvoud van 240 SBU.

Jouw opleiding heeft het keuzeproces als volgt ingericht:

Keuzedelen binnen een ‘configuratie’

Jij kiest aan het eind van het eerste jaar een vakrichting/configuratie. Elke configuratie heeft specifieke (verdiepende) keuzedelen, die perfect aansluiten bij die richting. Met het kiezen van jouw configuratie kies jij dus ook al voor deze keuzedelen.

Keuzedelen binnen de ‘vrije pool’

Daarnaast kies je een aantal keuzedelen uit de ‘vrije pool’. Deze zijn gekoppeld aan jouw opleiding en worden in aaneengesloten blokken van 10 weken aangeboden. De positionering van deze keuzedelen vind je in het document   “Overzicht periodisering”

 

Het overzicht van de beschikbare keuzedelen, vind je  op de portal.

Organisatorische voorwaardes voor keuzedelen

  • Een keuzedeel uit de ‘vrije pool’ gaat pas door als er minimaal 15 aanmeldingen zijn. Zo niet, dan gaat het niet door en moet je een ander keuzedeel kiezen.

  • Een keuzedeel uit de ‘vrije pool’ gaat pas door als het roostertechnisch past in de geldende programmering van de opleiding. Zo niet, dan gaat het niet door en moet je een ander keuzedeel kiezen.

  • Als je jezelf voor een keuzedeel uit de ‘vrije pool’ aangemeld hebt en deze start, kun je niet meer wisselen. Je moet het dan volgen en examineren!

  • Een keuzedeel wordt ingevuld met begeleide onderwijstijd (BOT), beroepspraktijkvorming (BPV) en/of zelfstudie.

  • Om organisatorische redenen kan er vanuit de opleiding worden teruggevallen op de 2e opgegeven keuze binnen het inschrijvingsproces.  

  • BPV voor de kwalificatie en BPV voor het keuzedeel kunnen in dezelfde periode bij hetzelfde leerbedrijf uitgevoerd worden. Bij de beoordeling moet onderscheid gemaakt worden tussen de BPV van de kwalificatie en de BPV van het keuzedeel. De eisen voor de kwalificatie en voor het keuzedeel zijn per definitie anders (omdat er geen overlap is tussen die eisen). Er kan daardoor ook geen overlap in uren zijn. Feitelijk zijn het twee stages.

 

Begeleiding keuzeproces

Gedurende jouw studieloopbaan, begeleidt jouw SLB-er jou in jouw keuzeproces.

Er zijn meerdere contactmomenten en media om jou hierover te informeren en te ondersteunen.

 

Keuzes vastleggen

  • De student geeft  een eerste en tweede voorkeur aan voor de vrije keuzedelen. Deze komen op je OnderwijsOvereenKomst (OOK) te staan.

  • Kunnen één of twee van je keuzes om organisatorische redenen niet uitgevoerd worden, dan moet je nieuwe keuzes maken, en wordt ook je OOK aangepast.

  • Jouw aanmelding moet minimaal 10 weken voor start binnen zijn. Als je jezelf niet tijdig hebt aangemeld voor keuzedelen uit de ‘vrije pool’, dan wordt je ingedeeld door Deltion. Deze beslissing is bindend.

Examinering Keuzedelen

  • Je rondt elk keuzedeel af met een examen. Dit moet je met een voldoende afsluiten om je diploma te halen.