Coördinator beveiliging

Crebocode 25408 Leerweg BOL Niveau 3

Jouw beroep

Het werk

Beroepen veranderen, nieuwe beroepen/ functies ontstaan en andere verdwijnen. Met andere woorden, de vraag vanuit de arbeidsmarkt verandert; hier proberen wij binnen onze opleiding op aan te sluiten, zodat jij klaar bent voor die veranderende arbeidsmarkt.

Jouw opleiding

De coördinator beveiliging werkt in de particuliere beveiligingsbranche en kan bij allerlei soorten bedrijven en organisaties werkzaamheden uitvoeren, zoals bijvoorbeeld olieraffinaderijen, warenhuizen, pretparken en ministeries. Hij is in dienst van een bedrijfsbeveiligingsdienst of van een particuliere beveiligingsorganisatie die hem bij een opdrachtgever plaatst. Hij is verantwoordelijk voor de beveiliging en veiligheid van een specifiek object of van meerdere objecten. Hij stuurt een team van beveiligers aan en is verantwoordelijk voor hun handelen. Zo nodig werkt hij zelf ook mee in de uitvoering. Hij zorgt ervoor dat de beveiligingsdiensten zo goed mogelijk worden uitgevoerd, in lijn met de afspraken en het beveiligingsplan. Hij werkt nauw samen met de opdrachtgever en met andere interne en externe participanten. Bij incidenten en calamiteiten heeft hij een coördinerende rol. De coördinator beveiliging schrijft werkinstructies en draagt bij aan beveiligingsplannen en managementrapportages. Omdat een coördinator ook uitvoerend werk doet, moet hij beschikken over het diploma Beveiliger 2 of het basisdeel te hebben afgerond, voordat hij het profieldeel kan gaan volgen.

Praktijkvoorbeeld van werkzaamheden

Lyda is Teamleider beveiliging bij een ziekenhuis. Zij begint haar dienst met het bekijken van het rooster en de ziekmeldingen. Er is één zieke. Ze belt medewerkers om te vragen wie in kan vallen. De tweede persoon die ze belt, is bereid om te komen werken. Ze werkt de urenregistratie bij en noteert de naam van de zieke, die moet ze binnen- kort even bellen. Ze kijkt of er nog bijzonderheden waren die nacht. Ze ziet dat een dakloze man weer heeft geprobeerd om in de wachtruimte te slapen en dat de dienst- doende beveiliger anders heeft gehandeld dan was afgesproken. Ze spreekt hem daarop aan en neemt zich voor om dit punt in het werkoverleg aan de orde te stellen. Het is vandaag weer tijd voor de periodieke controle van brandbestrijdingsmiddelen. Samen met de facilitair manager van het ziekenhuis is een schema opgesteld voor deze controles. Lyda laat een van de beveiligers een specifieke ronde maken waarin hij alle brandbestrijdings- middelen controleert. Ze stelt een rapport op van de bevindingen en stuurt dat aan de facilitair manager.

De coördinator beveiliging kan binnen de beveiliging doorgroeien naar de functie van unitassistent, unitmanager, regiomanager, ondernemer, beveiligingsadviseur en veiligheidsadviseur. Voor deze functies is de specialistenopleiding leidinggeven op basis van vakmanschap niveau 4 een geschikte opleiding om door te groeien.

Werkvormen

De opleiding sluit zo goed mogelijk aan bij jouw niveau en- manier van leren. Het opleidingsmodel gaat uit van de beroepscontext d.w.z. leren door te doen vanuit de praktijk, waarbij jij in stappen leert. Je leert het geheel van vaardigheden, kennis en houding door te werken met (beroepsgerichte) opdrachten , door lessen, cursussen en trainingen te volgen door te oefenen in de praktijk en door middel van theorie.

Specifiek voor deze opleiding zijn

  • Het leidinggeven; dit loopt a.h.w. als een rode draad door de opleiding. Tijdens de opleiding zal de student zeer regelmatig een groepje (mede) studenten moeten aansturen in diverse praktijkgerichte (beroeps) situaties o.a. in de klas zelf dan wel op locatie.

  • Het opdoen van praktijkervaring – als aanstormend coördinator - enerzijds tijdens de BPV (zie volgend hoofdstuk) anderzijds tijdens het praktijkleren o.a. evenementen, projectopdrachten op locatie, etc.

  • Het opdoen van praktijkervaring – als beveiliger - tijdens het praktijkleren. Immers het is een opleiding tot meewerkend (de naam zegt het al) voorman d.w.z. de coördinator beveiliging dient over een ruime werkervaring als beveiliger te beschikken.

  • Het leren bestaat meestal uit een mix van de volgende werkvormen: lessen, praktijkoefeningen Integrale opdrachten en projecten, werkstukken, verslagen maken, presentaties, stage (BPV), studie- en loopbaanbegeleiding, zelfstudie d.m.v. huiswerk.

Wij werken tijdens de opleiding met vakplanners waarin duidelijk zichtbaar is wat je gaat leren en maken. Tijdens elke periode maak je gebruik van diverse leermiddelen zoals boeken, mappen, internet en digitale informatie op n@tschool.

N@tschool

Jij hebt toegang tot N@Tschool, dit is een elektronische leeromgeving van Deltion. N@tschool is altijd 24 uur per dag en 7 dagen per week via het internet bereikbaar.

Aan het begin van schooljaar 2017 krijgen de nieuwe studenten indien nodig informatie over het gebruik van N@tschool. Ook wordt de helpdesk hiervoor voor studenten opengesteld. Deze helpdesk is te vinden in het MICT.