Timmeren (Allround timmerman)

Crebocode 25118 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Jouw beroep

Als timmerman werk je in de nieuwbouw, verbouw en renovatie van woningen en bedrijfspanden. Aan de hand van een tekening en/of een ‘bestek’ maak je houtconstructies, maar ook funderingen en betonwerken. Zo timmer je aan daken en hang je ramen en deuren af, maar verricht je ook werk ter voorbereiding van projecten voor metselaars en schilders. Je werkt zowel met handgereedschap als met elektronisch gereedschap, zet een bouwwerk uit en stelt profielen. Als allround timmerman moet je tekeningen zelfstandig kunnen lezen, goed om kunnen gaan met je timmergereedschap en een uitgebreide materialenkennis bezitten. Je hebt een veelzijdig vak en je werkt zelfstandig of via een aannemer.

Beroepseisen

  • je bent nauwkeurig

  • je bent zelfstandig

  • je kan goed samenwerken

  • je hebt een goede oog-handcoördinatie

  • je bent handig

  • je hebt vakkennis

BOL variant

School en stage

Deze opleiding duurt in principe 3 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma’s/certificaten.

Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL-school en stage). Tijdens de opleiding combineer je 5 dagen per week naar school en zijn stages een onderdeel van het programma. Je loopt in het eerste en tweede leerjaar minimaal 600 uur stage. De eerste stageperiode heeft het karakter van kennismaking met het werkveld. De latere stages zijn beroepsvormend. Zoek je informatie over erkende leerbedrijven? Kijk op s-bb.nl. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

BBL variant

Bij aanvang van de opleiding dien je passend werk te hebben bij een voor deze opleiding erkend leerbedrijf of hier op korte termijn zicht op te hebben.

School en werk

Deze opleiding duurt in principe 3 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma’s/certificaten.

Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een werkplek hebt gevonden, of dat je hier zicht op hebt. Dat kan met een betaalde baan, maar in sommige gevallen ook met een onbetaalde baan of op basis van een stageovereenkomst. Belangrijk is dat je voldoende uren werkt en dat de werkgever een erkend leerbedrijf is.

Je gaat 1 dag of 1 middag/avond (vanaf 21 jaar of ouder) per week naar school en je werkt 4 of 5 dagen per week bij een bouwbedrijf voor de praktijkopleiding. Tijdens je werk voer je regelmatig onder begeleiding van een leermeester praktijkopdrachten uit. Je bent in dienst bij een samenwerkingsverband van bouwbedrijven of bij een individueel leerbedrijf. Zoek je informatie over erkende leerbedrijven? Kijk op www.s-bb.nl. Naast de onderwijsovereenkomst, die jij met het Deltion College afsluit, worden een praktijkovereenkomst en een arbeidsovereenkomst met het leerbedrijf afgesloten.

Opzet van de opleiding

De opleiding is competentiegericht opgezet. Bij competenties gaat het om het totaal van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Deze heb je nodig om je beroep goed uit te kunnen oefenen. Het gaat er niet alleen om dat je wéét hoe het zou moeten, maar dat je het ook zo doet!

Tijdens je opleiding leer je uitzetten en maatvoeren. Je controleert gegevens en meetpunten, maakt een eenvoudige maatvoeringstekening en voert deze zelf uit. Daarnaast bewerk en verwerk je bouwmaterialen en (prefab)elementen. Je leert hulpconstructies stellen en producten en onderdelen monteren, zoals een plafond, een scheidingswand of gevelbekleding.

De opleiding kent 3 uitstroomrichtingen:

  • Nieuwbouw

  • Restauratie

  • Bouw- en werkplaats

Voor alle uitstroomrichtingen geldt dat de volgende onderwerpen tijdens de opleiding aan de orde komen:

  • Hoofdmaatvoering

  • Complexe stelwerkzaamheden

  • Tijdelijke ondersteuningsconstructies

  • Steigers

  • Complex dakwerk

  • Werkorganisatie

Voor de uitstroomrichting Nieuwbouw leer je naast bovenstaande zaken ook werken met grote prefab elementen en betonkisting. Voor de uitstroomrichting Restauratie leer je ook restauratiewerkzaamheden uitvoeren aan vloeren en wanden, dakconstructies en dakbedekking, deuren, kozijnen, ramen en luiken en binnentimmerwerk. Kies je voor de uitstroomrichting Bouw- en werkplaats, dan leer je naast het bovenstaande ook samengestelde kozijnen maken. De opleiding sluit goed aan bij de beroepspraktijk.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a:

  • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij, vitaal burgerschap)

  • Nederlands

  • Rekenen en/of wiskunde

Keuzedelen

Een nieuw onderdeel in het mbo is het keuzedeel. Elke opleiding heeft een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. De keuzedelen voor het schooljaar 2017-2018 maken we voor het eind van het schooljaar bekend.

Examinering en diplomering

Tijdens je opleiding krijg je te maken met voortgangstoetsen en examens. Voortgangstoetsen zijn een hulpmiddel om jou en je omgeving (leraren, ouders) te laten zien welke kennis en vaardigheden je beheerst en op welke onderdelen je je nog kunt verbeteren. Je bespreekt je studievoortgang regelmatig met je studieloopbaanbegeleider. Hij begeleidt en adviseert je en schakelt, indien nodig, extra ondersteuning in. De examens zijn er om te beoordelen of je bekwaam bent als beginnend beroepsbeoefenaar en of je voldoet aan alle kerntaken. De vakken Nederlands, rekenen en Engels (alleen op niveau 4) en het vak Loopbaan & Burgerschap zijn verplichte vakken en kennen een examen. Op welke manier deze examens meetellen kun je terugvinden in het examenplan. Naast het afleggen van examens moet je in ieder geval de laatste stage of werkperiode met een voldoende afronden. Als je aan al deze eisen voldoet heb je recht op het diploma. De beschrijving van de examens vind je in het examenplan van de opleiding.

Persoonlijke begeleiding

Als student heb je een eigen studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren voor Uitvoerder Bouw of Infra-niveau 4.