Technisch tekenen (Tekenaar ontwerper werktuigkundige installaties)

Crebocode 25314 Leerweg BOL/BBL Niveau 4

Jouw beroep

Je werkt op het bedrijfsbureau van een bedrijf dat technische producten bij de klant installeert. Een beperkt deel van zijn werkzaamheden vindt plaats op locatie. Het bedrijf is actief in één of een selectie van de volgende werkgebieden: elektronica/automatisering; elektrotechnische installaties; klimaattechniek; werktuigkundige installaties; informatie- en communicatietechniek; meet- en regeltechniek; koudetechniek; isolatietechniek; metalen/bitumen/kunststof dakbedekkingssystemen; distributietechniek (gas/elektriciteit en/of warmte); machinebouw. De Tekenaar Ontwerper Werktuigkundige Installaties heeft een adviserende en organiserende rol. Hij werkt zelfstandig en is verantwoordelijk voor de uitvoering van zijn eigen takenpakket: het uitwerken van productontwerpen, het verrichten van calculaties en het begeleiden van het productieproces. Hij ontvangt leiding van en legt verantwoording af aan zijn direct leidinggevende.

BBL

Je volgt de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL-school en werken). Tijdens de opleiding combineer je leren en werken. Je gaat 2 dagdelen per week naar school (middag/avond) en je werkt 3 à 4 dagen per week in een erkend leerbedrijf. De opleiding duurt 2 jaar (afhankelijk van je studietempo).

BOL

Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Tijdens de opleiding combineer je leren en werken. De opleiding duurt 3 jaar (afhankelijk van je studietempo). Het eerste jaar is het basisjaar techniek, het tweede en derde jaar Tekenaar Ontwerper.