Luchtvaartdienstverlener

Crebocode 25363 Leerweg BOL Niveau 4

Aanvullende informatie over jouw opleiding

Hieronder vind je meer informatie over een stage op Schiphol, het uniform en het gedrag en over herkansingen van ontwikkelingsgerichte toetsen en verslagen.

Stage op Schiphol

Meerdere stages op Schiphol maken onderdeel uit van de opleiding; om in aanmerking te komen voor een Schipholpas moet je van onbesproken gedrag zijn en over een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) beschikken (afgegeven door de AIVD). Daarnaast bestaan er nog andere criteria:

  • lengte: min. 160 cm / max. 185 cm voor vrouwen (cabine), min. 170 cm / max. 190 cm voor mannen (cabine);

  • goede lichamelijke conditie;

  • niet medicijnafhankelijk zijn (geldt voor cabine);

  • gezichtsvermogen: maximaal +5/-5 (geldt voor cabine);

  • in bezit van zwemdiploma (geldt voor cabine).

Zoals eerder genoemd zijn er in de luchtvaart een aantal ontwikkelingen zichtbaar. Enerzijds de ontwikkeling naar het bieden van topservice voor passagiers, anderzijds een grotere nadruk op een pro-actieve rol voor personeel (achter de balie vandaan en voor de balie beschikbaar zijn). Deze twee belangrijke ontwikkelingen hebben gevolgen voor het onderwijs aan toekomstige luchtvaartdienstverleners. Daarom bestaan er binnen de opleidingen luchtvaartdienstverlening (LVD) en International Aviation Services (IAS) onder andere regels met betrekking tot het uniform en het gedrag.

Het uniform

Dagelijks zien wij mensen in uniform lopen en we vinden dat heel gewoon. Het is zelfs zo, dat je het niet meer opmerkt. Werken in uniform kan het werk een extra dimensie geven, maar kan ook zijn voor- en nadelen hebben. Waarom laten bedrijven hun medewerkers uniformen dragen? De bedrijven doen dat om een stukje herkenning te geven aan de buitenwereld. Voor een luchtvaartmaatschappij is het van belang, dat alle medewerkers, achter bijvoorbeeld een incheckbalie of een servicebalie, er herkenbaar uitzien. Herkenbaarheid is niet het enige, denk ook aan de uitstraling dat het uniform heeft. Het juist dragen van een uniform verschilt per bedrijf. Ieder bedrijf heeft eigen uniform- en gedragsregels dus ook het Deltion College, opleiding luchtvaartdienstverlening.

De uniformregels  voor de dames

  • Het uniform moet compleet zijn en er netjes en verzorgd uitzien (gewassen en gestreken);

  • Alle knopen van de blouse zijn gesloten en de mouwen zijn niet opgerold ;

  • Knopen die er af zijn, moeten er weer aangemaakt te worden, geldt voor het gehele uniform ;

  • Het sjaaltje wordt gestrikt zoals uitgelegd door de docent ;

  • De panty dient een natuurlijke uitstraling te hebben: huidkleur (bijvoorbeeld diamant of hazel), dikte 15 denier of bij koud weer 20 denier. Heb je bijvoorbeeld een heel lichte huid, neem dan een wat meer getinte kleur. Neem altijd een paar reserve panty’s mee (ladders). Tip: zorg er voor dat je altijd een flesje nagellak in je tas hebt voor ladders die nog net niet zichtbaar zijn.;

  • De gladde zwarte leren uniformschoenen merk Gabor/Ara zonder versierselen met een zwarte hak van 3 cm moeten er altijd netjes gepoetst uitzien. Zijn de zolen en/of hakken versleten, breng de schoenen op tijd naar de schoenmaker!

  • Toegestaan: aan iedere ringvinger één ring, in ieder oor een oorknopje of oorringetje met een doorsnede van ongeveer 1 cm, 1 of 2 smalle goud- of zilverkleurige armbanden aan 1 pols. Zorg dat de sieraden niet opvallen, dit geldt ook voor het horloge;

  • Niet  toegestaan: zichtbare tatoeage, piercing in tong, neus, oren etc., enkelkettinkjes, armbanden van touw of gekleurde bandjes ;

  • Extravagante kapsels en onnatuurlijke kleurverschillen etc. zijn niet toegestaan;

  • Het haar moet er verzorgd uitzien. Lang  haar moet worden opgestoken.;

  • Handen moeten er verzorgd uitzien met schone geknipte nagels. Geen gekleurde nagellak.


De uniformregels voor de heren

  • Het uniform moet compleet zijn en er netjes en verzorgd uitzien (gewassen en gestreken);

  • Alle knopen van de blouse zijn gesloten en de mouwen zijn niet opgerold;

  • Alle knopen van het overhemd zijn gesloten en de mouwen zijn niet opgerold;

  • Knopen die er af zijn, moeten er weer aangemaakt te worden, geldt voor het gehele uniform;

  • De stropdas wordt gestrikt zoals uitgelegd door de docent;

  • De kleur van de sokken zwart, geen sportsokken!

  • De zwarte gladde leren schoenen met zwarte hakken zonder versierselen moeten er altijd netjes gepoetst uitzien. Zijn de zolen en/of hakken versleten, breng de schoenen op tijd naar de schoenmaker!

  • Toegestaan: aan iedere ringvinger één ring. Zorg dat de sieraden (ringen) niet opvallen, dit geldt ook voor het horloge;

  • Niet toegestaan: zichtbare tatoeage, piercing in tong, neus, oren etc., enkelkettinkjes, armbanden van touw of gekleurde bandjes;

  • Extravagante kapsels en onnatuurlijke kleurverschillen etc. zijn niet toegestaan;

  • Het haar moet er verzorgd uitzien. Het kapsel is ruim boven de overhemdboord geknipt;

  • Draag je het uniform dan ben je gladgeschoren;

  • Handen moeten er verzorgd uitzien met schone geknipte nagels.

Gedragsregels voor uniformdagen, bedrijfsbezoeken en gastlessen

  • Het dragen van het uniform verplicht;

  • Geen deelname indien je:
    - te laat bent;
    - geen uniform draagt;
    - uniform niet compleet is;
    - het uniform niet draagt volgens de uniformregels.

    Indien je je niet houdt aan bovenstaande afspraken, mag je niet deelnemen aan de activiteit en wordt je absent gemeld in ons presentie registratiesysteem.

  • Er wordt niet gegeten (ook geen kauwgom), gedronken of gerookt;

  • Toon interesse! Dit laat je zien door een actieve houding en te luisteren;

  • Praat duidelijk wanneer je een vraag stelt;

  • Bedank, voor vertrek, de gastheer/gastvrouw voor de gastvrijheid of de gastdocent voor de gehouden presentatie.

Hoe en wanneer draag je het uniform  

Vanaf de eerste lesweek draag je op maandag en vrijdag het uniform volgens de uniformvoorschriften. De uniformvoorschriften zijn altijd op n@tschool na te lezen. Indien er van deze dagen wordt afgeweken wordt je daarover geïnformeerd.

Je kan op elk moment van de dag, door de docenten van de opleiding luchtvaartdienstverlener, worden aangesproken en naar huis gestuurd worden als: je het uniform niet compleet en/of volgens de voorschriften draagt. Indien je het uniform om medische redenen niet kunt dragen kun je een mail aan jouw SLB'er sturen met een verzoek of je het uniform niet volgens de voorschriften hoeft te dragen.

Jij bent zelf verantwoordelijk dat je het uniform compleet en volgens de voorschriften draagt. Je bent tenslotte het visitekaartje voor jezelf, tijdens stages voor het bedrijf waar je op dat moment stage loopt en voor het Deltion College.  

Herkansingen ontwikkelingsgerichte toetsen en verslagen

Onder ontwikkelingsgerichte toetsen en verslagen vallen alle schriftelijke toetsen, mondelinge toetsen, verslagen en praktijktoetsen, behalve examens, B T’s en units. Die vallen onder een andere herkansingsprocedure.

Ontwikkelingsgerichte toetsen en verslagen (excl. examens, BT’s en units) moeten of mogen herkanst worden indien:

  • Je wegens ziekte of een andere legitieme reden afwezig was tijdens het officiële moment van afname;

  • Je jouw verslag niet op de afgesproken datum hebt ingeleverd en/of niet positief is afgerond;

  • Je op een toets of verslag lager dan een 3,5 hebt behaald;

  • Je gemiddelde cijfer voor de resultaten van een vakgebied, per leerjaar, lager dan 5,5 is.

*Raadpleeg voor de actuele overgangseisen en stageprocedure de studiegids, paragraaf Studievoortgang en stageprocedure LVD/IAS.

Aanvragen herkansingen

Ieder(e) ontwikkelingsgericht(e) toets of verslag (excl. examens, BT’s en units) mag één keer herkanst worden. De aanvraag hiervoor kun je na ondertekening van de vakdocent inleveren middels het meest recente herkansingsaanvraagformulier dat voorafgaand aan elke herkansingsronde op N@tschool wordt gepubliceerd. Let erop dat sommige docenten niet elke dag op school aanwezig zijn, dus plan het vragen van de handtekening goed of benut indien mogelijk het moment dat je les hebt van de betreffende docent. De aanvraag moet worden ingeleverd in het postvak genaamd: herkansingsaanvraagformulieren (tegenover de docentenkamer) en moet gebeuren voor de deadline (zie het data- en tijdstippenoverzicht hieronder). Herkansingsaanvragen die te laat of onvolledig worden ingeleverd, worden niet in behandeling genomen dus begin op tijd met het invullen van je aanvraag. De ervaring leert dat studenten die het vragen van de handtekening en het inleveren uitstellen tot de dag van de deadline, geen marge hebben om eventuele tegenvallers op te vangen en daardoor soms niet op tijd hun aanvraag indienen.

Tweede herkansing

Een eventuele tweede herkansing mag pas worden aangevraagd na goedkeuring en ondertekening van de vakdocent, jouw SLB’er en tot slot de opleidingsmanager. Laatstgenoemde hanteert een vast moment voor ondertekening waarvan het tijdstip en locatie per ronde op N@tschool wordt gepubliceerd. Gebruik voor de tweede herkansingsaanvraag het daarvoor bestemde formulier (tweede pagina van het formulier dat op N@tschool wordt gepubliceerd). Zonder goedkeuring en ondertekening van hen allemaal, is je aanvraag onvolledig en wordt deze niet in behandeling genomen. Wanneer je na een eventuele tweede herkansing nog steeds een onvoldoende resultaat hebt behaald, volgt een gesprek met ouders/verzorgers, SLB’er en de opleidingsmanager over het wel of niet vervolgen van de opleiding.

Regels herkansingsronde

Je mag per herkansingsronde maximaal twee herkansingen aanvragen. Wanneer je voor een herkansingsronde toch meer dan twee herkansingen aanvraagt, worden alleen de eerste twee aangevraagde herkansingen aangeboden op het betreffende herkansingsmoment.

Het niet komen opdagen (no-show) bij een goedgekeurd aangevraagd herkansingsmoment, geldt als een herkansing waarin een onvoldoende resultaat is behaald.

Maximum aantal herkansingen per leerjaar

Als je in leerjaar 1 zit (1LV), mag je maximaal 10 herkansingen maken. Dit aantal is gebaseerd op het totale aantal toetsen en verslagen dat in dit leerjaar wordt afgenomen. Als je in leerjaar 2 (2LV) of leerjaar 3 zit (3LV) geldt dit studiejaar nog geen maximum.Voor alle leerjaren geldt wel de regel dat je per herkansingsronde maximaal twee herkansingen mag aanvragen.

Data en tijdstippen herkansingen

Herkansingen vinden plaats op wisselende dagen in de examenweken van 8:30 uur tot 11.45 uur. De data en de deadlines voor het aanleveren van de aanvragen worden voorafgaand aan elke herkansingsronde gepubliceerd op N@tschool (zie tevens het data- en tijdstippenoverzicht hieronder). Voor mondelinge toetsen en praktijktoetsen plan je, na aanvraag via het herkansingsformulier en goedkeuring hiervan, op eigen initiatief een datum en tijdstip met de docent.

Indeling en overzicht

Het overzicht van de goedgekeurde herkansingsaanvragen zal uiterlijk een week voor de herkansingen bekend worden gemaakt op N@tschool. Hierin kun je zien welke herkansingsaanvraag goedgekeurd is en word je verder geïnformeerd over waar je de herkansing gaat maken.

Data- en tijdstippenoverzicht

Ronde

Datum en tijdstip herkansing

Omschrijving

Deadline inleveren aanvraagformulier

1

Vrijdag 16 november 2018

van 08. 30-11.45

1e herkansinggelegenheid periode 1

Maandag 5 november 2018

om 17.00

2

Vrijdag 1 februari 2019

van 08. 30-11.45

1e herkansinggelegenheid periode 2

2e herkansinggelegenheid periode 1

Maandag 21 januari 2019

om 17.00

3

Donderdag 18 april 2019

van 08. 30-11.45

1e herkansinggelegenheid periode 3

2e herkansinggelegenheid periode 2

3e herkansinggelegenheid periode 1

Maandag 8 april 2019

om 17.00

4

Maandag 1 juli 2019

van 08. 30-11.45

1e herkansinggelegenheid periode 4

2e herkansinggelegenheid periode 3

3e herkansinggelegenheid periode 2

Maandag 17 juni 2019

om 17.00

5

Dinsdag 9 juli 2019

van 08. 30-11.45

2e herkansinggelegenheid periode 4

3e herkansinggelegenheid periode 3

Maandag 24 juni 2019

om 17.00