Manager/ondernemer horeca

Crebocode 25184 Leerweg BOL Niveau 4

Tijdens de BPV

Begeleiding binnen het BPV-bedrijf

Als je werkzaamheden verricht in binnen‑ en/of buitenland, doe je dat onder verantwoording van de school. Het BPV-bedrijf wijst een praktijkbegeleider aan die verantwoordelijk is voor de begeleiding van jou in het bedrijf. De praktijkbegeleider onderhoudt contacten tussen jou en de BPV-begeleider en bemiddelt bij problemen.

Begeleiding door school

Het Deltion College vindt het belangrijk dat je tijdens je stage goed wordt begeleid. Natuurlijk probeert iedereen je te helpen. Houd er wel rekening mee dat je begeleider niet op alle vragen een antwoord weet. Veelal zijn binnen de bedrijven waar je werkzaam bent wel mensen aanwezig die je kunnen helpen. Maak er gebruik van!

Bij problemen of conflicten neem je eerst contact op met de praktijkbegeleider van het bedrijf. Daarna zo nodig met de BPV-begeleider. Leidt dit niet tot het gewenste resultaat dan wordt de zaak direct voorgelegd aan de BPV-coördinator.

Binnenland

Bij een BPV-periode van 16-20 weken geldt een bezoekfrequentie van twee keer.

Buitenland

In het buitenland word je, tenzij anders is afgesproken, één keer per 20 weken bezocht. Dit bezoek zal zo dicht mogelijk tegen het einde van je BPV plaatsvinden om zo tot een goede eindbeoordeling samen met je praktijkbegeleider te kunnen doen. In bepaalde gevallen kan begeleiding geschieden middels e-mail en Skype.

Begeleiding op afstand

Het Deltion College hanteert het principe van een “vlekkenbeleid”. Dat betekent dat het Deltion College meerdere studenten in een plaats of land wil hebben. De redenen zijn niet alleen een financiële maar ook een sociale. Zeker in het buitenland is het belangrijk, dat je steun vindt bij iemand die je kent als dat nodig mocht zijn. Als het door een uitzonderingssituatie toch zo is dat je alleen op een stageplaats zit, dan zal er met de betreffende BPV-begeleider begeleiding op afstand plaatsvinden. Daarvoor kunnen middelen zoals e-mail, telefoon of Skype gebruikt worden. Uitzonderingen op dit laatste worden alleen gemaakt in geval je in het kader van een project alleen wordt uitgeplaatst.

Vakantie

Tijdens de BPV-periode is het opnemen van vakantie niet toegestaan. Mochten er bijzondere omstandigheden zijn waarin het noodzakelijk is vakantie op te nemen, dan gebeurt dat altijd in overleg met het bedrijf en de BPV-begeleider. Dus je moet dit melden tijdens je sollicitatiegesprek bij het bedrijf.

Stage afgekeurd en/of einde stage

Het zelfstandig beëindigen of weggaan bij het BPV-bedrijf, zonder overleg met de BPV-begeleider van de regio, is afkeuring en onvoldoende voor de stage. Je kunt alleen stage lopen bij een erkend BPV-bedrijf met een accreditatie voor het juiste opleidingsniveau. In jouw geval moet het bedrijf een erkenning voor niveua 4 hebben. Loop je stage bij een niet-erkend leerbedrijf dan is je stage niet erkend. Je stage wordt dan afgekeurd en is onvoldoende.

Het zelf regelen van een stage is verboden. Het stage lopen bij een BPV-bedrijf zonder dat het BPV-bureau en/of de BPV-begeleider van de regio hiervan op de hoogte is, is verboden. De stage wordt niet erkend en afgekeurd. Hierdoor is je stage onvoldoende. Word je als stagiair(e) ontslagen door het BPV-bedrijf, dan wordt je stage afgekeurd en is onvoldoende.

Het gebruik van drugs of alcohol tijdens de stage en binnen de afgesproken praktijkperiode heeft als gevolg dat je stage ten einde is, je stage onvoldoende is en mogelijk het einde van je opleiding. Let op dat bij een strafrechtelijke vervolging een strafblad de consequentie kan zijn. Hierdoor kan je carrière later belemmerd worden. Bedenk dat de regels en wetten voor gebruik van alcohol en drugs in het buitenland strenger zijn dan in Nederland en daarmee ook de gevolgen. De einddatum die op de Praktijkovereenkomst of POK staat is de einddatum van de stage. Let op! Ook al ben je vóór de POK-einddatum klaar met stage (omdat je veel uren gemaakt hebt), dan nog is de POK-einddatum, de einddatum van de stage.

Een getekende Praktijkovereenkomst is een bewijsstuk dat je stageloopt bij een BPV bedrijf. Stagelopen zonder dat de Praktijkovereenkomst is getekend betekent dat je geen stageloopt. Een gevolg is dat je geen bezoek krijgt van je BPV-begeleider en dit kan inhouden dat je stage- en/of studievertraging oploopt. Denk bij het gebruik van social media (Facebook, Twitter, Picasa etc.) aan de berichten die je plaatst. Denk eraan dat ook het BPV-bedrijf je kan volgen. Zorg ervoor dat je niet kan worden aangesproken op belastende foto’s of berichten over het BPV-bedrijf of de mensen die daar werken.