Sociaal Werk

Crebocode 23185 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener, crebo: 25489

Sociaal maatschappelijk dienstverleners zijn allereerst sociaal werkers. De sociaal werker heeft vaak een sleutelrol binnen het sociale wijkteam en zorgt voor verbinding tussen (mantel)zorg, hulpverlening en wijkopbouw. Je werk is erop gericht om de zelfredzaamheid van een buurt te vergroten. In het sociaal werk zoek je het liefst collectieve oplossingen, maar het komt voor dat enkele gezinnen vragen om een individuele ondersteuning.

Het profiel Sociaal maatschappelijk dienstverlener richt zich vooral op de individuele ondersteuning. Je helpt mensen die moeite hebben met de organisatorische kanten van het leven. Je brengt de knelpunten in kaart en vertaalt dat naar een dienstverleningsplan. Je adviseert of ondersteunt bij juridische en financiƫle vraagstukken en waar nodig doe je het woord namens je cliƫnt. Je houdt in de gaten of de afstemming met hulpverleners en instanties goed verloopt. Sociaal maatschappelijk dienstverleners kom je bij alle soorten zorg- en welzijnsorganisaties tegen, maar ook bij de gemeente of de politie.

Sociaal-cultureel werker, crebo: 25488

Het profiel Sociaal cultureel werker richt zich vooral op de collectieve benadering. Je verdiept je in de achtergronden van de groepen mensen die wonen in het werkgebied. Je initieert activiteiten en projecten die passen bij wat jouw opdrachtgever, vaak de gemeente, belangrijk vindt. Denk aan het activeren van langdurig werklozen, het integreren van allochtonen of het voorkomen van overlast door hangjongeren. Je moet vaak een beroep doen op vrijwilligers. Je werkt vanuit een buurthuis, welzijnsinstelling, buitenschoolse opvang of andere openbare ruimte.