Sociaal Werk

Crebocode 23185 Leerweg BOL Niveau 4

Aanvullende informatie over jouw opleiding

Studie en beroepshouding
Vanaf de start van de opleiding wordt er geoefend en gewerkt aan de beroepseisen en de daarbij behorende beroepseisen. Er wordt van je verwacht dat je gemotiveerd bent en laat zien dat je aan de beroepseisen werkt. Om je alle eisen eigen te maken wordt er vanaf het begin van de opleiding verwacht dat je ook op school het gewenste gedrag laat zien. Je moet laten zien dat je
▪ je verantwoordelijkheid kan dragen;
▪ kan samenwerken;
▪ contacten kan leggen;
▪ voldoende voortgang boekt (zichtbaar in RIS);
▪ jezelf representatief kleedt;
▪ interesse toont in de instelling, collega’s en cliënten etc.
▪ feedback van je praktijkbegeleiders(st)er toepast;
▪ ontwikkeling laat zien in je professionaliteit.

Bindend studieadvies

Aan het einde van leerjaar 1 wordt er een bindend studieadvies gegeven. Om tot dit advies te komen, wordt er aan het einde van semester 1 een studieadvies gegeven. Dit studieadvies is dringend, maar nog niet bindend. Het advies wordt gebaseerd op de volgende criteria:

  • Maximaal 5% ongeoorloofd verzuim

  • Min. 80% van het ontwikkelingsgerichte gedeelte is met een voldoende afgerond

  • Alle tot dan toe aangeboden VOT zijn met een voldoende afgerond

  • Beroepshoudingslijst is voldoende

Voldoe je aan alle criteria, dan zal het advies postief zijn. Voldoe je niet aan 1 of meerdere criteria, dan zal het advies negatief zijn.
Het studieadvies wordt vastgelegd in SB en daarin staat aan welke punten je nog moet werken om aan het einde van het schooljaar je opleiding te mogen voortzetten. 

Aan het einde van leerjaar 1 krijg je een bindend studieadvies.

De regeling "dwingend negatief studieadvies" kan dan in werking treden.  

Bij een bindend negatief studieadvies wordt altijd de opleidingsmanager betrokken. 

Wanneer gedurende de opleiding blijkt, dat je deze beroepshouding niet ontwikkelt, je onvoldoende aanwezig bent en/of je onvoldoende vorderingen maakt, ontvang je een aanvulling op de onderwijsovereenkomst. Hierin staan afspraken vastgelegd waaraan je moet voldoen om de opleiding te mogen blijven vervolgen.  

Aan het einde van leerjaar 3 moeten alle (voorwaardelijk) ontwikkelingsgerichte toetsen met een voldoende zijn afgerond.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Voor je stage heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Een VOG is in verschillende gevallen nodig, bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin je werkt met vertrouwelijke gegevens en/of kwetsbare personen.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justitie screent het gedrag van personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.

In de BPV gids staat hoe je de VOG moet aanvragen. Je wordt tijdig door je opleidingsteam geïnformeerd wanneer je de VOG moet aanvragen. De kosten voor de VOG zijn voor rekening van de student.