Technisch tekenen (Tekenaar ontwerper elektrotechniek)

Crebocode 25313 Leerweg BOL/BBL Niveau 4

Jouw beroep

De Tekenaar Ontwerper Elektrotechische Installaties is over het algemeen werkzaam bij elektrotechnische bedrijven en verricht ontwerpwerkzaamheden en/of laat installatiewerkzaamheden verrichten ten behoeve van laagspanningsinstallaties in woningen, utiliteitsgebouwen en industrie. De beroepsbeoefenaar is verantwoordelijk voor de uitvoering van het eigen takenpakket en moet zich daarvoor ook tegenover collega's kunnen verantwoorden (niet hiërarchisch).

Hoofdtaken

Een Tekenaar Ontwerper Elektrotechische Installaties krijgt te maken met het aanleggen en installeren van elektrische installaties in allerlei ruimten en gebouwen. Dat kunnen woningen zijn, maar ook kantoorgebouwen en andere bedrijfsgebouwen en de terreinen die daarbij horen. Hij krijgt te maken met licht-, signaal- en krachtinstallaties. Hij tekent, ontwerpt en calculeert installaties. Daarmee hangt samen dat hij ook begrotingen maakt en plannen opstelt voor de uit te voeren elektrotechnische werkzaamheden. Hij blijft ook betrokken bij het in bedrijf stellen en opleveren van aangelegde installaties.

Beroepseisen

Een Tekenaar Ontwerper Elektrotechische Installaties is verantwoordelijk voor de uitvoering van het eigen takenpakket. Hij moet zich daarvoor ook tegenover collega’s kunnen verantwoorden. Daarnaast draagt hij een hiëarchische verantwoordelijkheid. Hij controleert en begeleidt het toepassen van geautomatiseerde routines en standaardprocedures door anderen. De verantwoordelijkheid heeft tevens betrekking op afbreukrisico, planning, administratie, beheer en de uitvoering van installatie- en onderhoudswerkzaamheden. Ook combineert en bedenkt hij nieuwe procedures. Het betreft specialistische vaardigheden en kennis.

Leerweg

BBL

Je volgt de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL-school en werken). Tijdens de opleiding combineer je leren en werken. Je gaat 2 dagdelen per week naar school (middag/avond) en je werkt 3 à 4 dagen per week in een erkend leerbedrijf. De opleiding duurt 2 jaar (afhankelijk van je studietempo).

BOL

Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Tijdens de opleiding combineer je leren en werken. De opleiding duurt 3 jaar (afhankelijk van je studietempo). Het eerste jaar is het basisjaar techniek, het tweede en derde jaar Tekenaar Ontwerper.