Sociaal Werk

Crebocode 23185 Leerweg BOL Niveau 4

Matching

Hoe vind je een stageplek?
Als opleiding Sociaal Werk vinden we het belangrijk dat een student zelf een leerbedrijf zoekt. Het team beschikt over een basis BPV-bestand met daarin erkende leerbedrijven.
Er zijn veel stagesites met MBO stageplekken. Bedrijven/instellingen maken op hun eigen sites kenbaar of zij stageplekken beschikbaar hebben.

Voorbeelden van algemene sites zijn:

Het vinden van een stageplek is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Er wordt een actieve rol van jou als student verwacht. Dit betekent dat je moet nadenken over wat voor stage-ervaring je wilt opdoen en wat je wilt leren om aan de hand van je analyse gericht te gaan zoeken. Je wordt in dit proces begeleid door leraren, de loopbaanbegeleider en de BPV-coördinator.
De opleiding heeft samen met jou een inspanningsverplichting voor het vinden van een BPV plaats. Jij hebt ook een inspanningsverplichting om te zorgen dat je direct en snel reageert op een stageplaats. School moet een stageplek ook goedkeuren, voordat je er stage mag lopen.

Je gaat op zoek naar een instelling die door het landelijke kenniscentrum (SBB) is aangewezen als erkende opleidingsplaats. Loop je stage in een voor jouw opleiding niet erkende instelling dan geldt stage niet! De gemaakte uren tellen dan pas vanaf het moment dat de erkenning door het SBB is afgegeven. Vanuit de opleiding zijn er contacten met verschillende instellingen die in het verleden al eerder stagiairs hebben opgeleid. Met die instellingen heeft de opleiding afspraken over het aantal stagiairs dat geplaatst kan worden. Je wordt na overleg door je slb'er geplaatst. In vrijwel alle gevallen verwachten instellingen dat je een officiële sollicitatiebrief opstuurt, inclusief een ‘Curriculum Vitae’. Sollicitatiebrieven mogen pas verstuurd worden nadat ze zijn goedgekeurd door je leraar Nederlands. Vanuit de opleiding willen we voorkomen dat er onverzorgde of slecht geformuleerde brieven de deur uitgaan.

Voorbeelden van instellingen waarbij je de BPV kunt volgen zijn: wijk-, jongeren en/of dienstencentra, woningbouwverenigingen, inloopcentra, politiebureaus, sommige scholen voor speciaal onderwijs, gemeentelijke (sociale) diensten en in sommige gevallen zelfs bij uitzendbureaus. Mocht je zelf al een idee hebben van een instelling waarbij je graag stage zou willen lopen, dan kun je contact opnemen met de BPV- coödinator. Vaak krijg je dan toestemming om te solliciteren. Ook dan geldt dat de sollicitatiebrief eerst moet worden goedgekeurd door de leraar Nederlands!

Studenten die via de BPV-coördinator aan een adres komen waarbij ze mogen solliciteren, mogen die toegewezen plek niet weigeren. De kans is aanwezig dat je moet reizen naar je BPV-plaats. De reiskosten zijn voor eigen rekening.

In het eerste leerjaar ga je in semester 2 een keuzedeelstage lopen. In leerjaar 2 en 3 ga je op profielstage.De voorkeur gaat er naar uit om in leerjaar 3 in een andere instelling stage te lopen dan die waar je in het 2e leerjaar al was. In overleg kan hier van afgeweken worden. Mocht je geen stageplaats kunnen vinden dan ondersteunt de BPV-coördinator je er mee. Lever zo spoedig mogelijk je gegevens stageschool in bij je SLB zodat je praktijkovereenkomst gemaakt kan worden. Als de praktjikovereenkomst niet ondertekend is voordat je begint met je stage, dan tellen de uren die je loopt niet mee.