Manager/ondernemer horeca

Crebocode 25184 Leerweg BOL Niveau 4

Aanvullende informatie over jouw opleiding

Studievoortgang (ontwikkelingsgericht) en stageprocedure

Hotelmanagement

Aan het eind van elk schooljaar (of periode, afhankelijk van het moment van BPV) wordt er een voortgangsvergadering gehouden.

Heb je twee of minder onvoldoendes/achterstanden  dan mag je over naar het volgende schooljaar.

  • Bij drie en vier onvoldoendes/achterstanden word je besproken en besluit het team in de voortgangsvergadering of je wel of niet een positief advies krijgt om over te gaan naar het volgende schooljaar.

  • Bij meer dan vier onvoldoendes/achterstanden krijg je een zeer dringend advies om het schooljaar opnieuw te doen en vervallen de behaalde resultaten van de ontwikkelingsgerichte toetsen en verslagen. De afgeronde examenonderdelen blijven wel staan.

Een achterstand ontstaat:

- Wanneer het gemiddelde voortgangscijfer voor een vak/vakgebied lager dan een 5,5 is.

- Wanneer een verslag/module/unit/project niet is afgerond

- Wanneer pluspunten niet behaald zijn (zie beleid pluspunten)

- Wanneer een examenonderdeel met een O of lager dan een 5,5 wordt beoordeeld. Voor de vreemde talen leidt het niet behalen van een examen niet direct tot een achterstand

- Rekenen eerste jaar drie van de vier onderdelen van 2F moeten met een voldoende zijn afgerond

- Rekenen tweede jaar vier van de vijf onderdelen moeten met een voldoende zijn afgerond

- Rekenen derde jaar zes van de zeven onderdelen moeten met een voldoende zijn afgerond

- Rekenen telt max één achterstand

- BA: gemiddelde van de twee cijfers moet een voldoende zijn

- De student moet voor ieder onderdeel HLB keuken minimaal een 5,5 halen. Per periode kun je maximaal één achterstand hebben voor dit vak.

Toetskansen:

Op je cijferlijst vind je het aantal resultaten voor de verschillende vakken die je gedurende je opleiding moet halen. Per semester (2 periodes) krijg je per vak 1 herkansing. De herkansing wordt in de bufferweek van periode 2 en/of periode 4 aangeboden. Voor de Tweetalige opleiding geldt dat je per unit een repair (herkansing) hebt.

Dit geldt voor alle jaargangen. Om aan de laatste stage te kunnen beginnen moet de student eerst alles afgerond hebben. De student mag dan dus geen achterstanden meer hebben. Is dit wel het geval dan is de consequentie dat de leerling later het diploma krijgt. Dit kan gevolgen hebben voor de inschrijving bij een hbo-instelling.

Beleid pluspunten 

Doel van het behalen van pluspunten: De student zelfstandig invulling laten geven aan zijn of haar studie. Daarbij kan gekozen worden voor door het Deltion opgestelde taken, maar een student kan ook zelf iets verzinnen. Dit moet dan wel goedgekeurd worden door zijn of haar loopbaanbegeleider (zie reglementen).

Reglementen:

· Aan de hand van een afgegeven pluspuntencontract kun jij het aantal behaalde pluspunten bewijzen (Bewaar ze dus goed!).

· De excursies mogen niet tijdens de lessen of toetsen plaatsvinden.

· Er dient een schriftelijke goedkeuring te zijn van een docent van de hotelschool Zwolle, deze docent geeft bij de goedkeuring aan de student door hoeveel pluspunten hiervoor behaald zouden kunnen worden als de activiteit goed uitgevoerd wordt. Dit dient een activiteit te zijn in het kader van de kerntaken 1 en 2 (organiseren en leidinggeven). Normaal horecawerk (kerntaak 4 en 5) telt niet mee voor pluspunten.

Na vier jaar dient de student in totaal 120 pluspunten verworven te hebben. (FastTrack 60 pluspunten)

In de vierde week van een periode zal er een studenten-/cijferbespreking plaatsvinden tijdens de vergadering. Voorwaarde hierbij is wel dat de cijfers ingevoerd zijn in RIS.

Examenreglement

Tijdens de opleiding zullen er naast de reguliere toetsen ook examens afgenomen gaan worden voor Nederlands, Engels, Duits of Spaans, Rekenen en de verschillende kerntaken (B1/K1, B1/K2, P2/K1 en P2/K2). Voor deze examens gelden de regels zoals die vermeld staan in het examenreglement. Deze zijn te vinden op de studentenportal van het Deltion College. Eén van de regels die wij extra onder de aandacht willen brengen is dat er voor elk examen maar twee kansen aangeboden worden. Indien het resultaat na 2 kansen nog steeds een onvoldoende is dan is de consequentie dat het diploma niet gehaald kan worden.

Wanneer starten met de stage procedure 

Twee onderwijsperioden voorafgaand aan een stageperiode wordt er een BPV-voorlichting gegeven. Tijdens de cijferbespreking van die periode wordt er vastgesteld of een student(e) wel of niet de stageprocedure mag opstarten.

Voorwaarden hierbij zijn:

Heb je 0 - 2 onvoldoendes/achterstanden dan mag je de procedure opstarten. Heb je meer dan twee onvoldoendes/achterstanden dan mag je de stage procedure nog niet opstarten. Heb je meer dan twee achterstanden dan zal je dit eerst moeten gaan wegwerken voordat je de stageprocedure kan opstarten. Het opstarten van de stageprocedure kan pas na de BPV-voorlichting.

Tijdens de stageperiodes moet er een aantal uren gemaakt worden. Per semester is dat minimaal 760 klokuren. Indien een student(e) tijdens zijn stage te weinig uren heeft gemaakt dan zullen deze uren meegenomen moeten worden naar een volgende stageperiode. Te veel gemaakte uren gaan in overleg met het stagebedrijf.

Regels Horecaleerbedrijf

Richtlijnen kleding

  • Omkleden uitsluitend in de daarvoor bestemde kleedkamers.

  • Lokaal038/Plein 15: in de kleedkamers achter de keuken van restaurant Lokaal038.

  • Amadeus: loop je via het café naar de kluisjes en kleedkamer.

  • De student moet in zijn/haar vakkleding (complee, schoon en gestreken) aanwezig zijn en het handboek bij zich hebben, anders kan de student helaas niet aan de praktijklessen deelnemen. Als de student attributen is vergeten (kelnersmes, badge, pen etc) dan zal er puntenaftrek plaatsvinden op de scorekaart bij punt B, kleding.

  • Alleen gedurende de avondpraktijk wordt het colbert gedragen. Overdag alleen overhemd/blouse en pantalon/rok.

De studenten die meewerken in één van de drie restaurants; Lokaal038, Amadeus en/of Plein 15 worden in de voorgeschreven praktijkkleding verwacht. Uniforme praktijkkleding staat voor professionaliteit, maar ook voor (persoonlijke) veiligheid. Als alle studenten dezelfde uitstraling hebben, kunnen de studenten ook op dezelfde manier worden beoordeeld. Verplichte (schone en net gestreken) kleding:

  • Donkerblauwe pantalon of rok

  • Zwarte/donkerblauwe riem

  • Wit(te) blouse of overhemd

  • Avond: Blauw colbert

  • Kelnersmes

  • Badge

  • Passende schoenen

 

  • Koksbroek

  • Koksbuis

  • Schort

  • Muts

  • Veiligheidsschoenen

  • Badge (zie bediening)

 

Zelf aan te schaffen:

  • Volledig zwarte, donkerblauwe of bruine nette gepoetste schoenen voor in de bediening. Ook stiksels en veters horen volledig in dezelfde kleur te zijn. Bij voorkeur glad leer en geen suède i.v.m. vlekken. Nette representatieve schoenen passende onder een pantalon of rok.

Geen sneakers, gympen, sandalen of laarsjes!

  • Heren zorgen voor effen donkere bijpassende sokken en dames voor een huidkleurige panty.

  • Daarnaast is een volledig wit hemd of T-shirt verplicht om onder de praktijkkleding te dragen.

  • Veiligheidsschoenen voor in de keuken die voldoen aan de wettelijke voorschriften.

Uiterlijke verzorging

Het is belangrijk om studenten bewust te maken van de eisen op het gebied van uiterlijke verzorging binnen professionele organisaties. Natuurlijk zijn die eisen overal anders, maar er is gekozen om binnen Deltion de regels streng aan te leren. In de beroepspraktijk ligt het aan het bedrijf of zij deze strenge of juist wat lossere regels toepassen. De afgesproken en gecommuniceerde regels binnen het horecaleerbedrijf zijn:

  • Haren zijn verzorgd en schoon. Bij lang haar wordt het haar vastgezet in een knot. Voor de bediening is een vlecht ook toegestaan. De heren mogen bij lang haar ook een staartje. Géén dreadlocks en niet opzichtig geverfd.

  • Geen sterk geurende parfums, aftershave of gel.

  • Beschaafde make-up, bij twijfel vraag leraar.

  • Verzorgde kort geknipte en schone nagels met een neutrale kleur lak. In de keuken zonder lak.

  • Heren zijn gladgeschoren of hebben een getrimde verzorgde baard.

  • Dames mogen maximaal één oorbel per oor. Heren geen oorbellen. Voor de keuken geldt voor zowel dames als heren, helemaal geen sieraden.

  • Geen zichtbare piercings. Ook geen zichtbare tatoeages.

  • Eén ring per hand en geen duimring.

  • Maximaal één armband, géén leer, touw of wat nog meer bestaat.

De studenten zorgen ervoor dat ze voldoen aan alle eisen voordat zij het restaurant of de keuken betreden.

Voorwaarden

Wanneer studenten niet voldoen aan de afspraken ‘Kleding en Uiterlijke verzorging’ worden zij niet tot de praktijkles toegelaten. De studenten worden bij aanvang gecontroleerd. Voldoen zij niet volledig aan deze afspraken, dan worden de studenten in de gelegenheid gesteld om er alsnog voor te zorgen wel volgens de voorschriften de praktijkles te kunnen volgen. Let op: dit geldt ook voor alleen het missen van petje, naambadge, onverzorgde baard, verkeerde schoenen etc. Doen de studenten dit niet, dan worden zij als ongeoorloofd afwezig geregistreerd. De studenten moeten hoe dan ook een les inhalen. Ook Deltion werkt nauw samen met de leerplichtambtenaar. Studenten die ongeoorloofd afwezig zijn worden volgens de wetgeving geregistreerd en gemeld. Als de studenten attributen zijn vergeten (kelnersmes, badge, pen etc) dan komen er direct punten in mindering op de beoordeling bij punt B ‘Kleding’. Studenten horen zich 10 minuten voor aanvang van de les volgens deze afspraken ‘Uiterlijke verzorging’ te melden bij de afdeling waar zij die dag praktijkles volgen. Wanneer studenten te laat in de les verschijnen kunnen zij pas het eerstvolgende lesuur deelnemen aan de praktijkles. Ook dit wordt geregistreerd.

VOORKOM DIEFSTAL

Laat géén waardevolle spullen achter in de kleedkamers.

Vakboeken, kleding, gereedschap, portemonnees en telefoons. Iedereen kan alles gebruiken.