Schilderen (Gezel schilder)

Crebocode 25588 Leerweg BBL Niveau 3

Voorbereiding

Bij het volgen van een studie volgens de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) is er geen sprake van stage maar van werk. Voor je kunt starten met deze opleiding moet je beschikken over een arbeidscontract met een erkend leerbedrijf

Voor de BBL opleiding werk je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf voor de praktijkopleiding. Ook hier worden de verschillende beroepstaken doorlopen. Je bent in dienst van een opleidingsbedrijf Of van een individueel (erkend) leerbedrijf.

Het opleiden in de praktijk noemen we de beroepspraktijkvorming (stage of werk). Het bedrijf / de instelling waar de BPV plaatsvindt, zorgt ook voor de begeleiding. Vanuit jouw opleiding komt de loopbaanbegeleider regelmatig voor overleg met jou en de BPV-opleider naar je toe op je werkplek. De afspraken over de BPV worden vastgelegd in een praktijkovereenkomst (POK).

Praktijkovereenkomst

De praktijkovereenkomst, kortweg POK genoemd, moet ingevuld zijn voordat je aan een BPV-periode begint. Hierin staat aangegeven:

  • hoelang de BPV-periode duur

  • het aantal te maken uren per week

  • het adres van het bedrijf / instelling waar je de BPV doet

  • het adres van het bedrijf / instelling waar je de BPV doet

Opzet

Idealiter bepaalt de planning van de BPV-opdrachten de volgorde van het doorlopen van de klussen op het ROC. Op deze manier vormen de theorie en de praktijk een geïntegreerd geheel , waarbij de deelnemer de theoretische krijgt op het moment dat hij daar ook in de praktijk mee bezig is. Wanneer de deelnemer de BPV-opdracht uitvoert, is dus afhankelijk van werkzaamheden die in het bedrijf worden uitgevoerd. De deelnemer plant samen met de leermeester welke opdrachten hij kan uitvoeren en geeft deze aan op de BPV voortgangskaart die in het persoonlijk opleidingsplan is opgenomen. Indien bepaalde opdrachten of delen daarvan niet in de genoemde periode binnen het leerbedrijf kunnen worden uitgevoerd, dan wordt hiervoor overleg met het ROC een alternatief bedacht.

Portfoliomap

Ke BPV-opdracht wordt uitgevoerd aan de hand van de BPV-kaart. Per klus is er een BPV-opdracht met bijbehorende kaart. In enkele gevallen zijn er twee BPV opdrachten bij een klus beschikbaar . De deelnemer moet beide opdrachten uitvoeren. De deelnemer krijgt per werkwijzer een set BPV-kaarten.

De BPV-kaart is gebaseerd op het PUR-model. Dit wil zeggen dat de opdracht als volgt gefaseerd wordt:

Planning: de deelnemer geeft aan welke handelingen moeten worden uitgevoerd (en in welke volgorde) en welke materialen, gereedschappen en PBM`s hierbij nodig zijn.

Uitvoering: de leerling geeft aan de hand van enkele concrete vragen aan op welke wijze de uitvoering van de werkzaamheden heeft plaatsgevonden.

Reflectie (“terugblik” op de kaart) : de deelnemer en de leermeester gaan samen na op welke wijze de uitvoering van de BPV-opdracht is verlopen

Deze BPV- kaarten worden door de student na handeling op de werkplek ingevuld en gecontroleerd en ondertekend door de leermeester.