Opticien

Crebocode 25055 Leerweg BOL Niveau 4

Onderwijs en BPV planning

Planning

In de planning van je opleiding staat aangegeven welke onderwijseenheden er in welke periode aan de orde komen en wanneer er beroepspraktijkvorming is.

De globale onderwijsplanning voor leerjaar 1 en 2 vind je hieronder:

Werkvormen

Een schooljaar bestaat uit twee semesters die elk weer bestaan uit twee perioden. Elke periode bestaat uit 8 lesweken en wordt afgesloten met een projectweek. Per periode is een studieroute binnen N@tschool (de digitale leeromgeving van Deltion) aangemaakt waarbinnen je alle informatie die je nodig hebt per week en per vak kunt vinden. Je vindt er onder andere studieplanners, readers, filmpjes en opdrachten.

Op deze manier weet je altijd wat er op een bepaald moment van je wordt verwacht. Bij optiek worden onder andere hoorcolleges en werkcolleges gegeven, daarnaast is het de bedoeling dat je zelfstandig lesmateriaal bestudeerd, (instructie-) filmpjes bekijkt en casussen/opdrachten maakt. Verder zijn er praktijkuren in de werkplaats waarin je praktische vaardigheden traint.

Ook zijn er vragenuurtjes voor de casussen/ opdrachten en zal je (veelal in groepsverband) presentaties over bepaalde onderwerpen moeten verzorgen. Behalve de optiekvakken heb je te maken met ondersteunende vakken zoals wiskunde, natuurkunde, anatomie en mode & styling.

Trends en nieuwe vakken

Het beroep van opticien vraagt in toenemende mate om nieuwe vaardigheden. Daarom introduceren we de vakken Commerciële en Communicatieve vaardigheden. Ook Hospitality maakt hier deel van uit. In een optiekwinkel vertaal je de vraag van een klant naar een perfect passend product. Dat doe je met vakkennis, maar ook met inzicht in de laatste trends en met verstand van (bril) mode. Daarom biedt Deltion je de module Styling & Brilmode tijdens je opleiding aan. Deze geheel digitale module biedt je inzicht in trends, doelgroepen, kleuren en het samenstellen van een aanbod aan de klant vanuit een mode perspectief. Gecombineerd met je technische vakkennis kun je hiermee een goed advies geven aan de klant. Wanneer je dit aanvult met je commerciële en communicatieve vaardigheden ben je een deskundig vakman of vakvrouw.

Naast bovenstaande vakken introduceren we tevens het vak LOB (loopbaanorientatie ). Tijdens deze lessen word je geleerd hoe je kunt werken aan je eigen ontwikkeling en hoe je zelf sturing kunt geven aan je loopbaan (ontwikkeling) in een steeds sneller veranderende samenleving.

Gastcolleges

Naast de lessen door docenten worden op school gastlessen door mensen vanuit de praktijk gegeven. Dit kunnen bijvoorbeeld lezingen van glas of montuur fabrikanten zijn maar ook presentaties op het gebied van (optiek) mode. Afhankelijk van de mogelijkheden zal worden geprobeerd om elk jaar minimaal twee gastcolleges te laten verzorgen.

EHBO

In het 3e leerjaar wordt aan de reguliere BOL & BBL groepen een EHBO cursus aangeboden. Het volgen van de lessen is verplicht, deelname aan het examen is vrijwillig. Aan het examen zijn kosten verbonden die veelal via de aanvullende ziektekostenverzekering worden vergoed. Zie voor een overzicht van de kosten de boekenlijst voor Optiek en de leermiddelenlijst.

Tweetalig onderwijs

Je kunt de opleiding Opticien ook volgen in een tweetalige variant. Je krijgt daarbij 50% van de vakinhoudelijke lessen in het Duits. Ook volg je drie jaar lang Duitse taalles van een erkende taaldocent.

Na het afronden van je opleiding ontvang je het diploma Opticien en het Goethe-certificaat B2 (noodzakelijk om te kunnen werken en wonen in Duitsland) Door het volgen van een tweetalige opleiding biedt Deltion je de mogelijkheid om je arbeidsmarktperspectief te vergroten.

Excellentieprogramma

In het tweede en/of derde leerjaar bestaat de mogelijkheid om een zogenaamd ‘Excellentie programma’ te volgen. Binnen optiek worden momenteel de volgende twee programma’s aangeboden:

  • 3D ontwerpen en realiseren van brilmonturen;
    Leer hoe je monturen kunt ontwerpen en maken met behulp van de nieuwe
    3-D technologie.

  • Atelier;
    Het ‘oude’ ambacht van opticien in een nieuw jasje. Leer werken met edelmetalen, natuurlijke en gerecyclede materialen, het maken van verschillende merken en soorten glasbrillen, polijsten, trommelen, etc.

De tijd die nodig is voor het programma komt bovenop de normale onderwijstijd. Dat houdt in dat je extra uren naar school gaat, extra stage loopt bij een bedrijf dat gekoppeld is aan het door jou gekozen excellentieprogramma, aan een excursie deelneemt en ook extra zelfstudie verricht.

Wanneer je het programma met goed gevolg hebt voltooid ontvang je een certificaat van Het Deltion Collegewaarop vermeld staat dat je aan een excellentieprogramma hebt deelgenomen en wat het excellentieprogramma heeft omvat.

Een excellentieprogramma is een toevoeging aan je opleiding en zorgt er, naast verbreding van je kennis, mogelijk voor dat je arbeidsmarktperspectief verbetert.

Verder leren:

MBO

Na de opleiding Opticien kun je de opleiding contactlensspecialist volgen. Deze wordt ook door de afdeling optiek van het Deltion College verzorgd.

HBO

Bij de Hogeschool Utrecht kun je na de opleiding Opticien een opleiding tot optometrist of tot orthoptist volgen. Optometristen en orthoptisten worden opgeleid tot paramedicus binnen de oogzorg. De optometrist houdt zich onder andere bezig met oogonderzoek, aanmeten en controleren van contactlenzen en hulp bieden aan mensen met een zeer slecht gezichtsvermogen. Optometristen werken zowel in optiekzaken als in oogartsenpraktijken.

De orthoptist wordt opgeleid om oogstandsproblemen (‘scheelzien’) te behandelen. Veelal gaat het hierbij om het behandelen van jonge kinderen. De meeste orthoptisten werken in een oogartsenpraktijk. De Hogeschool organiseert jaarlijks open dagen en een aantal voorlichtingsavonden. Bij voldoende belangstelling kan tevens een speciale ‘Deltion dag’ op de Hogeschool worden georganiseerd.