Zelfstandig werkend bakker

Crebocode 25174 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Keuzedelen in jouw opleiding

Binnen de opleiding is er onderwijstijd gereserveerd voor keuzedelen. Doel van de keuzedelen is verdieping aan je opleiding te geven, of doorstroom naar een vervolgopleiding te verbeteren. Aan het begin van de opleiding, in de eerste onderwijsperiode, wordt er voorlichting gegeven over de keuzedelen. Je hebt voor de keuzedelen de mogelijkheid te kiezen uit een samenstelling van drie keuzedelen, ook wel configuraties genoemd. Na de eerste onderwijsperiode, in het eerste leerjaar, wordt de keuze voor de configuratie gemaakt.

Configuratie 1:

Voedingsleer - K0182 - 240 SBU

Het wordt steeds belangrijke dat de bakker meer inzicht krijgt in voedselinformatie en hiernaar handelt. Bij het bereiden van bakkerijproducten moet de bakker de juiste kennis en vaardigheden laten zien om bakkerijproducten te maken die passen bij de wens van de klant.

Sinds december 2014 is nieuwe wetgeving van kracht rondom allergeneninformatie over producten voor consumenten. Ook binnen de bakkerij moet allergeneninformatie beschikbaar zijn op verpakking en/of wanneer klanten daarnaar vragen.

Dit keuzedeel gaat over meer specifieke kennis over gezonde voeding, allergieën, dieetwensen. Daarnaast is er aandacht voor de etikettering van de verpakte producten (welke informatie moet er op staan).

Verdieping Bakkerijgrondstoffen - K0713 - 240 SBU

Dit keuzedeel gaat over grondstoffen voor bakkerijproducten. Waar komen ze vandaan? Hoe worden ze gemaakt? Hoeveel soorten zijn er op de markt en wat zijn de verschillen in kwaliteit en functionaliteit? Hoe beïnvloedt het seizoen de samenstelling van grondstoffen? Zijn er verschillende herkomsten en wat is het verschil in kwaliteit? Hoe kun je de herkomst traceren? Hoe maak je een bewuste keuze voor grondstoffen? Het gaat over verdiepende kennis van oorsprong, functionaliteit, diversiteit en kwaliteit van grondstoffen en bewuste keuzes maken voor specifieke grondstoffen ten behoeve van de productie van bakkerijproducten.

Streekproducten- K0174 - 240 SBU

Consumenten vragen in toenemende mate naar eerlijke producten. Kwaliteit, herkomst en productieproces spelen een steeds belangrijkere rol bij de keuze die de consument maakt. Met traditionele streekproducten in de bakkerij kan de bakker inspelen op die behoefte.

Elke regio heeft zijn eigen producten. In de opleiding is er onvoldoende ruimte om hieraan veel aandacht te besteden. Dit keuzedeel maakt het mogelijk de leerlingen de bereiding van deze streekproducten aan te leren. Met de kennis en vaardigheden die de leerling opdoet in dit keuzedeel kan hij bakkerijproducten produceren die specifiek zijn voor de regio waarin hij zijn opleiding volgt.

Configuratie 2:

Voedingsleer - K0182 - 240 SBU

Het wordt steeds belangrijke dat de bakker meer inzicht krijgt in voedselinformatie en hiernaar handelt. Bij het bereiden van bakkerijproducten moet de bakker de juiste kennis en vaardigheden laten zien om bakkerijproducten te maken die passen bij de wens van de klant.

Sinds december 2014 is nieuwe wetgeving van kracht rondom allergeneninformatie over producten voor consumenten. Ook binnen de bakkerij moet allergeneninformatie beschikbaar zijn op verpakking en/of wanneer klanten daarnaar vragen.

Dit keuzedeel gaat over meer specifieke kennis over gezonde voeding, allergieën, dieetwensen. Daarnaast is er aandacht voor de etikettering van de verpakte producten (welke informatie moet er op staan).

Verdieping Bakkerijgrondstoffen - K0713 - 240 SBU

Dit keuzedeel gaat over grondstoffen voor bakkerijproducten. Waar komen ze vandaan? Hoe worden ze gemaakt? Hoeveel soorten zijn er op de markt en wat zijn de verschillen in kwaliteit en functionaliteit? Hoe beïnvloedt het seizoen de samenstelling van grondstoffen? Zijn er verschillende herkomsten en wat is het verschil in kwaliteit? Hoe kun je de herkomst traceren? Hoe maak je een bewuste keuze voor grondstoffen? Het gaat over verdiepende kennis van oorsprong, functionaliteit, diversiteit en kwaliteit van grondstoffen en bewuste keuzes maken voor specifieke grondstoffen ten behoeve van de productie van bakkerijproducten.

Het bereiden van éénvoudige gerechten- K1014 - 240 SBU

In dit keuzedeel leer je de vaardigheden om éénvoudige gerechten te bereiden. Dit is een algemene vaardigheid die in verschillende omgevingen/ contexten van toegevoegde waarde is. Met gerechten worden ook maaltijden, maaltijdcomponenten of menu's bedoeld. Na het doorlopen van dit keuzedeel, kan je gerechten bereiden, door het correct toepassen van bereidingstechnieken.

Zoals je uit bovenstaande af kunt leiden, zijn de keuzedelen Voedingsleer en Verdieping Bakkerijgrondstoffen voor alle studenten bedoeld. De keuze zit in de keuzedelen Streekproducten, en Het bereiden van éénvoudige gerechten. Indien voor één van deze twee keuzedelen te weinig studenten zijn aangemeld, of het keuzedeel is om één of andere reden niet uitvoerbaar, dan houd de opleiding zich het recht voor de student bij het andere keuzedeel te plaatsen.