Werkvoorbereiden/uitvoeren (Uitvoerder bouw/infra)

Crebocode 25119 Leerweg BBL Niveau 4

Voorbereiding

Van stagelopen is bij de opleiding 'Uitvoerder Bouw / Infra'geen sprake. Voor aanvang van de opleiding moet je werkzaam zijn bij een erkend leerbedrijf en met het bedrijf wordt een zogenaamd Praktijkovereenkomst gesloten.

Elders in deze studiegids wordt dit nader uitgelegd.

Het opleiden in de praktijk noemen we de beroepspraktijkvorming (stage of werk). Het bedrijf / de instelling waar de BPV plaatsvindt, zorgt ook voor de begeleiding. Jouw loopbaanbegeleider van Deltion komt regelmatig voor overleg met jou en de praktijkopleider naar je toe op je werkplek. De belangrijke afspraken over de BPV worden vastgelegd in een praktijkovereenkomst (POK).

De praktijkovereenkomst, kortweg POK genoemd, moet ingevuld zijn voordat je aan een BPV-periode begint. Hierin staat aangegeven:

  • Hoelang de BPV periode duurt

  • Het aantal te maken uren per week

  • Het adres van de stageplaats

  • De naam van de praktijkopleider

  • De naam van de loopbaanbegeleider die je vanuit school begeleidt

De POK is dus een overeenkomst, waar een ieder zich aan houden moet en die afgesloten en ondertekend wordt door het bedrijf / de instelling, de school, zonodig het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (KBB) en door jou.

Opzet

De student toont de competentieontwikkeling onder meer aan door het afleggen van een praktijkexamens tijdens het productieproces. De inhoud van het examen is omschreven in het examenplan, in de handleiding voor de praktijkopleider en het BPV handboek.

Het praktijkexamen wordt zelfstandig uitgevoerd. De kandidaat legt het praktijkexamen individueel af, tenzij de aard van het examen uitvoering in `teamverband` nooodzakelijk maakt.

In het BPV handboek zijn per exameneenheid voorbeelden van praktijkexamens opgenomen.

Per examen is aangegeven (werkprocessen) welke competenties worden beoordeeld en op welk deel van de competentie de nadruk ligt.

De onderlinge volgorde van het praktijkexamen is afhankelijk van het persoonlijk opleidingsplan van de deelnemer. De wijze waarop de aanmelding van het examen plaats moet vinden is in de trajectmap aangegeven. Ongeacht het vereiste beheersingsniveau bij een praktijkexamen kan de competentieontwikkeling alleen met voldoende worden beoordeeld als ook de productkwaliteit aan de vereiste norm voldoet.

Het BPV handboek behandelt alles wat de student moet kennen en kunnen op zijn vakgebied, de beroepsvaardigheden en de sociale vaardigheden. De student zorgt dat hij deze map tijdens de praktijk en theorie bij zich heeft. In de trajectmap zitten weekstaten waarop de student de urenregistratie moet bijhouden van de gedane werkzaamheden en een korte omschrijving van deze werkzaamheden. Tevens wordt de periodieke beoordeling van het leerbedrijf en de school regelmatig ingevuld. Het voortgangsoverzicht wordt bijgehouden en ook hier worden de behaalde resulaten op ingevuld.