Podium- en evenemententechniek (Podium- en evenemententechnicus Licht)

Crebocode 25205 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Beroepen veranderen, nieuwe beroepen/ functies ontstaan en andere verdwijnen. Met andere woorden, de vraag vanuit de arbeidsmarkt verandert; hier proberen wij binnen onze opleiding op aan te sluiten, zodat jij klaar bent voor die veranderende arbeidsmarkt.

De podium- en evenemententechnicus licht kan bij verschillende organisaties werken. Denk bijvoorbeeld aan schouwburgen, productiehuizen, reizende gezelschappen, evenementen, festivals en poppodia, maar ook bij verhuurbedrijven van apparatuur en gespecialiseerde uitzendbureaus. Elke voorstelling is een geoliede machine van mensen die intensief met elkaar samenwerken: de artiesten op het podium en techneuten achter de schermen. De techneuten zorgen er bijvoorbeeld voor dat decorwisselingen soepel verlopen, dat het geluid goed klinkt en dat de licht- en geluidseffecten goed worden getimed.

De podium- en evenemententechnicus licht is bereid te improviseren wanneer de situatie anders is dan verwacht. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden dient hij zich flexibel op te stellen: onregelmatige werktijden, werkdruk, samenwerking, veilig en milieubewust werken en fysieke belasting zijn van belang. Hij plant werkzaamheden en stuurt medewerkers aan.

De Podium- en evenemententechnicus Licht is erop gericht de opbouw en het bedienen van de lichtinstallatie snel, veilig en volgens plan te laten verlopen. Hij volgt nauwkeurig het draaiboek. Waar mogelijk biedt hij artistieke ondersteuning en denkt hij mee bij de vertaling van het doel en de sfeer van het product in passend licht. Hiervoor moet hij zich kunnen inleven in de wensen van 'de klant'.

1.2 Jouw opleiding

De opleiding is zo opgezet dat je leert taken uit te voeren en problemen in jouw vakgebied op te lossen d.m.v. kennis,  inzicht, vaardigheden en gedrag. Dat heb je nodig om je beroep goed uit te kunnen oefenen. Het gaat er niet alleen om dat je wéét hoe het zou moeten, maar dat je het ook zo doet!

De belangrijkste technische onderdelen van deze opleiding zijn:

  • Een productie organiseren, waaronder de opdrachtgever adviseren over de technische mogelijkheden, het ontwikkelen van een lichtplan en financieel administratieve zaken regelen;

  • Een productie technisch voorbereiden;

  • Een producie opbouwen, inregelen, bedienen.