Onderhoud- en verbouwbedrijf (Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf)

Crebocode 25023 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Aanvullende eisen voor jouw opleiding

De Allround Vakkracht Onderhoud- en Klussenbedrijf beschikt over verantwoordelijkheidsgevoel en heeft een dienstverlenende en klantgerichte instelling. Hij levert kwalitatief goed werk dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant en laat nooit een onveilige situatie achter. Hij is zich constant bewust van de risico’s dat zijn werk met zich meebrengt, kan snel reageren op onvoorziene omstandigheden waarbij hij oog heeft voor de veiligheid van zichzelf en zijn omgeving en voor de continuïteit van zijn bedrijf. Hij gaat problemen niet uit de weg, maar lost ze op. Hij werkt nauwkeurig, is creatief, flexibel en besluitvaardig.

De Allround Vakkracht Onderhoud- en Klussenbedrijf plant en organiseert zijn werkzaamheden in overleg met de klant en voert deze al dan niet geheel zelf uit. Hij is verantwoordelijk voor een bedrijfsvoering volgens de geldende wet- en regelgeving. Hij verricht zijn werk volgens de gemaakte afspraken met de klant en volgens geldende wet- en regelgeving op het gebied van arbo, veiligheid en milieu. In voorkomende gevallen is hij verantwoordelijk voor het resultaat van het werk van inleenkrachten, controleert hij hun werkzaamheden en corrigeert waar nodig. Hij legt verantwoording af aan de klant en wijst desgewenst op een geschillencommissie waar de klant in beroep kan gaan.

De Allround Vakkracht Onderhoud- en Klussenbedrijf heeft een diversiteit aan werkzaamheden. Hij maakt gebruik van algemene kennis van en vaardigheden op het gebied van bedrijfsvoering. Hij verricht werk waarvoor standaard werkwijzen gelden en werk dat naar eigen inzicht wordt uitgevoerd (bijvoorbeeld uitbreidingen of verbouwingsactiviteiten) waarbij hij gebruik maakt van specialistische kennis en vaardigheden. Hij zorgt dat hij voor en tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden kan terugvallen op een netwerk van externe deskundigen.

De complexiteit van de werkzaamheden van de bouwkundig onderhoudsmedewerker wordt vooral bepaald door de volgende factoren:

  • het inspelen op technische (on)mogelijkheden van de situatie ter plekke (zoals conditie van de ondergrond);

  • het beheersen van uiteenlopende technische vaardigheden;

  • het inspelen op organisatorische randvoorwaarden;

  • het inschatten wanneer hij moet overleggen met betrokkenen;

  • het vinden van de juiste balans tussen het inspelen op wensen van de

  • opdrachtgever/klant en bedrijfsbelangen;

Afbreukrisico's liggen met name in het veroorzaken van schade en te late oplevering. Beide leveren een financieel risico en kunnen de relatie met de klant onder druk zetten.