Supervisors logistiek (Logistiek supervisor)

Crebocode 25388 Leerweg BBL Niveau 4

Jouw beroep

Logistiek Supervisor

Als logistiek supervisor regel je alle werkzaamheden in bijvoorbeeld een magazijn of in de logistiek van een ziekenhuis of bij een theater productie. Je werkt in een distributiecentrum of bij een productie- en transportbedrijf. Hier ontvangt men producten, slaat ze op en maakt ze verzendklaar. Of je regelt alle zaken die nodig zijn om het productieproces goed te laten verlopen. Als logistiek supervisor geef je leiding aan medewerkers en teamleiders. Je bewaakt de voortgang van processen en let op kwaliteit en veiligheid. Je kunt goed organiseren, zorgt voor een prettige werksfeer en lost problemen op. Samen met je team ben jij de spil in de organisatie.

Beroepseisen

  • je bent zelfstandig

  • je hebt een professionele en resultaatgerichte houding

  • je neemt initiatief

  • je stimuleert en motiveert

  • je hebt vakinhoudelijke kennis en levert input voor beleid

  • je voert uit, stuurt processen aan, bewaakt en administreert

  • je geeft leiding

  • je onderhoudt zakelijke contacten

  • je hebt goed analytisch inzicht

Wat doet een logistiek supervisor?

De logistiek supervisor werkt bijvoorbeeld in het warehouse (magazijn) van een groothandelsbedrijf, transportbedrijf, (bedrijfs- )autodealerbedrijf, logistiekdienstverlener, distributiecentrum, productiebedrijf of een andere organisatie binnen de handels-, transport- en mobiliteitssector, ook worden supervisors ingezet in de zorg, evenementenbeheer of gemeentelijke instellingen.

De logistiek supervisor voert onder andere werkzaamheden uit met betrekking tot het logistieke beleid maar vooral ook procesbeheersing en sturing. Hij doet bijvoorbeeld voorstellen voor het afdelingsplan en het afdelingsbudget. Ook ontwikkelt hij verbetervoorstellen en voert hij deze in. De logistiek supervisor stuurt logistiek teamleiders en/of logistiek medewerkers aan. Deze medewerkers voeren de logistieke processen uit, zoals de ontvangst, opslag en verzending van goederen en het beheer ervan. Hierover rapporteert de logistiek supervisor aan zijn leidinggevende. De logistiek supervisor bewaakt ook de voortgang van de processen. Hij stuurt de werkzaamheden aan, organiseert werkoverleg en ziet erop toe dat hulpmiddelen, materialen en de inventaris goed functioneren en aan de eisen voldoen.

Daarnaast voert de logistiek supervisor werkzaamheden uit op het gebied van personeelsbeleid. Hij adviseert over de personeelsbehoefte, hij werft en selecteert personeel en hij begeleidt en beoordeelt personeel. Uiteraard gaat de logistiek supervisor betrouwbaar om met privacygevoelige en andere vertrouwelijke gegevens. De logistiek supervisor beheert ook zakelijke relaties. Hierbij kan het gaan om het afsluiten van contracten en het afhandelen van klachten. De logistiek supervisor heeft een aansturende rol en werkt onder verantwoordelijkheid van de logistiek manager of een directeur. De logistiek supervisor zorgt er met zijn team voor dat de maximale kwaliteit wordt geleverd met de minimale inspanning en kosten.

De wereld van de logistiek

Veel goederen komen vanuit diverse delen van de wereld via verschillende transportmiddelen in de Rotterdamse haven aan voor verdere uitlevering naar Europa. Een groot deel van deze goederen wordt in Nederland in warehouses opgeslagen. Op het moment dat een klantorder in het warehouse binnenkomt, kan deze worden uitgeleverd naar klanten binnen en buiten Europa. In sommige gevallen worden de goederen in het warehouse bewerkt voordat ze uitgeleverd worden. De goederen worden bijvoorbeeld land specifiek gemaakt door kabels met land specifieke stekkers en instructieboekjes bij te voegen. Dit worden Value Added Services (VAS) genoemd.

Binnen het warehouse is het belangrijk om de verschillende goederenstromen (in-, open uitslag en VAS) goed op elkaar af te stemmen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt het warehouse afhankelijk van de soort goederen (bijvoorbeeld houten palen, groente of MP3-spelers) ingericht en wordt gebruik gemaakt van verschillende opslagen transportmiddelen. Het warehouse is een dynamische omgeving waar de goederen snel, accuraat en veilig verwerkt moeten worden, zodat deze zo snel mogelijk naar de klant verstuurd kunnen worden!

Ook is logistiek tegenwoordig steeds meer te zien in andere sectoren zoals zorg, evenementen en gemeentelijk werk. Dit om processen aan te sturen en te begeleiden. Kort gezegd is de logistiek het gene wat ont zorgt voor andere partijen. Logistiek zorgt ervoor dat alles gestroomlijnd loopt.

Aan het werk: wat wordt er van de logistiek supervisor verwacht?

Van de logistiek supervisor wordt verwacht dat hij:

  • input levert voor het logistieke beleid;

  • het logistieke beleid uitvoert;

  • de logistieke processen aanstuurt, bewaakt en administreert;

  • de medewerkers begeleidt en beoordeeld;

  • medewerkers werft en selecteert;

  • zakelijke in- en externe contacten onderhoudt.

De logistiek supervisor heeft een professionele resultaatgerichte instelling, stelt hoge eisen en handelt daarnaar. De logistiek supervisor neemt initiatief tot samenwerking en laat een stimulerende en motiverende beroepshouding zien in de omgang met klanten, leveranciers, logistieke dienstverleners, medewerkers en collega's. Hij is sociaalvaardig, flexibel en assertief. Hij komt afspraken na en vindt goede logistieke dienstverlening heel belangrijk.

 

De logistiek supervisor kan probleemoplossend inspelen op eenmalige situaties.