Software development (Software Developer)

Crebocode 25604 Leerweg BOL/BBL Niveau 4

Jouw beroep

In de beroepstypering worden de werkzaamheden en verantwoordelijkheden omschreven, behorend bij het beroep van softwaredeveloper waarin jij wordt opgeleid. Wanneer je een softwaredeveloper bent zal dat de volgende aspecten hebben;

Context
Software ontwikkeling speelt zich af bij een diversiteit aan bedrijven en instellingen in vrijwel alle sectoren van de economie. Deze kunnen zowel nationaal als internationaal georiënteerd zijn. Hij/zij kan werkzaam zijn bij zowel klein-, midden- als het grootbedrijf, profit als non-profit organisaties, (commerciële) bedrijven en (semi-)overheden. Afhankelijk van de omvang en/of inrichting van de organisatie vinden de werkzaamheden van de Software developer plaats binnen een (multidisciplinair) ontwikkelteam.

De beginnend beroepsbeoefenaar houdt zich in het werk voornamelijk bezig met software development. De software kan op verschillende devices draaien en kan betrekking hebben op een complexe (fysieke of virtuele) IT- infrastructuur. Hij/zij stemt eisen en wensen af op de (on)mogelijkheden van de IT-infrastructuur en/of devices, realiseert de softwarematige oplossingen en schakelt eventueel meer gespecialiseerde professionals in.
Bij software development kan gedacht worden aan gamedevelopment, back-end en/of webdevelopment, of software-development in een medische, of andere specialistische context. Ook is app-ontwikkeling mogelijk voor diverse (mobile) devices. Door robotica, Internet-of-Things en smart techonlogy kan software development een sterke elektrotechnische component bevatten. Processen worden door middel van software steeds verder geautomatiseerd bijvoorbeeld in de industrie, maar ook binnen dienstverlenende bedrijven, waarbij algoritmes, netwerktechnologie en datastructuren een steeds grotere rol spelen. De toepassing van software en de mogelijke contexten zijn met andere woorden zeer divers.

Beroepshouding
De Software developer is klantgericht, kritisch, analytisch, inventief en flexibel. Hij/zij kan goed samenwerken in multidisciplinaire teams én communiceren met mensen op alle niveaus. Hij/zij werkt nauwkeurig, heeft doorzettingsvermogen en kan goed omgaan met tijdsdruk. Het juist interpreteren van gegevens is voor de Software developer van groot belang, evenals probleemoplossend en bedrijfsgericht denken. De Software developer moet initiatief kunnen nemen en goed onderbouwd kunnen adviseren en organiseren binnen de richtlijnen van het bedrijf.

Resultaat
Het beroepsresultaat is werkende software, welke aan met de opdrachtgever/ leidinggevende/ belanghebbenden overeengekomen eisen voldoet.

Software Developer
Als Software Developer werk je in teamverband aan zakelijke applicaties die in allerlei vormen voorkomen binnen alle mogelijke branches, o.a. in sales, logistiek techniek, dienstverlening, de zorg, homedomotica en robotica. Met jouw kennis van programmeertalen en dataverwerking zorg jij ervoor de bedrijfsuitdagingen van de klant in een website, applicatie, mobile-app of een andere vorm worden uitgewerkt zodat de gebruikers goed kunnen werken met de applicatie. Je gebruikt daarbij o.a. als primaire technieken: object georienteerde programmeertalen, frontend-technieken, databases en MVC-frameworks.

Creative Developer
Als Creative Developer werk je binnen teamverband aan 3D applicaties en verschillende media uitingen in een technische maar creatieve branche.
Je gebruikt primair programmateur en 3D modeling technieken om Real-Time 3D applicaties te ontwikkelen, denk hier onder andere aan Virtual Reality apps, games, simulaties en interactieve 3D visualisaties.