Manager/ondernemer horeca

Crebocode 25184 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Met het diploma Manager Ondernemer Horeca kun je werken in de horecasector. Voor de tweetalige opleidingen en de tweetalige Fast track opleiding (maatwerktraject) geldt dat je naast het Nederlandse diploma ook het wereldwijd erkende diploma BTEC National Diploma in Hospitality krijgt.

Je kunt als zelfstandig ondernemer je eigen horecabedrijf beginnen, maar ook kun aan de slag als afdelingsmanager in veel functies in de horeca. Je kunt in deze functies de verantwoordelijkheid dragen voor personeel, sales, de dagelijkse bedrijfsvoering, administratie etc.

De verschillende hotelmanagement opleidingen zijn internationaal gericht. Je krijgt gedurende de opleiding de kans om je goed voor te bereiden op het werken en het leven in het buitenland. Ongeveer de helft van de gediplomeerden studeert door op het HBO in een horecaopleiding of een andere opleiding. De opleiding Manager Ondernemer Horeca is een goede basis voor je verdere ontwikkeling.

Wil je succesvol kunnen functioneren als Manager Ondernemer Horeca dan zal je een goede en professionele werkhouding moeten aanleren. Managers met een dergelijke werkhouding kun je herkennen aan:

Commerciële houding, hij is gericht op gastvrijheid en weet wat gasten willen.

Sociaal vaardige houding, hij communiceert goed en weet bij elke situatie hoe hij moet communiceren.

Resultaatgerichte houding, hij geeft leiding, hij controleert en corrigeert medewerkers en houdt het overzicht.

Verder is hij enthousiast, kritisch en zelfkritisch, stressbestendig, creatief en vindt hij het leuk om nieuwe dingen te bedenken.

Beroepseisen

De Manager Ondernemer Horeca is verantwoordelijk voor de commerciële, financiële, operationele zaken en het personeelsbeleid van de onderneming, met als doel maximale winstgevendheid en continuïteit. Hij draagt zorg voor het ondernemingsplan, de bedrijfsvoering en het bedrijfsbeheer. Daarnaast draagt hij verantwoordelijkheid voor personeel, sales en operationele aspecten in productie en distributie, receptie en boekhouding, food and beverage, financiële administratie, productenbeleid en bedrijfsadministratie. De Manager Ondernemer Horeca werkt zowel zelfstandig als in teamverband, heeft verantwoordelijkheidsgevoel, een goed financieel inzicht, analytisch vermogen en goede contactuele eigenschappen.