Manager/ondernemer horeca

Crebocode 25184 Leerweg BOL Niveau 4

Aanvullende informatie over jouw opleiding

Studievoortgang (ontwikkelingsgericht) en stageprocedure

Modulair onderwijs bij hotel & facility management

Het team hotel & facility management heeft een ambitie opgesteld. In deze ambitie komen zaken naar voren als wendbaarheid, uitdaging, inspiratie, persoonlijke ontwikkeling en praktijkgerichtheid. Om deze ambitie goed uit de verf te laten komen, is ervoor gekozen om het onderwijs vanaf schooljaar 2020_2021 modulair vorm te geven.

Een voordeel van modulair onderwijs is dat studenten meer keuze hebben over wat ze willen leren, wanneer ze dit willen leren en hoe ze dit willen leren. Onder begeleiding werken ze aan geïntegreerde opdrachten die een duidelijke relatie met de praktijk kennen. In de eerste fase van de opleiding zal de begeleiding sterk zijn en langzaam zullen we de studenten loslaten al naar gelang de ontwikkeling van de student.

We zullen starten met een aantal modules waarbij ze wennen aan het MBO en aan de omgeving van de opleiding die ze hebben gekozen. Hierna volgen een aantal modules waarbij de nadruk ligt op het operationele gebied. In de latere leerjaren zullen de modules zich meer toespitsen op leidinggeven, organiseren en ondernemen. Ten dele vindt dit plaats op school en ten dele in het bedrijfsleventijdens excursies, bedrijfsbezoeken en stages.

Een ander voordeel is dat kennis en vaardigheden gezamenlijk aan bod komen. Leren door te doen en zelf ervaren wat er nog geleerd moet worden. We verwachten dat het oplossingsgericht werken aan de modules de studenten beter in staat stelt om aan zijn persoonlijke leerdoelente werken en aan zijn eigen loopbaantraject als toekomstig manager of ondernemer. Een eventuele aansluiting op het HBO zal (nog) beter verlopen, omdat de methodiek goed aansluit.

Tijdens je opleiding, doorloop je een aantal modules. Deze modules omvatten een periode van 3 weken of een veelvoud hiervan. De modules zijn een integratie van verschillende vakken met een daarbij behorend thema/onderwerp. Aan het eind van het 1e leerjaar heb je 12 modules doorlopen en afgesloten. Naast de modules krijg je ook te maken met de verschillende examens zoald die vermeld staan in het kwalificatiesdossier. De modules zijn hier een voorbereiding op. De modules kunnen op verschillende manier afgesloten worden. Denk hierbij aan een verslag, gesprek, reflectie, vlog, toets, presentatie etc. en wordt alleen gebruikt om inzicht te geven in de ontwikkeling van de student.

Aan het eind van elk schooljaar (of periode, afhankelijk van het moment van BPV) wordt er een voortgangsvergadering gehouden. Tijdens deze vergadering wordt per student aangeven of hij/zij genoeg ontwikkeling heeft doorgemaakt en de opleiding kan voortzetten zonder studievertraging.

Beleid pluspunten 

Doel van het behalen van pluspunten: De student zelfstandig invulling laten geven aan zijn of haar studie. Daarbij kan gekozen worden voor door het Deltion opgestelde taken, maar een student kan ook zelf iets verzinnen. Dit moet dan wel goedgekeurd worden door zijn of haar loopbaanbegeleider (zie reglementen).

Reglementen:

· Aan de hand van een afgegeven pluspuntencontract kun jij het aantal behaalde pluspunten bewijzen (Bewaar ze dus goed!).

· De excursies mogen niet tijdens de lessen of toetsen plaatsvinden.

· Er dient een schriftelijke goedkeuring te zijn van een docent van de hotelschool Zwolle, deze docent geeft bij de goedkeuring aan de student door hoeveel pluspunten hiervoor behaald zouden kunnen worden als de activiteit goed uitgevoerd wordt. Dit dient een activiteit te zijn in het kader van de kerntaken 1 en 2 (organiseren en leidinggeven). Normaal horecawerk (kerntaak 4 en 5) telt niet mee voor pluspunten.

Na vier jaar dient de student in totaal 120 pluspunten verworven te hebben. (FastTrack 60 pluspunten)

Regels Horecaleerbedrijf

Richtlijnen kleding

  • Omkleden uitsluitend in de daarvoor bestemde kleedkamers.

  • Lokaal038/Plein 15: in de kleedkamers achter de keuken van restaurant Lokaal038.

  • Amadeus: loop je via het café naar de kluisjes en kleedkamer.

  • De student moet in zijn/haar vakkleding (complee, schoon en gestreken) aanwezig zijn en het handboek bij zich hebben, anders kan de student helaas niet aan de praktijklessen deelnemen. Als de student attributen is vergeten (kelnersmes, badge, pen etc) dan zal er puntenaftrek plaatsvinden op de scorekaart bij punt B, kleding.

  • Alleen gedurende de avondpraktijk wordt het colbert gedragen. Overdag alleen overhemd/blouse en pantalon/rok.

De studenten die meewerken in één van de drie restaurants; Lokaal038, Amadeus en/of Plein 15 worden in de voorgeschreven praktijkkleding verwacht. Uniforme praktijkkleding staat voor professionaliteit, maar ook voor (persoonlijke) veiligheid. Als alle studenten dezelfde uitstraling hebben, kunnen de studenten ook op dezelfde manier worden beoordeeld. Verplichte (schone en net gestreken) kleding:

  • Donkerblauwe pantalon of rok

  • Zwarte/donkerblauwe riem

  • Wit(te) blouse of overhemd

  • Avond: Blauw colbert

  • Kelnersmes

  • Badge

  • Passende schoenen

 

  • Koksbroek

  • Koksbuis

  • Schort

  • Muts

  • Veiligheidsschoenen

  • Badge (zie bediening)

 

Zelf aan te schaffen:

  • Volledig zwarte, donkerblauwe of bruine nette gepoetste schoenen voor in de bediening. Ook stiksels en veters horen volledig in dezelfde kleur te zijn. Bij voorkeur glad leer en geen suède i.v.m. vlekken. Nette representatieve schoenen passende onder een pantalon of rok.

Geen sneakers, gympen, sandalen of laarsjes!

  • Heren zorgen voor effen donkere bijpassende sokken en dames voor een huidkleurige panty.

  • Daarnaast is een volledig wit hemd of T-shirt verplicht om onder de praktijkkleding te dragen.

  • Veiligheidsschoenen voor in de keuken die voldoen aan de wettelijke voorschriften.

Uiterlijke verzorging

Het is belangrijk om studenten bewust te maken van de eisen op het gebied van uiterlijke verzorging binnen professionele organisaties. Natuurlijk zijn die eisen overal anders, maar er is gekozen om binnen Deltion de regels streng aan te leren. In de beroepspraktijk ligt het aan het bedrijf of zij deze strenge of juist wat lossere regels toepassen. De afgesproken en gecommuniceerde regels binnen het horecaleerbedrijf zijn:

  • Haren zijn verzorgd en schoon. Bij lang haar wordt het haar vastgezet in een knot. Voor de bediening is een vlecht ook toegestaan. De heren mogen bij lang haar ook een staartje. Géén dreadlocks en niet opzichtig geverfd.

  • Geen sterk geurende parfums, aftershave of gel.

  • Beschaafde make-up, bij twijfel vraag leraar.

  • Verzorgde kort geknipte en schone nagels met een neutrale kleur lak. In de keuken zonder lak.

  • Heren zijn gladgeschoren of hebben een getrimde verzorgde baard.

  • Dames mogen maximaal één oorbel per oor. Heren geen oorbellen. Voor de keuken geldt voor zowel dames als heren, helemaal geen sieraden.

  • Geen zichtbare piercings. Ook geen zichtbare tatoeages.

  • Eén ring per hand en geen duimring.

  • Maximaal één armband, géén leer, touw of wat nog meer bestaat.

De studenten zorgen ervoor dat ze voldoen aan alle eisen voordat zij het restaurant of de keuken betreden.

Voorwaarden

Wanneer studenten niet voldoen aan de afspraken ‘Kleding en Uiterlijke verzorging’ worden zij niet tot de praktijkles toegelaten. De studenten worden bij aanvang gecontroleerd. Voldoen zij niet volledig aan deze afspraken, dan worden de studenten in de gelegenheid gesteld om er alsnog voor te zorgen wel volgens de voorschriften de praktijkles te kunnen volgen. Let op: dit geldt ook voor alleen het missen van petje, naambadge, onverzorgde baard, verkeerde schoenen etc. Doen de studenten dit niet, dan worden zij als ongeoorloofd afwezig geregistreerd. De studenten moeten hoe dan ook een les inhalen. Ook Deltion werkt nauw samen met de leerplichtambtenaar. Studenten die ongeoorloofd afwezig zijn worden volgens de wetgeving geregistreerd en gemeld. Als de studenten attributen zijn vergeten (kelnersmes, badge, pen etc) dan komen er direct punten in mindering op de beoordeling bij punt B ‘Kleding’. Studenten horen zich 10 minuten voor aanvang van de les volgens deze afspraken ‘Uiterlijke verzorging’ te melden bij de afdeling waar zij die dag praktijkles volgen. Wanneer studenten te laat in de les verschijnen kunnen zij pas het eerstvolgende lesuur deelnemen aan de praktijkles. Ook dit wordt geregistreerd.

VOORKOM DIEFSTAL

Laat géén waardevolle spullen achter in de kleedkamers.

Vakboeken, kleding, gereedschap, portemonnees en telefoons. Iedereen kan alles gebruiken.