Allround Schoonheidsspecialist

Crebocode 25403 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Als allround schoonheidsspecialist ga je werken in de sector uiterlijke verzorging, branche schoonheidsverzorging. Een schoonheidsspecialist richt zich op het uiterlijk en het welzijn van de cliënt. Je hebt veel persoonlijk contact met cliënten. Je adviseert, verzorgt en levert zo een belangrijke bijdrage aan het zelfvertrouwen van de cliënt. De behandelingen die je verzorgt kunnen plaatsvinden in salons of wellnesscentra.

Als allround schoonheidsspecialist ga je klantgericht te werk en geef je advies. Dit kan op het gebied van huidverzorging, make-up, verzorging van gelaat en lichaam. Verder ga je na of de cliënt behoefte heeft aan (aanvullende) producten of diensten. Verkoop van producten en diensten is een wezenlijk onderdeel van de opleiding.

Je stelt, naar aanleiding van de huid en/of lichaamanalyse, in overleg met de cliënt een behandelplan op. Tevens ben je in staat deze behandeling professioneel en klantgericht uit te voeren waarbij planning, werkvoorbereiding en vaardigheid een belangrijke rol spelen. Als schoonheidsspecialist bewaak je voortdurend de kwaliteit van het proces, en het resultaat van het werk. Je herkent risicovolle situaties (bijvoorbeeld contra-indicaties) en neemt de juiste maatregelen om complicaties te voorkomen. Je werkt volgens de regels op het gebied van hygiëne, arbo en milieu. Je probeert aan de wensen van de cliënt tegemoet te komen, maar houdt daarbij altijd de haalbaarheid voor ogen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van je eigen takenpakket, die je tegenover de cliënt en collega’s moet kunnen verantwoorden.

Van jou als beginnend schoonheidsspecialist wordt verwacht dat je:

. je dienstverlenend opstelt en goed met allerlei mensen (jong, oud, minder valide etc.) kunt omgaan
. kunt bepalen welke behandeling geschikt is voor jouw cliënt
. de cliënt duidelijk advies geeft over behandelingen en producten
. verschillende soorten schoonheidsbehandelingen kunt uitvoeren
. kennis beheerst van de producten en apparatuur die je bij de behandelingen gebruikt

. kansen signaleert om producten en behandelingen te verkopen
. altijd goed werk levert, ook onder tijdsdruk
. gestructureerd, nauwkeurig, hygiënisch en veilig werkt volgens de geldende voorschriften
. weet waar je eigen grenzen liggen bij de uitoefening van je beroep
. mensen kan doorverwijzen als dat nodig is
. jezelf en het bedrijf goed vertegenwoordigt
. nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied volgt en je eigen competenties op peil houdt
. theoretische kennis kan vertalen naar de praktijk (onder andere cliënt advisering)

Kortom de allround schoonheidsspecialist is een persoon die niet alleen zijn/haar vak verstaat, maar ook goed met mensen om kan gaan. Naast vaktechnische kennis en vaardigheden worden er ook hoge eisen gesteld aan de juiste beroepshouding, de sociale, communicatieve en commerciële vaardigheden.

Daarnaast biedt de allround schoonheidsspecialist een aantal specialistische behandelingen aan zoals:

-acne behandeling
-bindweefsel / pincementmassage
-oosterse massage volgens de shiatsu-methode

Naast de reguliere opleiding kennen we een excellentietraject voor niveau 4. Hier wordt een aantal onderdelen in het Engels verzorgd. Daarnaast volg je een aantal units, waarmee je BTEC Pearson level 3 certificaten behaalt. Dit zijn internationaal erkende certificaten. Binnen dit traject verwachten we dat je het onderdeel Engels op een hoger niveau gaat examineren dan vereist is. Ook bieden we studenten die hiervoor kiezen een aantal extra workshops aan.

Je kunt na je opleiding gaan werken:

  • bij een salon of beautycenter

  • bij hotels of op cruiseschepen

  • in een kuuroord of sauna

  • in adviserende banen bij een drogisterij of parfumerie

  • promoties uitvoeren voor een groot cosmeticahuis

  • in je eigen bedrijf

  • etc.