Algemene
informatie gids
Dakdekken (Dakdekker riet)
Crebocode 25090 Leerweg BBL Niveau 2
Aanvullende informatie over jouw opleiding
Dakdekkers zijn werkzaam in de sector hellende daken, de sector platte daken of de sector installatietechniek. De sector hellende daken omvat de dakbedekkingbedrijven die gespecialiseerd zijn in het dekken met pannen, leien of riet. De sector platte daken omvat de bedrijven die gespecialiseerd zijn in het dekken met bitumen en kunststof. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het dekken met metalen platen, vallen onder de sector installatietechniek.
De werkzaamheden worden uitgevoerd in nieuwbouw, onderhoud, renovatie en restauratie van burgerlijke en utiliteitsbouw. De producten en diensten worden geleverd aan aannemers, woningbouwcorporaties, (semi) overheidsinstellingen en particulieren. Dakdekkers kunnen werkzaam zijn bij verschillende typen bedrijven: bedrijven die gespecialiseerd zijn in het dekken met één of meerdere materiaalgroepen of bedrijven die naast dat specialisme ook nog timmerwerk of loodgieterwerk verrichten.
Riet is een natuurlijk materiaal dat door de groeiomstandigheden en de plaats van herkomst sterk in kwaliteit kan variëren. De dakdekker riet zal daar te allen tijde rekening mee moeten houden. Uit elke partij riet zal hij steeds de beste bossen moeten selecteren voor de meest kwetsbare delen van het dak. Een juiste rietkeuze maakt vrijvel elke vormgeving mogelijk mits deze maar voldoende afwaterend is. Het riet wordt met gaarden en draadschroeven verbonden op een gesloten ondergrond of met gaarden en bindraad bevestigd op rietlatten.
Naast het natuurriet is er ook kunstriet dat waarschijnlijk in de toekomst steeds meer zal worden toegepast. Dit kunstriet zal ook in jou opleiding aan de orde komen in een keuzedeel. Dit vraagt om een zeer specifieke aanpak van het aanbrengen.
Dakdekkers werken voornamelijk in de buitenlucht op daken en aan gevels, oftewel aan uitwendige scheidingsconstructies. De dakdekker bedekt uitwendige scheidingsconstructies met het doel om deze regen- en winddicht te maken binnen de eisen die gesteld worden ten aanzien van architectuur en bouwregelgeving. Het werk van de dakdekker omvat meer dan alleen maar het aanbrengen van de regen- en winddichte laag. Ook de ondergrond voor de bedekking en het isolatiemateriaal moet door de dakdekker aangebracht worden of als hij dit niet zelf doet, moet hij dit werk controleren voordat hij de bedekking aanbrengt. Tevens moet de dakdekker dakcomponenten kunnen aanbrengen en met de dakbedekking tot een geheel kunnen integreren en aansluitingen op andere bouwdelen wind- en regendicht kunnen uitvoeren. Ook voert de dakdekker sloopwerk, onderhoud en reparaties uit aan bestaande constructies.
De dakdekker werkt nauwkeurig, gedisciplineerd, resultaatgericht en is veiligheidsbewust. Hij weet dat slordigheden en onjuist handelen grote schade of ongevallen tot gevolg kan hebben en werkt op zodanige wijze dat deze voorkomen worden.