Leidinggevende team/afdeling/project

Crebocode 25160 Leerweg BOL Niveau 4

Voorbereiding

VOORBEREIDING

Het opleiden in de praktijk noemen we de beroepspraktijkvorming (BPV). Het bedrijf/de instelling waar de BPV plaats vindt zorgt ook voor de begeleiding. De voorbereiding vindt plaats op school tijdens de lessen .

Ook wordt bij het vak Nederlands aandacht besteed aan het onderdeel "solliciteren".

De documenten en BPV opdrachten die je voor de BPV nodig hebt, krijg je via jouw loopbaanbegeleider.

Voordat je kunt gaan solliciteren bij een bedrijf/ instelling is het belangrijk om te weten of het bedrijf/instelling voldoet aan de eisen die gesteld worden voor de opleiding Leidingevende team/afdeling/project. Deze eisen zijn opgesteld door de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Of het, door jou gekozen, bedrijf de juiste acreditatie heeft voor niveau4 is te lezen op onderstaande link:

https://stagedocenten.s-bb.nl/

In de zoekfunctie kun je ook gemakkelijk bekijken welke bedrijven allemaal een erkende BPV plaats aanbieden voor de opleiding leidingeven op basis van vakmanschap team/afdeling/project.

Als je contact hebt met een bedrijf die wel erkend is bij de S-BB, maar niet voor de opleiding leidingevende team/afdeling/project, dan kan een bedrijf uitbreiding aanvragen. Jouw loopbaanbegeleider kan je met deze procedure helpen.

Zorg voor een representatief e-mailadres. Het adres bevat bij voorkeur je voor- en achternaam. Streepjes (hoog- of laag liggend) verdienen geen aanbeveling, want ze geven snel aanleiding tot fouten en leiden tot onbestelbare elektronische post. Gebruik liever je Deltion e-mailadres.

Houd er rekening mee dat je gebeld kunt worden door een professionele organisatie met volwassen mensen. Zorg dus ook voor een volwassen en representatieve voicemail. Diegene die je belt, hoort graag je volledige naam en een vriendelijke begroeting.

Sollicitatieprocedure

Tijdens de lesuren op school bereid je je voor op het solliciteren bij het goedgekeurde BPV bedrijf. Je solliciteert schriftelijk of per mail bij het desbetreffende bedrijf. Naar aanleiding van je sollicitatiebrief kun je uitgenodigd worden voor een persoonlijk gesprek met het toekomstige BPV-bedrijf. Tijdens dit gesprek kunnen er afspraken worden gemaakt over waar je zult worden ingezet.

Als je twee weken na de schriftelijke sollicitatie nog geen bericht van het bedrijf hebt ontvangen, neem je telefonisch contact op met het bedrijf.

Voordat je aan een BPV begint, moet een aantal stappen worden genomen. Hieronder staat weergegeven wat er gedaan moet worden om tot een succesvolle BPV te komen. Daarnaast vind je uitleg over de sollicitatieprocedure.

Deze stappen zijn:

  • Je dient zelf op zoek te gaan naar een BPV bedrijf.

  • Je draagt het BPV bedrijf voor aan je BPV-coordinator.

  • BPV-coördinator beoordeelt keuze op beschikbaarheid

  • De studieloopbaanbegeleider gaat samen met de student het sollicitatietraject in.

Praktijkovereenkomst (POK)

De inspectie eist dat er tussen het BPV-bedrijf en de student een praktijkovereenkomst (POK) wordt gesloten. Deze POK is ook van belang om je (uitwonende) studiebeurs te kunnen krijgen. Daarnaast is de POK een bewijs voor de inspectie dat je stage loopt of hebt gelopen. In deze POK zijn de rechten en plichten van de partijen opgenomen (zie tekst achterzijde POK in bijlage 3).

  1. Direct nadat je BPV-plaats is bevestigd moet de BPV-coördinator hiervan op de hoogte worden gesteld. Hij zorgt er voor dat de POK wordt aangemaakt door de Onderwijsadministratie en aan je wordt overhandigd. In uitzonderingsgevallen wordt de POK direct aan het bedrijf gezonden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de BPV al is begonnen of als er onjuiste informatie op de POK staat.

  2. De drie exemplaren van de POK moeten door het bedrijf en de student worden ondertekend. De student stuurt één exemplaar van de POK die door alle partijen getekend is naar de Onderwijsadministratie van school, één exemplaar is bestemd voor het bedrijf en het andere voor de student. De student moet een urenverantwoordingslogboek bijhouden. Het is samen met je POK onder meer vereist voor het verkrijgen van je studiefinanciering.

  3. Voor iedereen vanaf 14 jaar geldt de Wet op de Identificatieplicht. Concreet houdt dit in dat het BPV bedrijf bij aanvang van de BPV verplicht is een geldige I.D.-bewijs te vragen en vervolgens een kopie daarvan in de personeelsadministratie op te nemen. Geldig zijn onder andere een Nederlands paspoort of gemeentelijke identiteitskaart.