Doktersassistent

Crebocode 25473 Leerweg BOL Niveau 4

Aanvullende informatie over jouw opleiding

Studie- en beroepshouding

Tijdens je opleiding tot doktersassistent(e) moet je je ontwikkelen over de gehele linie, op school en tijdens de stage. Je studiehouding en gedrag, studieresultaten en studievaardigheden zijn belangrijke aspecten van je opleiding. Aan de hand van onderstaande punten wordt jouw ontwikkeling tijdens de opleiding gevolgd.

Studiehouding en gedrag

Hieronder valt:

  • aantoonbare inzet en interesse;

  • presentie (inclusief op tijd komen);

  • communicatieve vaardigheden;

  • betrouwbaarheid in afspraken en samenwerken;

  • naleven van de regels en voorschriften van de school;

  • tonen van respect naar anderen, ook in de social media;

  • voorbereiding van opdrachten volgens afspraak;

  • tijdig communiceren met je studieloopbaanbegeleider(SLB-er) bij problemen en achterstanden;

Studieresultaten

Hieronder valt:

  • flankerend onderwijs (engels, nederlands, rekenen, loopbaan- en burgerschap)

  • opleidingsspecifieke kennis

  • beroepsvaadigheden

  • voldoende voortgang (zichtbaar in RIS, ons registratiesysteem);

Studievaardigheden

Hieronder valt:

  • Zelfstandig kunnen werken

  • Vragen om en accepteren van hulp

  • Samenwerken

  • Gebruik van studiematerialen

  • Omgaan met feedback

Studieadvies (aanvullend op bindend studieadvies)

Indien de docenten twijfelen aan je geschiktheid voor de opleiding op basis van je studie- en beroepshouding vormen bovenstaande aandachtspunten de basis voor een gesprek.

Je studievoortgang wordt in het 1e leerjaar op 3 momenten vastgelegd.

Begin periode 1.2:

De SLB-er heeft een gesprek met de student en geeft a.d.h.v. studie- en beroepshouding aan of je een positief studieadvies krijgt, of een studieadvies met afspraken.

Eind periode 1.3:

De SLB-er heeft een gesprek met de student en geeft a.d.h.v. studie- en beroepshouding aan of je een bindend positief studieadvies krijgt, of een bindend studieadvies met afspraken.

Periode 1.4:

Indien van toepassing kan er in deze periode een negatief bindend studieadvies worden opgesteld. Je moet dan de opleiding verlaten. Je wordt aangemeld bij het SSC.

Studievoortgang leerjaar 2 en 3

Ook gedurende het tweede en derde leerjaar is je studievoortgang, beroepshouding en studiehouding continu onderwerp van gesprek in voortgangsgepsrekken met je SLB-er. Tijdens deze gesprekken wordt samen met jou (en evt. je ouders/verzorgers) besproken of je de opleiding voort kunt zetten. Er kan zo nodig een addendum op de onderwijsovereenkomst (OOK) worden geschreven met afspraken waar je aan moet voldoen. Hieruit kan een verlenging of uitschrijving van de opleiding volgen. In periode 2.3 wordt samen met jou bekeken wat er nog nodig is om naar het examenjaar te kunnen. Eventuele (inhaal)activiteiten kan je dan in periode 2.4 nog ondernemen.

Miniproeve

De miniproeve wordt afgenomen eind periode 1.4 bij de BOL studenten. Deze proeve is kwalificerend en dient met een voldoende te worden afgesloten om de opleiding te mogen vervolgen. Wanneer je een onvoldoende hebt behaald ben je verplicht om deel te nemen aan de aangeboden mogelijkheden tot extra oefenen voordat je mag deelnemen aan de herkansing. Wanneer de miniproeve niet met een voldoende wordt afgesloten wordt je uitgeschreven van de opleiding.

Midiproeve

De midiproeve wordt afgenomen in periode 2.4. Deze proeve dient met een voldoende te worden afgesloten. Deze proeve is kwalificerend en dient met een voldoende te worden afgesloten om de opleiding te mogen vervolgen. Wanneer je een onvoldoende hebt behaald ben je verplicht om deel te nemen aan de aangeboden mogelijkheden tot extra oefenen voordat je mag deelnemen aan de herkansing. Wanneer de miniproeve niet met een voldoende wordt afgesloten wordt je uitgeschreven van de opleiding.

Bij een tweede onvoldoende krijg je een extra opdracht bij je eerstvolgende stage.

Maxiproeve

De maxiproeves vinden plaats in het derde leerjaar. Er zijn proeves voor de theorie en voor de praktijk. In het examenplan kan je vinden wanneer welke proeve plaats vindt.

Aan einde van leerjaar twee word je geïnformeerd over de maxiproeves in het derde leerjaar. En worden de geldende regels aan je uitgelegd.

Alle beroepsinhoudelijke bewijzen blijven geldig gedurende de hele opleiding. Voor flankerende vakken kunnen afwijkende afspraken gelden.

Hepatitis B

Voor de opleiding doktersassistent geldt dat je tijdens de opleiding verplicht bent om je te laten vaccineren voor Hepatitis B. Over eventuele kosten word je ten tijde van de vaccinatieronden geïnformeerd.