Luchtvaartdienstverlener

Crebocode 25636 Leerweg BOL Niveau 4

Voorbereiding

Algemeen
Tijdens de modules, BPV voorbereidingslessen en horecaleerbedrijf word je voorbereid op je stage voor alle leerjaren.

Eerste leerjaar:
Gastheer/gastvrouw stage (o.a. PEC Zwolle/De Spiegel/Odeon)
In het eerste jaar loop je stage als gastheer of gastvrouw op middagen en/of avonden bij één van de bovenstaande bedrijven.

Schiphol loungestage
In het eerste jaar loop je 2 weken stage op Schiphol, de zogenoemde loungestage. Voorafgaand aan deze stage ga je met de coördinator een Schipholpas afhalen op Schiphol en krijg je een rondleiding en instructie.

Tweede leerjaar:
Ho tel-, luchthaven- of vliegstage
In het tweede jaar ga je ongeveer 20 weken stage lopen. Dat kan zijn in een hotel in het binnen- of buitenland. Daarnaast is er een beperkt aantal stageplaatsen beschikbaar bij TUI Fly, KLM en Axxicom (luchthaven Schiphol). Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden van TUI Fly, KLM en Axxicom. De stagecoördinator organiseert een voorlichtingsavond voor ouder(s)/verzorger(s)/begeleiders(s) en studenten over de eisen, voorwaarden en de procedure van solliciteren. De studenten krijgen tevens BPV voorbereidingslessen. Elk stagegebied heeft zijn eigen stagebegeleider, die je begeleidt bij het solliciteren tijdens de stage en de Praktijkovereenkomst (POK) voor je aanvraagt.

Derde leerjaar:
Luchthaven- of vliegstage
In het derde jaar loop je minstens 800 uren stage op een luchthaven of bij een luchtvaartmaatschappij.
In het tweede jaar komen de verschillende bedrijven zich presenteren op de “bedrijvendagen”. Zo krijg je een idee van de werkzaamheden bij de bedrijven. De studenten krijgen tevens BPV voorbereidingslessen.

De stagecoördinatoren geven een voorlichtingsavond voor ouder(s)/verzorger(s)/begeleider(s) en studenten over de eisen, voorwaarden en de procedure van solliciteren. Elke stage heeft zijn eigen stagebegeleider, die je begeleidt bij het solliciteren en de Praktijkovereenkomst (POK) voor je aanvraagt.

Voordat je aan de BPV gaat deelnemen moet je ook enkele zaken geregeld hebben. Welke dat zijn kun je hieronder lezen.

Aanvraag Schipholpas 
Studenten van de opleiding luchtvaartdienstverlener moeten stage lopen en/of examineren op een luchthaven en dus toegang hebben tot airside-gebied. Dit is het gedeelte waar de vliegtuigbewegingen plaatsvinden. Om toegang te krijgen tot dit gebied luchthaven Amsterdam moet je beschikken over een Schipholpas. Om in een bezit te komen van een Schipholpas moet een formulier “aanvraag Schipholpas” worden ingevuld. Dit wordt ondertekend door school en het bedrijf.
Voordat de aanvraag voor een Schipholpas in gang gezet kan worden, moet de student beschikken over een VGB (Verklaring van Geen Bezwaar) en de basistraining Safety & Security met een voldoende resultaat hebben afgerond.

VGB (Verklaring van Geen Bezwaar)
De AIVD (onderdeel van Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) geeft aan de hand van een screening het VGB af. De Koninklijke Marechaussee voert het veiligheidsonderzoek uit onder mandaat van het Hoofd van de AIVD.
Daarvoor moet het “Opgave persoonlijke gegevens Veiligheidsonderzoek B-Burgerluchtvaart” worden ingevuld. Dit formulier is te vinden op de site van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onder afdeling Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst www.aivd.nl. Dit wordt ondertekend door de student indien 18+, bij 18- door ouder(s)/verzorger(s).

Voor deelname aan de basistraining moet de medewerker beschikken over onderstaande documenten:

  • Geldig legitimatiebewijs. Een rijbewijs is geen geldig legimitatiebewijs.

  • Origineel en ondertekend Aanvraagformulier Schipholpas.

  • Originele “Verklaring van Geen Bezwaar – VGB - van de Koninklijke Marechaussee.

  • Bron: www.schipholgroup.nl/ Werken Vacatures/Schipholpas/Veiligheid Beveiliging/Basistraining Safety en Security.

Wat betekent dit voor toelating voor studie LVD: 

Een student moet in bezit zijn van een Schipholpas om studie luchtvaartdienstverlener te kunnen afronden. En moet dus beschikken over:

  • geldig legitimatiebewijs, een rijbewijs is geen geldig legimitatiebewijs;

  • origineel en ondertekend Aanvraagformulier Schipholpas;

  • originele Verklaring van Geen Bezwaar – VGB- van de Koninklijke Marechaussee.