Maatschappelijke Zorg

Crebocode 23181 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Overal waar in deze studiegids 'zij' of 'haar' staat, wordt ook 'hij' of 'zijn' bedoeld.

Als je gaat werken in de Maatschappelijke Zorg, zie je de kwetsbare mens en haar omgeving en bied je passende ondersteuning en begeleiding binnen de leefgebieden Wonen, Werken, Zorg en Welzijn. Dit kan instellingsgebonden of ambulant en van zeer dichtbij tot op afstand zijn.
Hierbij gaat het om kortdurende, langdurende of structurele kwetsbaarheid. Dit komt vaak door één, of meerdere, sociale/economische/lichamelijke/verstandelijke/ psychische of culturele beperkingen.

Er wordt van jou verwacht dat je betrokken. empathisch, integer, assertief, betrouwbaar en representatief bent.
Jij bent initiatiefrijk, cliëntgericht, creatief en treedt handelend op in complexe en soms weinig stabiele situaties. Je gaat professioneel om met gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en moeilijke situaties. Je hebt een duidelijke begeleidingsstijl en je geeft goed je grenzen aan, zowel naar de cliënt als naar jezelf.

Wij sluiten met het onderwijsprogramma zoveel mogelijk aan op de veranderende arbeidsmarkt. Dat beteken dat andere eisen worden gesteld aan de professional. Een verandering is dat kwetsbare medemens steeds langer zelfstandig thuis blijft wonen. Dat betekent dat andere eisen worden gesteld aan de professional. We laten de regie bij de hulpvrager en zoeken afstemming bij informele en professionele netwerken van de cliënten

Om je meer duidelijkheid in het toekomstige werkveld te geven, volgt een beschrijving van het werk.

Onderstaande afbeelding geeft schematisch weer waarvoor het team MZ4 de studenten inhoudelijk opleidt. Hierbij is onderscheidt gemaakt in wie, waar en wat:

  • Wie:voor welke doelgroep wordt de student opgeleid

  • Waar: de locatie/omgeving waar de zorg verleent wordt

  • Wat:het type zorg

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Typerend voor de persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg is dat zij zorg en ondersteuning biedt aan mensen van alle leeftijden met verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Hij/zij heeft hierbij aandacht voor verschillende soorten problemen, namelijk:

  • problemen die het gevolg van een beperking of ziekte zijn;

  • problemen die door het leven zijn ontstaan maar die door de beperking of ziekte zijn vergroot;

  • problemen die het gevolg zijn van verandering in het leven van de betrokkene.

De persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg richt zich afhankelijk van de cliënt en de situatie op het leren leven met de beperking, het behouden of vergroten van de eigen regie, het bevorderen van het welbevinden (kwaliteit van leven) en/of het zo veel mogelijk voorkomen van ongemak. Dit zijn de aandachtsgebieden waar je bij ondersteunt.
De persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg heeft een helikopterview, houdt landelijke ontwikkelingen in de gaten en werkt op meso- en macroniveau. Zij is initiatiefrijk en hoffelijk, ziet kansen en pakt deze op. Zij bedenkt creatieve oplossingen voor nieuwe vraagstukken, ook in zeer complexe en weinig stabiele situaties. Zij gaat professioneel om met zijn/haar gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en kritische situaties. Zij geeft goed zijn/haar grenzen aan, zowel naar de cliënt als naar zichzelf.

Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
De persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg werkt in teamverband en solistisch. Zij zorgt zelfstandig, in afstemming met de cliënt en/of naastbetrokkenen, voor een passend ondersteunings- en activiteitenplan. Zij handelt zelfstandig op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen en huishouden, dagbesteding en het voeren van de regie. De begeleiding en de uitvoering van activiteiten voert zij zelfstandig uit. Zo nodig schakelt zij zelfstandig anderen in. zij coördineert activiteiten en werkzaamheden, voert beheerstaken uit en geeft begeleiding aan nieuwe collega's, stagiaires en vrijwilligers. zij is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen werkzaamheden, waaronder het bekwaam uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, en draagt gedeelde verantwoordelijkheid voor het resultaat van het werk van anderen.

Agogisch medewerker GGZ

Typerend voor de agogisch medewerker Geestelijke Gezondheid Zorg (GGZ) is dat zij ondersteuning biedt aan cliënten van alle leeftijden met psychische of psychiatrische ziektebeelden en/of stoornissen of een verslaving, met vaak meerdere problemen binnen verschillende levensgebieden. De cliënten hebben één of meerdere geestelijke gezondheidsproblemen die hun lichamelijk, psychisch, sociaal en maatschappelijk functioneren beïnvloeden. Cliënten die opgenomen worden in GGZ-instellingen hebben een zwaardere problematiek. De agogisch medewerker GGZ moet hier goed mee om kunnen gaan.
De agogisch medewerker GGZ is initiatiefrijk, creatief en weet van aanpakken. Dit betekent dat zij kansen ziet en deze kansen kan oppakken en dat zij creatieve oplossingen weet te bedenken voor nieuwe vraagstukken. De agogisch medewerker GGZ heeft een niet-stigmatiserende houding en richt zich op het ondersteunen van het herstelproces, vergroten van de zelfredzaamheid, zoveel mogelijk zelfstandig functioneren bij de dagelijkse bezigheden en maatschappelijke participatie. Zij biedt deze ondersteuning in afstemming en samenwerking met de cliënt en betrekt de omgeving. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden fungeert zij als voorbeeld voor de cliënt. Zij houdt zijn/haar gevoelens bij weerstand, bij tegenslag, in moeilijke situaties en bij tijdsdruk onder controle. Zij treedt creatief en handelend op in onverwachte, mogelijk escalerende situaties en brengt daarbij zijn/haar mogelijkheden en grenzen duidelijk naar voren.

Thuisbegeleider

Typerend voor de thuisbegeleider is dat zij solistisch werkt in complexe, multiprobleem zorgsituaties en zelfstandig samenwerkt met andere disciplines. Soms werkt zij in opdracht van een externe opdrachtgever, bijvoorbeeld de gemeente. Zij heeft een motiverende en activerende houding ten opzichte van de cliënt en naastbetrokkenen. Zij begeleidt de cliënt met respect voor zijn/haar waarden en normen. Zij is betrouwbaar en in staat om zijn/haar eigen grenzen en die van anderen te bewaken. Zij is sociaal en communicatief vaardig, heeft doorzettingsvermogen en is flexibel.
De thuisbegeleider richt zich met name op de hulpverlening aan de individuele cliënt en zijn/haar directe omgeving. Zij biedt een vaak (tijds)intensieve, tijdelijke vorm van begeleiding gericht op empowerment van de cliënt, waarbij het dagelijks handelen en het functioneren van de cliënt (en naastbetrokkenen) centraal staat. Daarnaast doet zij aan signalering, preventie en stabiel houden van een bestaande situatie, dit is vaak langduriger van aard. Ook kan zij overbruggingszorg en terugvalpreventie bieden.

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Typerend voor de persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen is dat zij cliënten van alle leeftijden ondersteunt met meervoudige problematiek. De cliënten hebben tijdelijk of langdurig ondersteuning nodig bij de dagelijkse bezigheden en/of het functioneren in de samenleving. Zij richt zich op het versterken van de eigen kracht van de cliënt, zelf- en samenredzaamheid, maatschappelijke participatie, rehabilitatie en/of preventie.
De persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen heeft een ondernemende en innovatieve houding zodat zij nieuwe ontwikkelingen signaleert en deze vertaalt naar nieuwe werkwijzen, producten en/of diensten. zij is interpersoonlijk sensitief, cultuurbewust, creatief en treedt handelend op in uiteenlopende en onverwachte situaties. Zij is een toegankelijk en laagdrempelig aanspreekpunt en is samenwerkingsgericht. Zij gaat professioneel om met zijn/haar gevoelens bij weerstand, tegenslag en moeilijke situaties.

Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
De persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen zorgt zelfstandig, in afstemming met de cliënt en/of betrokkenen, voor een passend ondersteuningsplan. Zij handelt zelfstandig op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen en huishouden, activiteiten en versterken van de eigen kracht van de cliënt. Zij coördineert activiteiten en werkt integraal samen met betrokkenen en andere professionals. Voor de uitvoering van (bepaalde) activiteiten schakelt zij zo nodig zelfstandig anderen in. Zij coördineert activiteiten en werkzaamheden en geeft werkbegeleiding aan nieuwe collega's, stagiaires, cliënten en/of vrijwilligers.
Zij is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen werkzaamheden en draagt gedeelde verantwoordelijkheid voor het resultaat van het werk van anderen.