Maatschappelijke Zorg

Crebocode 23181 Leerweg BOL Niveau 4

Aanvullende informatie over jouw opleiding

Studie- en beroepshouding

Werken in het de maatschappelijke zorg betekent direct werken met allerlei verschillende cliënten. Hierbij speelt de beroepskracht als persoon een essentiële rol. De kwaliteiten van de beroepskracht zijn van doorslaggevend belang bij het aangaan van een professionele relatie en bij het bereiken van de gewenste resultaten en doelen.

Vanaf de start van de opleiding wordt er geoefend en gewerkt aan de beroepseisen en de daarbij behorende beroepshouding. Er wordt van je verwacht dat je bereid bent en laat zien dat je aan de beroepseisen werkt. Om je alle eisen eigen te maken wordt er vanaf het begin van de opleiding verwacht dat je ook op school het gewenste gedrag laat zien oftewel een goede studiehouding hebt, zowel naar medestudenten als naar de leraren.

Studiehouding
De kern hierbij is dat je een beroepsopleiding gekozen hebt die bij je past en dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuze. Kortom: je laat zien dat je kunt en wilt leren. Hieruit volgt dat je onder meer:

  • de regels en voorschriften van de school naleeft;

  • op tijd en positief aanwezig bent op school (Rapid);

  • respectvol naar anderen bent, ook bij gebruik van social media;

  • aanwezig bent tijdens de lessen en bij schoolactiviteiten;

  • actief betrokken bent tijdens de lessen;

  • feedback van leraren en medestudenten toepast;

  • communiceert en overlegt;

  • afspraken nakomt;

  • samenwerkt;

  • huiswerk maakt en opdrachten inlevert volgens de planning;

  • voldoende voortgang boekt (zichtbaar in Rapid);

  • regelmatig communiceert met je SLB-leraar.

Als beroepskracht worden er nogal wat eisen aan je gesteld. Beroepseisen laat je zien door de juiste beroepshouding. Door op school de juiste studiehouding te laten zien ontwikkel je de beroepshouding.

Beroepshouding
Hieruit volgt dat je onder meer:

  • regels en voorschriften van de instelling naleeft;

  • positief aanwezig bent op je stage-instelling;

  • respectvol naar anderen bent, ook in de social media;

  • een positief voorbeeld bent voor de cliënt;

  • communiceert en overlegt over je functioneren, opdrachten en examens;

  • afspraken nakomt;

  • verantwoordelijkheid kan dragen;

  • kan samenwerken;

  • contacten kan leggen;

  • voldoende voortgang boekt (zichtbaar in Rapid);

  • o.a. jezelf representatief kleedt;

  • interesse toont in de instelling, collega’s en cliënten etc.

  • feedback van je praktijkbegeleiders toepast;

  • ontwikkeling laat zien in je professionaliteit.

De kern hierbij is dat je kunt functioneren op een bpv/stageadres en om kunt gaan met cliënten, collega’s, leidinggevende en familie/ouders. Kortom: je laat zien dat je geïnteresseerd bent in het beroep en beschikt over basisvaardigheden die je kunt en wilt ontwikkelen.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)­
Voor je stage voor de opleiding Maatschappelijke zorg heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig, bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin je werkt met vertrouwelijke gegevens en/of kwetsbare personen.
Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justitie screent het gedrag van personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.
Indien de VOG verklaring niet kunt wordt afgegeven voor aanvang van de stage/het werk dan word je niet aangenomen voor de opleiding. Het is noodzakelijk dat je de opleiding informeert over het wel/niet krijgen van de VOG.

Hepatitis B­
Instellingen binnen de maatschappelijke zorg eisen steeds vaker van hun stagiaires/medewerkers dat ze ingeënt zijn tegen Hepatitis B.
Bij niet-inenten loopt de stagiair niet alleen een gezondheidsrisico, maar ook het risico om voor een stageplaats afgewezen te worden, omdat de vaccinatie als eis gesteld wordt.

Het Deltion College adviseert, gezien de gezondheidsrisico's, de stagiair in deze sector zich te laten inenten. De keuze/verantwoordelijkheid hiervoor ligt echter bij de stagiair (en diens ouders/verzorgers).
De vaccinatie bestaat uit 3 injecties, waarna een bloedbepaling wordt gedaan.

Voor studenten wordt de vaccinatieprocedure, mits deze op school door het Reisvaccinatiecentrum wordt uitgevoerd, vergoed door Deltion. Mocht men onverhoeds hier niet aan deel kunnen nemen, kan de student contact opnemen met het Bpv-bureau SOMWG (OLF 1.045).

Mocht de opleiding, die de student volgt, niet voor vergoeding in aanmerking komen en worden deze onkosten niet door de stage-instelling vergoed, dan zou men voor een vergoeding bij de ziektekostenverzekeraar of reisverzekering kunnen informeren

Studievoortgang
Je bespreekt je (studie)voortgang regelmatig met je studieloopbaanbegeleider. Je praat bijvoorbeeld over je leerervaringen binnen school, maar ook over je ervaringen tijdens de BPV. Je studieloopbaanbegeleider helpt jou ook met het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) en de planning van je leeractiviteiten. Wanneer meer specialistische hulp nodig is, dan kun je terecht bij het Studenten Succes Centrum.
Om te leren plannen en voor extra begeleiding in plannen en organiseren is er een huiswerkklas. De slb'er kan je dwingend adviseren om daar naartoe te gaan en je kunt hier ook zelf voor kiezen.

Wanneer gedurende de opleiding blijkt, dat je deze beroepshouding niet ontwikkelt en je onvoldoende vorderingen maakt, krijg je een negatief bindend studieadvies. Wij denken dat je in dat geval niet in staat bent om de opleiding succesvol af te ronden.
Als blijkt dat je na periode 1 en 2 al veel achterstand hebt, dan kun je geen stage lopen in leerjaar 2 en krijg je een dwingend persoonlijk advies.

Studieadvies (aanvullend op paragraaf bindend studieadvies)
Indien de docenten twijfelen aan je geschiktheid voor de opleiding op basis van je studie- en beroepshouding vormen bovenstaande aandachtspunten de basis voor een gesprek.

Tijdens dit gesprek wordt samen met jou en, indien je nog geen achttien jaar bent, je ouders/verzorgers) besproken of je de opleiding voort kunt zetten, de uitkomst van het gesprek kan zijn:

  • Positief: na een uitleg en bespreking ga je verder met de opleiding.

  • Twijfel: je krijgt een contract waarin afspraken staan. Als je je niet houdt aan dit contract wordt de OOK ontbonden.

  • Negatief: je stopt met de opleiding.

De regeling "bindend negatief studieadvies" kan dan in werking treden. Bij een negatief studieadvies wordt altijd de opleidingsmanager betrokken en de collegedirecteur.

Bijzonderheden/ Diversen

Studievertraging
Je kunt als student om verschillende redenen studievertraging oplopen. Je slaagt dan niet voor het examen binnen de bij de onderwijsovereenkomst behorende studieduur.

Indien de docentenvergadering dit gewenst acht wordt een plan van aanpak schriftelijk vastgelegd en door de student ondertekend. Indien de student zich niet houdt aan het plan van aanpak kan de student uitgeschreven worden.

Voortgang naar leerjaar 2
Om met je studie door te kunnen van leerjaar 1 naar leerjaar 2 zijn overgangseisen geformuleerd Deze eisen worden bij aanvang van de opleiding je medegedeeld en staan op Cumlaude.

Voortgang naar leerjaar 3
Om met je studie door te kunnen van leerjaar 2 naar leerjaar 3 zijn overgangseisen geformuleerd Deze eisen worden bij aanvang van de opleiding je medegedeeld en staan op Cumlaude.

Net niet behaald
Indien een student één van de onderdelen van de overgang naar een hoger leerjaar (net) niet behaald heeft wordt deze student besproken in de overgangsvergadering.
Het oordeel van de overgangsvergadering is gebaseerd op diverse aspecten van het functioneren van de student:

  • Aanwezigheid

  • Studie- en beroepshouding (zie houdingskaart elders in de studiegids)

  • De algehele voortgang van de student (Rapid)

  • Persoonlijke omstandigheden

Het oordeel van de docentenvergadering is bindend. De student kan éénmalig in beroep gaan tegen de beslissing bij de opleidingsmanager.

Verder leren

MBO
Overstappen binnen het MBO is mogelijk. Afhankelijk van de behaalde resultaten is een overstap bespreekbaar.

HBO
De kwalificaties op niveau 4 geeft in principe recht op doorstroming naar algemeen HBO. Sommige HBO-opleidingen (Social Work) die verwantschap vertonen kun je in 3 jaar volgen.