Betonreparatie (Betonreparateur)

Crebocode 25080 Leerweg BBL Niveau 2

Jouw beroep

Als betonreparateur ben jij expert in het repareren en renoveren van betonnen delen, betonspuiten en het beschermen en afwerken van beton. Met jouw kennis repareer je een brug, coat je een vloer of repareer je een balkon. Je weet alles van beton, metaalconstructies en staalwerk. Je werkt met handgereedschap, elektrische en pneumatische apparatuur. Je werkt, meestal via een aannemer, in de weg- en waterbouw, woningbouw en utiliteitsbouw.

Beroepseisen

  • je bent nauwkeurig

  • je bent zelfstandig, maar kan ook in een team werken

  • je hebt ruimtelijk inzicht

  • je gaat milieubewust en efficiënt met materialen om

  • je hebt technisch inzicht

  • je bent handig

  • je let op de veiligheid voor jezelf en anderen

Voor wie?

  • Bij aanvang van de opleiding dien je passend werk te hebben bij een voor deze opleiding erkend leerbedrijf of hier op korte termijn zicht op te hebben.

School en werk

Deze opleiding duurt in principe 2 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma’s/certificaten.

Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een werkplek hebt gevonden, of dat je hier zicht op hebt. Dat kan met een betaalde baan, maar in sommige gevallen ook met een onbetaalde baan of op basis van een stageovereenkomst. Belangrijk is dat je voldoende uren werkt en dat de werkgever een erkend leerbedrijf is.

Je gaat 1 dag per week naar school en je werkt 3 tot 5 dagen per week bij een bouwbedrijf voor de praktijkopleiding, waar je onder begeleiding van een leermeester vaardigheden leert. Tijdens je werk voer je regelmatig onder begeleiding praktijkopdrachten uit. Je bent in dienst bij een samenwerkingsverband van bouwbedrijven of bij een individueel leerbedrijf. Zoek je informatie over erkende leerbedrijven? Kijk op www.s-bb.nl. Naast de onderwijsovereenkomst die jij met het Deltion College afsluit, worden een praktijkovereenkomst en arbeidsovereenkomst met het leerbedrijf afgesloten

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Tijdens de opleiding leer je:

• beton handmatig repareren
• beton spuiten
• beton injecteren
• beschermlagen aanbrengen

Verder krijg je ook vakken als wiskunde, projectie- en vaktekenen.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a:

  • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij, vitaal burgerschap)

  • Nederlands

  • Rekenen

  • Sportkeuzeprogramma

Na een introductie met o.a. fittesten start jouw sportprogramma. Je volgt clinics, die je zelf kiest of die door je opleiding zijn gekozen uit het uitgebreide sportkeuzeprogramma, zie www.deltion.nl/sport

Keuzedelen

Een onderdeel in het mbo is het keuzedeel. Elke opleiding heeft een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen.

Examinering en diplomering

Tijdens je opleiding krijg je te maken met voortgangstoetsen en examens. Voortgangstoetsen zijn een hulpmiddel om jou en je omgeving (leraren, ouders) te laten zien welke kennis en vaardigheden je beheerst en op welke onderdelen je je nog kunt verbeteren. Je bespreekt je studievoortgang regelmatig met je studieloopbaanbegeleider. Hij begeleidt en adviseert je en schakelt, indien nodig, extra ondersteuning in. De examens zijn er om te beoordelen of je bekwaam bent als beginnend beroepsbeoefenaar en of je voldoet aan alle kerntaken. De vakken Nederlands, rekenen en het vak Loopbaan & Burgerschap zijn verplichte vakken en kennen een examen. Op welke manier deze examens meetellen kun je terugvinden in het examenplan. Naast het afleggen van examens moet je in ieder geval de laatste stage of werkperiode met een voldoende afronden. Als je aan al deze eisen voldoet heb je recht op het diploma. De beschrijving van de examens vind je in het examenplan van de opleiding.

Persoonlijke begeleiding

Als student heb je een eigen studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in een andere technische mbo-opleiding op niveau 3.