Onderhoud- en verbouwbedrijf (Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf)

Crebocode 25023 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Jouw beroep

Als Allround Vakkracht Onderhoud- en Klussenbedrijf werk je meestal zelfstandig bij klanten op verschillende locaties. Je voert niet alleen onderhoudswerkzaamheden uit, maar ook reparaties en verbouwingen. Je bent breed inzetbaar en hebt kennis van bouwkunde, installatietechniek en elektrotechniek. Daarnaast haal je opdrachten binnen en plan je ze in. Je weet snel tot goede oplossingen te komen en brengt klussen van klanten tot een goed einde. Dit vraagt dus organisatietalent en besluitvaardigheid.

Je kunt je verder ontwikkelen tot middenkaderfunctionaris, werkvoorbereider of projectcoördinator. Je kunt doorgroeien naar ondernemer met personeel en je kunt je verder specialiseren in bouwtechniek, onderhoud, afwerkingstechnieken of technische gebouwinstallaties.

Vaak blijkt dat je voor een specifieke opleiding de volledige basis moet kennen waardoor je vanaf begin alles moet oppakken. Tijdens een intake van één van deze opleidingen zal je horen in hoeverre je dit op moet pakken.

Beroepseisen

  • je bent nauwkeurig

  • je bent zelfstandig

  • je kan goed samenwerken

  • je hebt vakkennis

  • je bent zelfstandig

  • je hebt een goede oog-handcoördinatie

  • je bent handig

  • je neemt initiatie

  • je bent verantwoordelijk

BOL variant

School en stage

Deze opleiding duurt in principe 3 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma’s/certificaten.

Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL school en stage). De opleiding sluit goed aan bij de beroepspraktijk. Een groot deel van het programma is praktisch ingericht. Je gaat 4 of 5 dagen per week naar school en loopt minimaal 960 uur stage. De eerste stageperiode heeft het karakter van kennismaking met het werkveld. De latere stages zijn beroepsvormend. Zoek je informatie over erkende leerbedrijven? Kijk dan op www.s-bb.nl.Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

BBL variant

Bij aanvang van de opleiding dien je passend werk te hebben bij een voor deze opleiding erkend leerbedrijf of hier op korte termijn zicht op te hebben

School en werk

Deze opleiding duurt in principe 3 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma’s/certificaten.

Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een werkplek hebt gevonden, of dat je hier zicht op hebt. Dat kan met een betaalde baan, maar in sommige gevallen ook met een onbetaalde baan of op basis van een stageovereenkomst. Belangrijk is dat je voldoende uren werkt en dat de werkgever een erkend leerbedrijf is.

Je gaat 1 dag in de week naar school en werkt 3 of 4 dagen per week bij een (bouw)bedrijf voor de praktijkopleiding. Tijdens je werk voer je, onder begeleiding van een leermeester, de projecten uit. Je bent in dienst bij een samenwerkingsverband van bouwbedrijven of bij een individueel leerbedrijf. Zoek je informatie over erkende leerbedrijven? Kijk op www.s-bb.nl. Naast de onderwijsovereenkomst, die jij met het Deltion afsluit, worden een praktijk- en een arbeidsovereenkomst met het leerbedrijf afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Tijdens de opleiding leer je werkzaamheden vaststellen en organiseren. Daarnaast leer je werkzaamheden aan en in gebouwen uitvoeren. Je verricht (onderhouds)werkzaamheden aan technische installaties, maar ook aan het gebouw zelf. Verder leer je als vakman een investeringsbegroting of financieringsplan opstellen en leer je vaardigheden die komen kijken bij het ondernemerschap. Binnen de opleiding moeten projecten uitgevoerd worden die het hele vakgebied (timmeren, metselen, tegelzetten, schilderen, stukadoren, installatie- en elektriciteit werkzaamheden) bestrijken. Je werkt hieraan tijdens contacturen (lesuren), zelfstudie-uren en in praktijksituaties. Deze zogenaamde schoolonderzoeken en de resultaten daarvan geven een beeld hoe je de lesstof beheerst. Aan het eind van de opleiding sluit je het geheel af met een meerdaagse Proeve van Bekwaamheid.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a:

  • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij, vitaal burgerschap)

  • Nederlands, Engels, rekenen en of wiskunde, mechanica en natuurkunde.

  • Sportkeuzeprogramma.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen.

Persoonlijke begeleiding

Als student heb je een eigen studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren voor Technisch Leidinggevende niveau 4.