Leidinggevende team/afdeling/project

Crebocode 25160 Leerweg BBL Niveau 4

Jouw beroep

Het werk

Als (beginnend) leidinggevende in de handel en commercie werk je meestal in de dienstverlenende of economische sector. Je geeft hierin leiding aan een team of afdeling, coacht de medewerkers, houdt de voortgang in de gaten en draagt zorg voor het personeelsbeleid (HRM) van het bedrijf. Ook kun je werkzaam zijn als specialist of projectleider bij tijdelijke projecten. Je draagt de eindverantwoordelijkheid voor het team, de afdeling of van het project.

Beroepseisen

  • Je bent flexibel en creatief om passende oplossingen te bedenken

  • Je bent verantwoordelijk en durft beslissingen te nemen

  • Je handelt op eigen initiatief en delegeert taken

  • Je bent sociaal en communicatief vaardig

  • Je bent gedisciplineerd en handelt consequent

  • Je kunt je mondeling en schriftelijk goed uitdrukken

Voor wie?

De opleiding ‘Leidinggevende in de handel en commercie’ is een zogenoemde specialistenopleiding. Dit betekent dat jij je pas kunt aanmelden voor deze opleiding als je een van de onderstaande diploma’s hebt behaald:

  • Mbo niveau 3

  • Mbo niveau 4

  • Havo

School en werk

De opleiding duurt 1 jaar. Je volgt de opleiding leidinggevende in de handel en commercie via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Tijdens de opleiding ga je 1 dag per week naar school en werk je daarnaast minimaal 20 uur per week. Tijdens je werk voer je specifieke opdrachten uit zodat je de theoretische kennis direct in de praktijk leert toe te passen. Zo doe je veel ervaring op in het beroepenveld en sluit de opleiding goed aan bij de beroepspraktijk. Je dient zelf zorg te dragen voor een werkplek.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen: het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

De leerstof word je aangeboden door middel van theorie- en praktijklessen, onderzoek- en of praktijkopdrachten. De opleiding is opgedeeld in 4 periodes van elk tien weken. Aan elke periode is een thema gekoppeld.

Tijdens de opleiding leer je onderstaande beroepsspecifieke onderdelen (kerntaken):
B1-K1: geeft direct leiding aan medewerkers/projecten
P1-K1: voert uit en/of levert een bijdrage aan personeelsbeleid

Een aantal te volgen beroepsspecifieke theorievakken zijn:
Leidinggeven inclusief projectmanagement
Human resource Management (HRM)

En dit zijn voorbeelden van praktijkvakken die je krijgt:
Leidinggeven
Projectmanagement
Human resource management (HRM)

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:
Burgerschap
Engels
Rekenen
Nederlands

Keuzedelen

Tijdens de opleiding volg je keuzedelen. Een keuzedeel geeft je verdieping of verbreding van jouw kennis. Het opleidingsteam informeert je over de mogelijkheden bij de start van je opleiding.