Zelfstandig werkend kok

Crebocode 25182 Leerweg BBL Niveau 3

Jouw beroep

Voor een kok is het soms hectisch in de keuken. Je moet kalm blijven onder grote tijdsdruk. Daarom zijn de voorbereidende werkzaamheden heel belangrijk. Op basis van recepten maak je eenvoudige hapjes tot hele diners. De kok beheert ook de keukenvoorraden. Je kunt werken in cafés, restaurants en hotels, maar ook in cateringbedrijven, scholen, ziekenhuizen of kantoren.

Beroepseisen

  • je kunt goed werken in teamverband

  • je bent dienstverlenend en representatief

  • je bent zelfstandig

  • je kunt goed met mensen omgaan

  • je bent zorgvuldig en creatief

  • je bent flexibel qua werktijden

Jouw opleiding

De opleiding is competentiegericht opgezet. Bij competenties gaat het om het totaal van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Deze heb je nodig om je beroep goed uit te kunnen oefenen. Het gaat er niet alleen om dat je wéét hoe het zou moeten, maar dat je het ook zo doet!

De beroepsopleiding is verdeeld in kerntaken en werkprocessen. Je werkt aan een onderdeel tijdens contacturen (lesuren), zelfstudie-uren en in praktijksituaties. Regelmatig leg je toetsen af voor een bepaald aantal onderdelen. De te behalen kerntaken van deze opleiding zijn:

  • Bereidt gerechten

  • Beheert de keukenvoorraden

  • Vernieuwt en verbetert de dienstverlening in de keuken

  • Geeft leiding en voert beheerstaken uit

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:

  • Loopbaan en burgerschap

  • Nederlands

  • Rekenen

  • Engels