Uitvoerend bakker

Crebocode 25173 Leerweg BOL/BBL Niveau 2

Jouw beroep

Als Uitvoerend Bakker werk je in de bakkerij, of bakkerij(patisserie) gerelateerde bedrijven. Dit kan zowel in het midden- en kleinbedrijf, als het grootbedrijf zijn. Het type bedrijf, en de omvang daarvan, bepaald de werkzaamheden die je als bakker verricht. Ongeacht het type bedrijf is het belangrijk dat de bakker een flexibele instelling heeft. Werkdagen en -tijden zijn gedurende het jaar wisselend. Ook wordt er verwacht dat je de werkzaamheden lichaamlijk kunt uitvoeren. Het zijn hoofdzakelijk staande werkzaamheden, in een omgeving die sterk wisselend is voor wat betreft temperatuur en vochtigheid.

Als Uitvoerend Bakker maak je met relatief eenvoudige grondstoffen hoogwaardige producten. Naast het vervaardigen van het standaard assortiment, zijn voor de bakkerij de feestdagen hoogtijdagen. In deze tijden worden alle specialistische bakkerijproducten vervaardigd. Hier kan de bakker ook volop zijn creativiteit kwijt. In een veranderende markt wordt naast creativiteit ook een continue aanpassing en vernieuwing van het assortiment gevraagd. Kwaliteit is uiteindelijk waar alles om draait. De klant is bereid om te betalen voor producten die de bakker maakt, dan mag kwaliteit worden verwacht.

De Uitvoerend Bakker voert zijn werkzaamheden onder begeleiding in teamverband uit. De Uitvoerend Bakker staat onder directe leiding. Signaleren, overleg en afstemmen met zowel leidinggevende, als overige collega(e), is noodzakelijk om het gewenste resultaat te bereiken.

Om de werkzaamheden uit te voeren heeft de Uitvoerend Bakker kennis van grondstoffen, bereidingswijzen en producten. Ook kan de Uitvoerend Bakker verantwoord omgaan met machines en gereedschappen. De Uitvoerend Bakker is in staat om onder leiding producten te bereiden volgens vaste receptuur. De producten kan hij/zij representatief afwerken, binnen zijn/haar mogelijkheden. Van een bakker wordt (een zekere mate van) creativiteit en improviserend vermogen verwacht. Zijn fijne motoriek moet voldoende ontwikkeld zijn.

De Uitvoerend Bakker moet rekening houden met afwijkende grondstoffen en (tussen)producten. De bakker moet deze signaleren, en in overleg met de leidinggevende bepalen wat hiermee moet gebeuren. De bakker werkt volgens de kwaliteitsnormen en (hygiëne)voorschriften die binnen het bedrijf gelden. Naast de vakspecifieke werkzaamheden maakt de uitvoerend bakker alle machines en de materialen schoon volgens de hygiëne-code en het bedrijfschoonmaakplan.

Beroepseisen:

  • je werkt volgens normen m.b.t. voedselveiligheid (HACCP-normen)

  • je hebt een kwaliteitsbewuste houding

  • je hebt een lerende houding en staat open voor vernieuwing

  • je bent nauwkeurig

  • je kunt onder tijdsdruk werken

  • je bent flexibel qua werktijden