Maatschappelijke Zorg

Crebocode 23181 Leerweg BOL Niveau 3

Aanvullende informatie over jouw opleiding

Mogelijkheid voor diploma Maatschappelijke Zorg en Verzorgende niveau 3

Studenten MZ krijgen de gelegenheid om de opleiding met dubbelkwalificering af te sluiten. Dit wil zeggen dat jij als student de gelegenheid krijgt om zowel het diploma maatschappelijke zorg te behalen als het diploma Verzorgende. De dubbelkwalificering heeft een meerwaarde voor zowel voor jou als het werkveld.
Als jij zowel de zorg als agogische competenties goed beheerst, heeft dit meerwaarde voor het werkveld en biedt het een breder arbeidsmarktperspectief. De arbeidsmarkt vraagt om werknemers die beide competenties beheersen.

VZ en MZ 3 dubbelkwalificering omvat :

- Verzorgende-IG VVT (Verpleeg- en Verzorgingstehuizen) met MZ begeleider Specifieke Doelgroepen.

- Verzorgende IG GHZ met MZ Begeleider gehandicaptenzorg.

Voor de verantwoording van de twee opleidingen is één opleiding/crebo uitgangspunt en de andere opleiding is de aanvullen/extra opleiding die men ook verantwoordt. In de OOK (onderwijsovereenkomst) en in de OER (onderwijs- en examenregeling) worden beide opleidingen/crebo’s opgenomen.

Studie- en beroepshouding­
Tijdens je opleiding heb je twee rollen: je bent student en je bent stagiair.

Als student functioneer je op het Deltion College en ga je om met medestudenten en leraren. Het Deltion College verwacht dat je een goede studiehouding vertoont. In je houding en je gedrag op school laat je zien dat je een geschikte kandidaat bent voor de opleiding die je hebt gekozen.
Op je stage stel je je op volgens de regels en gewoontes van de BPV-instelling. Vanuit een juiste beroepshouding ontwikkel je je tot een professionele medewerker.

Studiehouding­
Je hebt een beroepsopleiding gekozen die bij je past en je laat zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuze.
Kortom, je laat zien dat je kunt en wilt leren en dat je:

  • de regels en voorschriften van de school naleeft;

  • op tijd en positief aanwezig bent op school (Rapid);

  • respectvol naar anderen bent, ook bij gebruik van social media;

  • aanwezig bent tijdens de lessen en bij schoolactiviteiten;

  • actief betrokken bent tijdens de lessen;

  • feedback van leraren en medestudenten toepast;

  • communiceert en overlegt;

  • afspraken nakomt;

  • samenwerkt;

  • huiswerk maakt en opdrachten inlevert volgens de planning;

  • voldoende voortgang boekt (zichtbaar in Rapid);

  • regelmatig communiceert met je BPV-leraar.

Beroepshouding

Je kunt functioneren op een BPV-instelling en je kunt omgaan met cliënten, collega’s en netwerk van de cliënt. Kortom: je laat zien dat je geïnteresseerd bent in het beroep en beschikt over basisvaardigheden die je kunt en wilt ontwikkelen.

Dit houdt ook in dat je:

  • de regels en voorschriften van de BPV-instelling naleeft;

  • positief aanwezig bent op je BPV-instelling;

  • respectvol naar anderen bent, ook in social media;

  • een positief voorbeeld bent voor cliënten;

  • communiceert en overlegt over je functioneren, opdrachten en examenopdrachten;

  • afspraken nakomt;

  • initiatief toont;

  • voldoende voortgang boekt (zichtbaar in Rapid);

  • jezelf representatief kleedt;

  • interesse toont in collega’s, cliënten, en het netwerk van clïënten.

  • feedback van je praktijkbegeleid(st)er toepast;

  • ontwikkeling laat zien in je professionaliteit.

Loopbaanperspectief­
Een Maatschappelijke Zorg/Vig niveau 3 diploma maakt het mogelijk:

  • te zoeken naar een baan;

  • door te stromen naar niveau 4, zoals bijvoorbeeld Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg, Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen, Thuisbegeleider, Agogisch begeleider GZ, Pedagogisch Werk, Sociaal Werk, Verpleegkundige of Praktijkopleider.
    Je zult dan zeker moeten zijn dat je de flankerende vakken zoals Nederlands, rekenen en Engels op het hoger gestelde niveau kan behalen!

Extra begeleiding in het kader van Passend onderwijs

Van passend onderwijs naar passend onderwijzen. Doel is dat iedere student (ook de student zonder begeleidingsplan) passend onderwijs ontvangt. Onder passend onderwijs verstaan wij: Hoe begeleiden wij onze studenten zo optimaal mogelijk, opdat wij een inclusieve onderwijsomgeving creëren en gelijke kansen stimuleren. Wij willen een leeromgeving bieden waarin wij iedere student de mogelijkheid biedt ‘succesvol te zijn binnen Deltion’.

Iedere student die zich aanmeldt met een ondersteuningsvraag krijgt een speciale intake met een docent en een loopbaanadviseur van het SSC waarbij de begeleidingsbehoefte wordt vastgesteld. Tijdens de opleiding kan ook duidelijk worden dat extra begeleiding nodig is. Deze begeleiding kan op verschillende manieren, denk daarbij aan extra begeleiding door de LOB’er, begeleiding vanuit STIP, trajectbegeleiding op stage vanuit het SSC of ondersteuning in de vorm van bijles, trainingen van het SSC, Coach4More, Plustraject, leeronderzoek enzovoort. Dit wordt in overleg met de teamdeskundige en/of contactpersoon SSC aangevraagd.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)­
Voor je stage voor de opleiding Maatschappelijke Zorg/Vig heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig, bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin je werkt met vertrouwelijke gegevens en/of kwetsbare personen.
Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justitie screent het gedrag van personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.
Indien de VOG verklaring niet kan worden afgegeven voor aanvang van de stage/het werk dan word je niet aangenomen voor de opleiding. Het is noodzakelijk dat je de opleiding informeert over het wel/niet krijgen van de VOG.

Hepatitis B­

Instellingen binnen Maatschappelijke Zorg eisen steeds vaker van hun stagiairs/medewerkers dat ze ingeënt zijn tegen Hepatitis B.
Bij niet-inenten loopt de stagiair niet alleen een gezondheidsrisico, maar ook het risico om voor een stageplaats afgewezen te worden, omdat de vaccinatie als eis gesteld wordt.

Het Deltion College adviseert, gezien de gezondheidsrisico's, de stagiair in deze sector zich te laten inenten. De keuze/verantwoordelijkheid hiervoor ligt echter bij de stagiair (en diens ouders/verzorgers).

De vaccinatie bestaat uit 3 injecties, waarna een bloedbepaling wordt gedaan.

Voor BOL studenten wordt de vaccinatieprocedure, mits deze op school door het Reisvaccinatiecentrum wordt uitgevoerd, vergoed door Deltion. Mocht men onverhoeds hier niet aan deel kunnen nemen, kan de student contact opnemen met BPV-bureau SOMWG ( OLF 1.001).