Sociaal Werk

Crebocode 25615 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

In het sociaal werk help je mensen om deel te nemen aan de maatschappij. Het gaat dus om mensen die dat zonder jouw hulp niet of moeilijk kunnen. Ze komen in aanmerking voor deze hulp omdat ze cliƫnt zijn bij een zorg- of welzijnsinstelling, of omdat de gemeente vindt dat het nodig is. Als sociaal werker draag je bij aan een maatschappij waar iedereen een plek heeft.

Een sociaal werker ondersteunt en behartigt de belangen van mensen met een kwetsbare positie in de maatschappij. Je hebt vaak een sleutelrol binnen het sociale wijkteam en zorgt voor verbinding tussen (mantel)zorg, hulpverlening en wijkopbouw. Het werk is erop gericht de zelfredzaamheid van een buurt en haar bewoners te vergroten. In het sociaal werk zoek je het liefst naar collectieve oplossingen, maar het kan ook voorkomen dat gezinnen vragen om een individuele ondersteuning.

Als sociaal werker kun je aan de slag bij een welzijnsinstelling, gemeente, woningbouwvereniging, buurthuis, vluchtelingenwerk, jongerencentrum of een andere vorm van begeleiding.