Verkoopspecialist BOL/BBL

Crebocode 25155 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Jouw beroep

De verkoopspecialist werkt in de meeste gevallen in een winkel binnen het MKB of GWB, binnen de food- en/of non-foodsector.

Hij werkt meestal binnen een verkoopteam onder leiding van een manager of ondernemer. Vanuit zijn functie en vakdeskundigheid heeft hij een begeleidende en adviserende rol over verkoop, advies en winkelbeheer.

De branche en de specifieke functie zijn bepalend voor de accenten in de taakuitvoering.

De verkoopspecialist is makkelijk in de omgang met mensen en kan zich snel inleven in de klant om op de klantbehoefte in te springen. Hij heeft continu oog voor wat er gebeurt op de winkelvloer: wat doet de klant, wat doet de collega of medewerker en hoe ziet de winkel eruit.

Afhankelijk van zijn expertise adviseert hij zijn leidinggevende ten behoeve van optimalisering van de verkoop, de presentaties, de klantbenadering en/of de inzet van medewerkers met als doel het bedrijfsresultaat te verbeteren. Hij combineert commerciƫle gedrevenheid en 'feeling' met de branche, waarin hij werkzaam is. Hij is bereid om zijn handen uit de mouwen te steken om de goederenstroom snel en adequaat te verwerken.

Hij laat inzicht zien in de invloed van de goederenstroom op het goed bedienen van de klant. Hij neemt een persoonlijke, klantgerichte houding in de omgang met de klant. En tot slot heeft hij een eerlijke houding bij het werken met geld en gaat hij integer om met bedrijsinformatie.

Voor de uitvoering van het beroep is Engels of Duits vereist.

Beroepshouding

Je hebt een positieve en actieve werkhouding. Dit geldt voor zowel school als op je BPV. Je bent vriendelijk, klantgericht en gastvrij. Je hanteert normaal taalgebruik, zowel mondeling als schriftelijk. Je doet actief mee met de lessen, levert tijdig zaken in en je stelt je lerend op. Je houdt je aan de regels en je bent op tijd in de lessen. Je loopt stage of hebt een BBL-werkplek en je hebt op tijd je gegevens voor je POK doorgegeven en deze ondertekend.