Algemene
informatie gids
Coördinator beveiliging
Crebocode 25408 Leerweg BOL Niveau 3
Jouw beroep
Het werk
Beroepen veranderen, nieuwe beroepen/ functies ontstaan en andere verdwijnen. Met andere woorden, de vraag vanuit de arbeidsmarkt verandert; hier proberen wij binnen onze opleiding op aan te sluiten, zodat jij klaar bent voor die veranderende arbeidsmarkt.
Jouw opleiding
De coördinator beveiliging werkt in de particuliere beveiligingsbranche en kan bij allerlei soorten bedrijven en organisaties werkzaamheden uitvoeren, zoals bij rechtbanken, gevangenissen, warenhuizen, pretparken en ministeries. Hij is in dienst van een bedrijfsbeveiligingsdienst of van een particuliere beveiligingsorganisatie die hem bij een opdrachtgever plaatst. Hij is verantwoordelijk voor de beveiliging en veiligheid van een specifiek object of van meerdere objecten. Hij stuurt een team van beveiligers aan en is verantwoordelijk voor hun handelen. Zo nodig werkt hij zelf ook mee in de uitvoering. Hij zorgt ervoor dat de beveiligingsdiensten zo goed mogelijk worden uitgevoerd, in lijn met de afspraken en het beveiligingsplan. Hij werkt nauw samen met de opdrachtgever en met andere interne en externe partijen. Bij incidenten en calamiteiten heeft hij een coördinerende rol. De coördinator beveiliging maakt planningen, schrijft werkinstructies en draagt bij aan beveiligingsplannen en managementrapportages. Omdat een coördinator ook uitvoerend werk doet, moet hij beschikken over het diploma Beveiliger 2 of het basisdeel hebben afgerond, voordat hij het profieldeel kan gaan volgen.
Praktijkvoorbeeld van werkzaamheden
Lyda is Teamleider beveiliging bij een ziekenhuis. Zij begint haar dienst met het bekijken van het rooster en de ziekmeldingen. Er is één zieke. Ze belt medewerkers om te vragen wie in kan vallen. De tweede persoon die ze belt, is bereid om te komen werken. Ze werkt de urenregistratie bij en noteert de naam van de zieke, die moet ze binnen- kort even bellen. Ze kijkt of er nog bijzonderheden waren die nacht. Ze ziet dat een dakloze man weer heeft geprobeerd om in de wachtruimte te slapen en dat de dienst-doende beveiliger anders heeft gehandeld dan was afgesproken. Ze spreekt hem daarop aan en neemt zich voor om dit punt in het werkoverleg aan de orde te stellen. Het is vandaag weer tijd voor de periodieke controle van brandbestrijdingsmiddelen. Samen met de facilitair manager van het ziekenhuis is een schema opgesteld voor deze controles. Lyda laat een van de beveiligers een specifieke ronde maken waarin hij alle brandbestrijdings- middelen controleert. Ze stelt een rapport op van de bevindingen en stuurt dat naar de facilitair manager.
De coördinator beveiliging kan binnen de beveiliging doorgroeien naar de functie van unitassistent, unitmanager, regiomanager, ondernemer, beveiligingsadviseur en veiligheidsadviseur. Voor deze functies is de specialistenopleiding leidinggevende team/afdeling/project niveau 4 een geschikte opleiding om door te groeien. Na deze niveau 4 opleiding is er de mogelijkheid om door te stromen naar het HBO in de richtingen; securitymanagement of intergrale veiligheidskunde.
Werkvormen
De opleiding sluit zo goed mogelijk aan bij jouw niveau en- manier van leren. Het opleidingsmodel gaat uit van de beroepscontext
d.w.z. leren door te doen vanuit de praktijk, waarbij jij in stappen leert. Je leert het geheel van vaardigheden, kennis en
houding door te werken met (beroepsgerichte) opdrachten, door lessen, cursussen en trainingen te volgen, door te oefenen in
de praktijk en door middel van theorie.
Specifiek voor deze opleiding zijn
-
Het leidinggeven; dit loopt als een rode draad door de opleiding. Tijdens de opleiding zal de student zeer regelmatig een groepje (mede) studenten moeten aansturen in diverse praktijkgerichte (beroeps)situaties o.a. in de klas zelf dan wel op locatie.
-
Het opdoen van praktijkervaring – als aanstormend coördinator - enerzijds tijdens de BPV (zie volgend hoofdstuk) anderzijds tijdens het praktijkleren o.a. evenementen, projectopdrachten op locatie, etc.
-
Het opdoen van praktijkervaring – als beveiliger - tijdens het praktijkleren. Immers het is een opleiding tot meewerkend (de naam zegt het al) voorman d.w.z. de coördinator beveiliging dient over een ruime werkervaring als beveiliger te beschikken.
-
Het leren bestaat meestal uit een mix van de volgende werkvormen: lessen, praktijkoefeningen Integrale opdrachten en projecten, werkstukken, verslagen maken, presentaties, stage (BPV), studie- en loopbaanbegeleiding, zelfstudie d.m.v. huiswerk.
Wij werken tijdens de opleiding met lesplanners waarin duidelijk zichtbaar is wat je gaat leren en maken. Tijdens elke periode maak je gebruik van diverse leermiddelen zoals boeken, mappen, internet en digitale informatie op Cumlaude.