Apothekersassistent

Crebocode 25650 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Als apothekersassistent werk je voornamelijk in een openbare apotheek of een ziekenhuisapotheek. Je geeft mensen zowel mondeling als schriftelijk uitleg over de werking van geneesmiddelen, de bewaarmethoden, bijwerkingen en de manier waarop medicijnen moeten worden gebruikt. Je adviseert de zorgvrager, helpt cliënten aan de balie en houd je bezig met de handverkoop (het verkopen van genees-, verband- en hulpmiddelen zonder recept).
De apothekersassistent werkt zelfstandig in teamverband, maar altijd onder verantwoordelijkheid van de apotheker. In het belang van de gezondheid van de cliënt controleren de assistenten elkaars werk nauwkeurig.
Het voor toediening gereedmaken van middelen hoort ook tot je taken. Denk hierbij aan het aanvullen van een antibioticumdrankje.
Andere taken zijn onder andere het beheren van de voorraad geneesmiddelen en het bijhouden van de administratie met behulp van geavanceerde computersystemen.
Het bereiden van geneesmiddelen wordt vrijwel niet meer gedaan in de apotheek.

De apothekersassistent is kalm, evenwichtig en zelfverzekerd. Zij stelt zich tolerant op ten opzichte van anderen, is vriendelijk, sociaal en behulpzaam. Ze gaat zorgvuldig, integer, respectvol en met gevoel voor privacy om met zorgvragers, ook in hectische situaties waarin van verschillende kanten een beroep op haar wordt gedaan. Ze moet prioriteiten kunnen stellen. Zij is doelgericht, gedraagt zich verantwoordelijk en besluitvaardig, is zorgvuldig, ordelijk en stipt en werkt nauwkeurig. Nauwkeurig werken en handelen is vereist voor de veiligheid van de zorgvrager, voor haarzelf en voor de veiligheid van de werkomgeving. Ze werkt kostenbewust en milieubewust, in bijvoorbeeld het omgaan met materialen en middelen; hygiënisch en ergonomisch verantwoord bij bijvoorbeeld het afleveren van geneesmiddelen. De apothekersassistent dient professioneel om te gaan met een mogelijk spanningsveld tussen haar persoonlijke (ethische) normen en belangen en die van anderen. In ethische kwesties dient zij haar eigen normen te kunnen expliciteren en bespreekbaar te maken. Ze geeft duidelijk aan waar haar eigen grenzen liggen. Ook moet ze diplomatiek om kunnen gaan met tegengestelde belangen en verwachtingen van de zorgvrager en de behandelaar. De apothekersassistent is gericht op samenwerking en heeft een professionele opstelling. Ze is kritisch ten opzichte van de eigen beroepshouding en past deze zo nodig aan. Ze is erop gericht haar beroepscompetenties te ontwikkelen om gedurende haar loopbaan goed te blijven functioneren in haar beroep.

Beroepskwaliteiten 
Omdat alles draait om de gezondheid van de cliënt, niet alleen bij de afhandeling van recepten en bij het afleveren van geneesmiddelen, maar ook bijvoorbeeld bij het registreren en invoeren van gegevens, worden de volgende kwaliteiten van jou verwacht:

  • zorgvuldigheid,

  • concentratievermogen

  • secuur handelen

  • goed kunnen rekenen

  • interesse in anatomie, fysiologie en ziektebeelden

Daarnaast zijn communicatieve vaardigheden heel belangrijk in dit beroep. Je werkt immers met mensen. Daarin zijn de volgende kwaliteiten belangrijk:

  • klantgericht

  • vriendelijk

  • inlevingsvermogen

  • goed kunnen luisteren

  • goed kunnen samenwerken