Maatschappelijke Zorg

Crebocode 25779 Leerweg BOL/BBL Niveau 4

Jouw beroep

Overal waar in deze studiegids 'zij' of 'haar' staat, wordt ook 'hij' of 'zijn' bedoeld.

Als je gaat werken in de Maatschappelijke Zorg, zie je de kwetsbare mens en haar omgeving en bied je passende ondersteuning en begeleiding binnen de leefgebieden Wonen, Werken, Zorg en Welzijn. Dit kan instellingsgebonden of ambulant en van zeer dichtbij tot op afstand zijn.
Hierbij gaat het om kortdurende, langdurende of structurele kwetsbaarheid. Dit komt vaak door één, of meerdere, sociale/economische/lichamelijke/verstandelijke/ psychische of culturele beperkingen.

Er wordt van jou verwacht dat je betrokken. empathisch, integer, assertief, betrouwbaar en representatief bent.
Jij bent initiatiefrijk, cliëntgericht, creatief en treedt handelend op in complexe en soms weinig stabiele situaties. Je gaat professioneel om met gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en moeilijke situaties. Je hebt een duidelijke begeleidingsstijl en je geeft goed je grenzen aan, zowel naar de cliënt als naar jezelf.

Wij sluiten met het onderwijsprogramma zoveel mogelijk aan op de veranderende arbeidsmarkt. Dat beteken dat andere eisen worden gesteld aan de professional. Een verandering is dat kwetsbare medemens steeds langer zelfstandig thuis blijft wonen. Dat betekent dat andere eisen worden gesteld aan de professional. We laten de regie bij de hulpvrager en zoeken afstemming bij informele en professionele netwerken van de cliënten

Om je meer duidelijkheid in het toekomstige werkveld te geven, volgt een beschrijving van het werk.

Onderstaande afbeelding geeft schematisch weer waarvoor het team MZ4 de studenten inhoudelijk opleidt. Hierbij is onderscheidt gemaakt in wie, waar en wat:

  • Wie: voor welke doelgroep wordt de student opgeleid

  • Waar: de locatie/omgeving waar de zorg verleent wordt

  • Wat: het type zorg

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

De persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg richt zich afhankelijk van de behoeften, mogelijkheden, kracht en leefsituatie van de cliënt op herstel, behoud of ontwikkeling van de eigen regie, zelfredzaamheid, zelfstandig functioneren, maatschappelijke participatie, rehabilitatie en/of preventie en het welbevinden (kwaliteit van leven). Hij/zij kan daarbij een balans vinden in wat de cliënt zelf kan en wat aan ondersteuning nodig is. De persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg ondersteunt cliënten zowel individueel als in groepsverband en doet dat in afstemming en samenwerking met de cliënt en betrekt de omgeving. Hij/zij doet zijn/haar werk dan ook in voortdurende dialoog met de cliënt en naastbetrokkenen. Hij/zij moet kunnen omgaan met spanningen en verschillen tussen de wensen, mogelijkheden, normen en waarden van de cliënt en naastbetrokkenen. De insteek is steeds om wat goed is voor de cliënt en wat die wil en kan, te verenigen met de inbreng van naastbetrokkenen en met de mogelijkheden die hij/zij als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heeft.

De persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg is initiatiefrijk, creatief en weet van aanpakken. Dit betekent dat hij/zij kansen ziet en deze kansen kan oppakken, en dat hij/zij creatieve oplossingen weet te bedenken voor nieuwe vraagstukken, ook in zeer complexe en weinig stabiele situaties. Hij/zij gaat professioneel om met zijn/haar gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en moeilijke situaties. Hij/zij treedt creatief en handelend op in onverwachte, mogelijk escalerende situaties en brengt daarbij zijn/haar mogelijkheden en grenzen duidelijk naar voren.

De persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heeft een helikopterview, voert regie over de processen rond de uitvoering van het ondersteuningsplan en coördineert werkzaamheden van verschillende collega’s, activiteiten rond de regie over het leven van de cliënt en activiteiten met een groep cliënten. Hij/zij heeft een begeleidende rol voor (nieuwe) collega’s, stagiaires en/of vrijwilligers en geeft hen feedback. Hij/zij heeft een stimulerende en ondersteunende rol voor naastbetrokkenen. Verder draagt hij/zij zorg voor continuïteit van de uitvoering van organisatie gebonden taken en een goede afstemming met deskundigen vanuit andere disciplines.

Op basis van een verwante vooropleiding kun je wellicht in aanmerking komen voor eventuele vrijstellingen. Deze vrijstellingen moet je met behulp van je lob'er zelf aanvragen.

Voor een BBL-opleiding kies je als een combinatie van werken en leren. Het is dan belangrijk dat je bij aanvang al een werkplek of stage hebt gevonden of dat je weet dat je er na enkele weken mee kan beginnen. De leeftijd voor BBL is ook vanaf 18 jaar gezien de eisen vanuit het werkveld.