Pedagogisch Werk

Crebocode 25696 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Jouw beroep

De pedagogisch medewerker kinderopvang is breed inzetbaar, in de kinderopvang (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang) of peuterspeelzaal, in een integraal kindcentrum en/of in het onderwijs (basisschool, brede school, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo). De pedagogisch medewerker kinderopvang werkt in het algemeen met een groep kinderen, d.w.z. met ten minste twee kinderen.
De pedagogisch medewerker werkt met kinderen afkomstig uit alle lagen van de bevolking en heeft daardoor te maken met een grote diversiteit aan culturen, leefstijlen en maatschappelijke posities.

De pedagogisch medewerker kinderopvang werkt in groepsverband met kinderen, leerlingen of studenten aan hun ontwikkeling en draagt bij aan hun opvoeding. Daarbij onderhoudt ze* - afhankelijk van de setting - ook contacten met ouders/vervangende opvoeders. Ze werkt daarbij vooral volgens standaardprocedures en protocollen van de organisatie. Hierbij heeft ze bijvoorbeeld te maken met de grenzen van het werken met protocollen en procedures enerzijds en het respecteren van de eigenheid van het kind anderzijds. De complexiteit van haar werkzaamheden zit voornamelijk in de hectiek die het werken met kinderen met zich meebrengt en het tegelijkertijd werken volgens de richtlijnen en doelstellingen van de organisatie. Zo wordt van haar verwacht dat ze aandacht schenkt aan elk kind en tegelijkertijd aan de groep als geheel. Ze kan tijdens het werken op de groep omgaan met verschillen in culturele waarden, normen en leefstijl. Ook wordt van haar verwacht dat zij kan inspelen op wisselende en onverwachte omstandigheden die direct om een oplossing vragen. De pedagogisch medewerker kinderopvang beschikt over vaardigheden om vraagstukken op te lossen door combinaties van standaardprocedures toe te passen of door nieuwe oplossingen te bedenken.

Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
De pedagogisch medewerker kinderopvang werkt samen met collega's in een team. Haar werkzaamheden stemt ze af met het team en voert ze zelfstandig uit onder regie van een (functioneel) leidinggevende. Ze is verantwoordelijk voor de kwaliteit van haar eigen werkzaamheden en haar eigen aandeel in de samenwerking in het team. Bij nieuwe of complexe vraagstukken kan de pedagogisch medewerker kinderopvang terugvallen op haar (functioneel) leidinggevende en op het team.

Eindverantwoordelijkheid ligt bij haar leidinggevende.

*Overal waar in deze studiegids 'zij' of 'haar' staat, wordt ook 'hij' of 'zijn' bedoeld.