Industriële lakverwerking (Vakkracht industrieel lakverwerker)

Crebocode 25011 Leerweg BBL Niveau 3

Jouw beroep

Vakkracht industrieel Lakverwerker

Als vakkracht industrieel lakverwerker werk je in één van de volgende branches: industriële lakverwerking, jachtschilderen, meubelindustrie, houtbouw, poedercoaten of metaalconservering. Je houdt je bezig met het spuiten, lakken, verven en poedercoaten van objecten en onderdelen. Te denken valt aan onderdelen van voertuigen, machines, meubelen of huishoudelijke apparatuur. De meeste lakverwerkers zijn werkzaam in een speciale werkplaats, maar verrichten ook opdrachten buiten. De werkzaamheden van een vakkracht industriële lakverwerking gaan iets verder. Je stelt technische werkplannen op, geeft (meewerkend) leiding aan een klein team, beoordeelt de ondergrond van het te behandelen object en adviseert mede over te gebruiken lak- of poedercoatingsystemen.

Beroepseisen

  • je bent nauwkeurig

  • je werkt zorgvuldig

  • je bent resultaatgericht

  • je kunt leiding geven

  • je bent communicatief vaardig

  • je bent klantgericht

  • je bent flexibel

Voor wie?

  • Bij aanvang van de opleiding dien je passend werk te hebben bij een voor deze opleiding erkend leerbedrijf of hier op korte termijn zicht op te hebben.

  • Ben je in het bezit van een diploma mbo-niveau 2 in deze richting, dan is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen, waardoor je een aangepast programma kunt doorlopen.

School en werk

Deze opleiding duurt in principe 2 jaar en kan worden gevolgd nadat niveau 2 is afgerond. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma’s/certificaten.

Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een werkplek hebt gevonden, of dat je hier zicht op hebt. Dat kan met een betaalde baan, maar in sommige gevallen ook met een onbetaalde baan of op basis van een stageovereenkomst. Belangrijk is dat je voldoende uren werkt en dat de werkgever een erkend leerbedrijf is.

Je werkt 3 à 4 dagen per week in de spuiterij van een productiebedrijf voor de praktijkopleiding. Tijdens je werk voer je regelmatig onder begeleiding praktijkopdrachten uit. Zoek je informatie over erkende leerbedrijven? Kijk op www.s-bb.nl. Naast de onderwijsovereenkomst, die jij met het Deltion College afsluit, worden een praktijk- en een arbeidsovereenkomst met het leerbedrijf afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Je leert hoe je oppervlaktebehandelingswerkzaamheden uit moet voeren, hoe je ondergronden voorbereidt en hoe je lak-, verf- en/of (poeder)coatingsystemen aanbrengt. Verder leer je hoe je een technisch werkplan maakt en hoe je een project uitvoert. Je leert medewerkers begeleiden en de kwaliteit en voortgang van een project bewaken. Je doorloopt de beroepsopleiding aan de hand van werkwijzers. Dit zijn werkboeken met vragen, proef-en praktijkopdrachten waar je tijdens je contacturen (lesuren) en zelfstudie-uren aan werkt. Je verzamelt je studieprestaties in een portfolio. Als je alle vragen en opdrachten van een hoofdstuk hebt uitgevoerd kan je aan de slag met een stageopdracht. Dit is een opdracht, die je in een leerbedrijf uitvoert en waarin de onderdelen uit een hoofdstuk terugkomen

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:

  • Loopbaan en burgerschap.

  • Nederlands.

  • Rekenen.

Keuzedelen

Een onderdeel in het mbo is het keuzedeel. Elke opleiding heeft een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen.

Examinering en diplomering

Tijdens je opleiding krijg je te maken met voortgangstoetsen en examens. Voortgangstoetsen zijn een hulpmiddel om jou en je omgeving (leraren, ouders) te laten zien welke kennis en vaardigheden je beheerst en op welke onderdelen je je nog kunt verbeteren. Je bespreekt je studievoortgang regelmatig met je studieloopbaanbegeleider. Die begeleidt en adviseert je en schakelt, indien nodig, extra ondersteuning in. De examens zijn er om te beoordelen of je bekwaam bent als beginnend beroepsbeoefenaar en of je voldoet aan alle kerntaken. De vakken Nederlands, rekenen en Engels (alleen op niveau 4) en het vak Loopbaan & Burgerschap zijn verplichte vakken en kennen een examen. Op welke manier deze examens meetellen kun je terugvinden in het examenplan. Naast het afleggen van examens moet je in ieder geval de laatste stage of werkperiode met een voldoende afronden. Als je aan al deze eisen voldoet heb je recht op het diploma. De beschrijving van de examens vind je in het examenplan van de opleiding.

Persoonlijke begeleiding

Als student heb je een eigen studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder Leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in de specialistenopleiding voor Technisch Leidinggevende, (midden) kaderopleiding uitvoerder / ondernemer en in het deeltijd-HBO, zoals bijvoorbeel een lerarenopleiding.